Premierul și cinci miniștri, discuții cu companiile din energie. Virgil Popescu: Am încercat să identificăm soluții viabile dacă situația meteorologică va fi mai dificilă

Premierul și cinci miniștri, discuții cu companiile din energie. Virgil Popescu: Am încercat să identificăm soluții viabile dacă situația meteorologică va fi mai dificilă
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, și premierul Nicolae Ciucă / Sursa: Facebook - Virgil Popescu
Publicat: 28/12/2021, 16:38
Actualizat: 28/12/2021, 16:39

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat, marți, că a participat la o întâlnire, împreună cu premierul și alți patru colegi din Guvern, cu reprezentanții companiilor de stat din domeniul energiei, pentru a face un nou plan de măsuri astfel încât să se prevină lipsa alimentării cu energie electrică sau gaze naturale.

„Alături de prim – ministrul Nicolae Ciucă și de colegi, ministrul Transporturilor, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Economiei și ministrul Mediului, am participat la o întâlnire de lucru cu companiile de stat care își desfășoară activitatea în domeniul energetic, în cel al extracției, depozitării și transportului de gaze în rețeaua națională de distribuție”, a transmis Virgil Popescu, marți după amiaza, pe contul de Facebook.

Pregătiri pentru a putea acționa cu celeritate

Anunțul a fost făcut de Virgil Popescu la finalul ședinței de Guvern în care s-au apropobat mai multe măsuri economice, dar și de sprijin al unor categorii sociale.

„Am încercat să identificăm soluții viabile pentru ca, în cazul în care situația meteorologică va fi mai dificilă, să putem să acționăm cu celeritate. Săptămâna viitoare o să avem o nouă întâlnire pentru a putea aproba un plan de măsuri, astfel încât să avem certitudinea că vom asigura funcționarea tuturor echipamentelor și aprovizionarea cu energie electrică și gaze a tuturor consumatorilor”, a spus Virgil Popescu.

Ce prevede planul de măsuri în vigoare

Afirmațiile premierului vin după ce, luni, producătorul de aluminiu Alro Slatina, una dintre cele mai mari unități de producție industrială din România și cel mai mare consumator noncasnic de energie electrică din țară, a anunțat oficial că își reduce producția cu 60% din cauza situației excepționale de pe piețele de energie și gaze.

În mod similar, la începutul lunii, un alt mare consumator, Azomureș, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească a anunţat că se pregătește să oprescă temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică.

Azomureș se numără printre „clienții întreruptibili de siguranță” la nivel național, respectiv operatorii a căror producție poate fi suspendată în cazul unei eventuale crize de alimentare cu gaz naturale, conform Hotărârii Guvernului nr. 32/2019 pentru aprobarea Planului de acțiuni preventive privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale și a Planului de urgență.

Astfel, în Planul de urgență, în vigoare, în conformitate cu definiția prevăzută în Legea nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, clientul întreruptibil de siguranță este „clientul final care prin reducerea consumului său până la oprire contribuie la menținerea securității în aprovizionarea cu gaze naturale în situație de urgență”.

Conform documetului, au fost analizați clienții care au solicitat o cantitate medie zilnică de gaze naturale mai mare de 10.000 mc/h, pentru perioada noiembrie 2018-martie 2019 și au fost avute în vedere prevederile art. 11 din Regulamentul nr. 1938/2017, pentru declararea unei situații de urgență, respectiv cele trei niveluri de criză principale încadrate în următoarele condiții de temperaturi extreme: pentru o perioadă de vârf de șapte zile, constatate statistic o dată la 20 de ani; o perioadă de cel puțin 30 de zile în cazul afectării infrastructurii unice principale de gaze în condiții de iarnă normale.

Astfel, Ministerul Energiei a centralizat următoarea listă cu clienți întreruptibili de siguranță:

  • COLTERM CET Centru Timișoara
  • DACIA MIOVENI
  • CECC BRAZI, SPEE IERNUT (CET CUCI), S.C. AZOMUREȘ TÂRGU-MUREȘ, S.C.CHEMGAS SLOBOZIA. S.C. VIROMET VICTORIA
  • ELECTROCENTRALE BUCUREȘTI, TERMOFICARE ORADEA, ELECTROCENTRALE CONSTANȚA, ELECTROCENTRALE GALAȚI

Prognoza oficială a Unitatății Operationale – Dispecerul Energetic Național (UNO-DEN) pentru acest sezon rece – noiembrie 2021 – martie 2022 – vizează un consum mediu lunar de lnergie electrică între 5.300 GWh (februarie 2022) și 5.850 GWh (ianuarie 2022) și o medie a sezonului 2021-2022 cu 2,3% mai mare față de 2020-2021.

Aceasta este inclusă în Hotărârea pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național precum și a măsurilor în legătură cu realizarea stocurilor de siguranță ale Sistemului electroenergetic național în ceea ce privește combustibilii și volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.

Documentul integral:

   Hotararea pentru aprobarea masurilor privind nivelul de siguranta si securitate in functionare a Sistemului… by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York