Românii sunt cei mai mari consumatori de zahăr din Uniunea Europeană (UE). În acest context, specialiștii avertizează că băuturile îndulcite sunt mai periculoase pentru sănătate decât prăjiturile sau decât ciocolata.
Atunci când bem un singur pahar de suc, depășim deja doza de zahăr recomandată consumului zilnic. Medicii spun că dependența de zahăr se vede la cele mai mici vârste, aproximativ 20% dintre cazurile de diabet fiind în rândul copiilor și al adolescenților.
Dependența de dulce se instalează de la cele mai mici vârste, uneori chiar din burta viitoarei mame, care consumă în exces în timpul gravidității.
Pofta este alimentată și în primele luni de viață. 70% din gustările pentru copii au zahărul printre ingredientele importante.
Băuturile dulci sunt mai periculoase decât prăjiturile sau ciocolata, spun specialiștii, pentru că se digeră mult mai repede, iar absorbția în sânge este imediată.
La doar câteva minute, glicemia crește și senzația de sațietate dispare, ceea ce duce la hiperconsum și implicit la creșterea în greutate.
Unul din 10 cazuri noi de diabet zaharat de tip 2 este determinat de consumul de băuturi îndulcite cu zahăr. Băuturile îndulcite cu zahăr conțin de de multe ori îndulcitori artificiali.
Îndulcitorii artificiali sunt compuși chimici produși în laborator care au o putere de îndulcire de până la 8.000 de ori mai mare decât a zahărului.
O singură doză cu sub conține aproape 10 lingurițe de zahăr, ceea ce înseamnă de două ori mai mult decât cantitatea maximă admisă zilnic. O cantitate similară o găsim și în sucurile naturale făcute în casă.
„Un suc de portocale din comerț, acidulat, conține în mare parte aceeași cantitate de zahăr pe suta de mililitri pe care o conține orice fruct. Dacă vrem să ne facem un fresh acasă, nu recomanzi stoarcerea, ci recomand introducere a fructului în blender. Sănătatea unui fruct nu se află în seama asta. Sănătatea fructului se află în pulpă și în fibră„, a declarat nutrioționistul Fabius Antal pentru Observator TV.
În România, statul suprataxează vânzarea produselor cu zahăr adăugat. Taxa pe valoarea adăugată (TVA) pe este de 19%, în loc de 9%, pentru alimentele care au mai mult de 10g de zahăr la 100g de produs. Excepție fac cozonaciI, biscuiții și laptele praf destinat consumului de către nou-născuți.
FOTO – Captură video: Obsrervator TV (Antena 1)