România nu va ajunge la blackout. Guvernul dă asigurări că nu se va întrerupe furnizarea energiei electrice și a gazelor pentru serviciile esențiale și consumatorii casnici

România nu va ajunge la blackout. Guvernul dă asigurări că nu se va întrerupe furnizarea energiei electrice și a gazelor pentru serviciile esențiale și consumatorii casnici
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 04/01/2022, 12:10

Guvernul dă asigurări că nu for fi probleme la capitolul energie în acestă iarnă. Premierul, miniștrii de resort și conducerea autorității de reglementare s-au întâlnit, marți, cu reprezentanții companiilor de stat din domeniul energiei, în a doua ședință la o săptămână de la la cea anunțată de ministrul Virgil Popescu, pentru discutarea unui plan de măsuri menite să permită furnizarea fără sincope a energiei electrice și a gazele naturale în sezonul rece, pentru toate categoriile de consumatori.

Energia electrică și gazele naturale vor fi furnizate în condiții de normalitate, dă asigurări Guvernul. Șeful Executivului, Nicolae Ciucă, a avut marți o întâlnire de lucru cu viceprim-ministrul și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, președintele ANRE, Dumitru Chiriță, reprezentanți ai companiilor Transelectrica, Transgaz, Romgaz și ai Ministerului Mediului, potrivit unui comunicat trimis de Palatul Victoria.

„Discuțiile au vizat stadiul pregătirilor pentru sezonul de iarnă, din perspectiva  evoluțiilor sectorului energetic în România. Din analiză, a rezultat că furnizarea energiei electrice este asigurată atât pentru serviciile esențiale, cât și pentru consumatorii casnici și alte categorii de consumatori. În privința furnizării de gaze, sunt asigurate cantitățile de gaz pentru funcționarea aprovizionării în condiții de normalitate”, a anunțat Guvernul.

Este a doua întâlnire organizată în acest format după ce anunțată, marțea trecută, 28 decembrie, de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Am încercat să identificăm soluții viabile pentru ca, în cazul în care situația meteorologică va fi mai dificilă, să putem să acționăm cu celeritate. Săptămâna viitoare o să avem o nouă întâlnire pentru a putea aproba un plan de măsuri, astfel încât să avem certitudinea că vom asigura funcționarea tuturor echipamentelor și aprovizionarea cu energie electrică și gaze a tuturor consumatorilor”, a spus Virgil Popescu, înaintea Anului Nou.

Ce prevede planul de măsuri în vigoare

Afirmațiile ministrului veneau după ce, lunea trecută, producătorul de aluminiu Alro Slatina, una dintre cele mai mari unități de producție industrială din România și cel mai mare consumator noncasnic de energie electrică din țară, a anunțat oficial că își reduce producția cu 60% din cauza situației excepționale de pe piețele de energie și gaze.

În mod similar, la începutul lunii, un alt mare consumator, Azomureș, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească a anunţat că se pregătește să oprescă temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică.

Azomureș se numără printre „clienții întreruptibili de siguranță” la nivel național, respectiv operatorii a căror producție poate fi suspendată în cazul unei eventuale crize de alimentare cu gaz naturale, conform Hotărârii Guvernului nr. 32/2019 pentru aprobarea Planului de acțiuni preventive privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale și a Planului de urgență.

Astfel, în Planul de urgență, în vigoare, în conformitate cu definiția prevăzută în Legea nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, clientul întreruptibil de siguranță este „clientul final care prin reducerea consumului său până la oprire contribuie la menținerea securității în aprovizionarea cu gaze naturale în situație de urgență”.

Conform documetului, au fost analizați clienții care au solicitat o cantitate medie zilnică de gaze naturale mai mare de 10.000 mc/h, pentru perioada noiembrie 2018-martie 2019 și au fost avute în vedere prevederile art. 11 din Regulamentul nr. 1938/2017, pentru declararea unei situații de urgență, respectiv cele trei niveluri de criză principale încadrate în următoarele condiții de temperaturi extreme: pentru o perioadă de vârf de șapte zile, constatate statistic o dată la 20 de ani; o perioadă de cel puțin 30 de zile în cazul afectării infrastructurii unice principale de gaze în condiții de iarnă normale.

Astfel, pe lista Ministerului Energiei cu clienți întreruptibili de siguranță de află:

  • COLTERM CET Centru Timișoara
  • DACIA MIOVENI
  • CECC BRAZI, SPEE IERNUT (CET CUCI), S.C. AZOMUREȘ TÂRGU-MUREȘ, S.C.CHEMGAS SLOBOZIA. S.C. VIROMET VICTORIA
  • ELECTROCENTRALE BUCUREȘTI, TERMOFICARE ORADEA, ELECTROCENTRALE CONSTANȚA, ELECTROCENTRALE GALAȚI

Prognoza oficială a Unitatății Operationale – Dispecerul Energetic Național (UNO-DEN) pentru acest sezon rece – noiembrie 2021 – martie 2022 – vizează un consum mediu lunar de energie electrică între 5.300 GWh (februarie 2022) și 5.850 GWh (ianuarie 2022) și o medie a sezonului 2021-2022 cu 2,3% mai mare față de 2020-2021.

Aceasta este inclusă în Hotărârea pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național precum și a măsurilor în legătură cu realizarea stocurilor de siguranță ale Sistemului electroenergetic național în ceea ce privește combustibilii și volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.

Documentul integral:

   Hotararea pentru aprobarea masurilor privind nivelul de siguranta si securitate in functionare a Sistemului… by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...