Românii sunt tot mai interesați de locuințe de vacanță în Spania și Portugalia (STUDIU)

Românii sunt tot mai interesați de locuințe de vacanță în Spania și Portugalia (STUDIU)
Imagine din Valencia, Spania
Publicat: 25/09/2023, 21:47
Actualizat: 25/09/2023, 21:48

Românii sunt tot mai interesați de locuințe de vacanță în Spania și Portugalia, potrivit unui studiu comparativ realizat de start-up-ul Directim.

Cercetarea analizează investiţiile în casele secundare din Europa de Sud-Vest, în era post-COVID. Astfel, studiul arată că Spania este preferată de investitorii români.

De asemenea, o analiză publicată de Idealista relevă faptul că investitorii români se numără printre străinii care cumpără cele mai multe case în Spania.

Spania și Portugalia oferă un randament crescut al investițiilor și un stil de viață remote premium sau chiar de lux, scrie Capital.

În ceea ce priveşte achiziția de locuințe de vacanță, Costa del Sol a înregistrat, în 2022, cea mai mare creştere a investiţiilor străine (22%), generând o creştere de 11,7% a capitalului.

Alte pieţe consacrate, precum Coasta de Azur, întâmpină provocări în sectorul proprietăţilor de vacanţă.

În acest timp, regiunile Portugaliei reprezintă o nouă opţiune pentru investiţiile în casele secundare. Ele oferă o alternativă solidă la Costa del Sol.

„Incertitudinea economică din Europa privind piaţa bursieră şi sectorul imobiliar tradiţional, alimentată de inflaţie şi conflictul din Ucraina, i-a determinat pe investitori să îşi îndrepte atenţia către locuințe de vacanță din sud-vestul Europei. Dorinţa de a se bucura de un stil de viaţă remote premium sau de lux contribuie la această decizie”, susţin autorii studiului.

Creștere semnificativă a investițiilor străine pe Costa del Sol

Costa del Sol, Spania, a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere a investiţiilor străine, depășind pieţe consacrate în sectorul proprietăţilor de vacanţă, precum Coasta de Azur.

Și regiunile Portugaliei reprezintă o alternativă nouă şi solidă pentru investiţiile în casele secundare şi de vacanţă.

Analiza Directimo vizează pieţele de vacanţă din sud-vestul Europei, care sunt zone preferate inclusiv de investitorii români.

Cercetarea mai relevă faptul că preţurile pe unele insule europene au crescut cu până la 30%, la sfârşitul lunii august 2023.

„Gradele mari de ocupare înregistrate prin Airbnb în zonă oferă o oportunitate suplimentară pentru veniturile din chirii, ajungând până la un net de 5%. Acest fapt duce la o rentabilitate medie anuală a capitalului de 17%, cu un potenţial de creştere de până la 20% în proiectele noi”, arată cercetarea.

O altă opțiune atrăgătoare pentru investitori este Portugalia

Regiunile Portugaliei au devenit o opţiune atrăgătoare pentru investiții în case secundare şi de vacanţă, reprezentând o alternativă solidă la Costa del Sol.

În general, Faro (Algarve) a înregistrat o creştere impresionantă a capitalului de 13%, în timp ce Lisabona a cunoscut o stagnare.

Sudul Franţei, o zonă foarte atractivă din punct de vedere istoric pentru locuințe de vacanță premium şi de lux, se află într-un moment de cotitură.

Regiunea trebuie să demonstreze capacitatea de a continua să atragă noi proiecte şi investitori într-un ritm similar cu cel al altor regiuni europene. În același timp, trebuie să asigure o rentabilitate de două cifre a capitalului.

În perioada iulie 2022 – iunie 2023, regiunea PACA (Provence Cote d’Azur) a înregistrat o creştere medie a capitalului de 3,75%, pe fondul unei scăderi de 18,8% a volumului de tranzacţionare.

„Italia se confruntă cu o provocare semnificativă la nivel naţional privind declinul demografic, ceea ce exercită o presiune substanţială asupra preţurilor locuinţelor rezidenţiale şi ale caselor de vacanţă, care continuă să scadă. Cu toate acestea, zone renumite precum Como îşi valorifică statutul prestigios, înregistrând o rată de creştere a capitalului de 5,2% în ultimele 12 luni”, mai precizează sursa citată.

Conform studiului Directimo, insulele spaniole şi portugheze conduc topul destinaţiilor în ceea ce priveşte evoluţia capitalului.

S-a înregistrat o rată de creştere anuală de 12,4% în Insulele Baleare şi de 13% în Insulele Canare, cea mai atractivă insulă din punctul de vedere al măririi de capital rămânând Madeira, unde s-a consemnat o creştere de 15,9% în ultimele 12 luni.

Pe de altă parte, Sassari, situată în nordul Sardiniei, se înscrie în rândul zonelor insulare care au oferit investitorilor o creştere medie de două cifre, în plus faţă de orice venit din închiriere.

Principalele provocări pe insule rămân numărul limitat de noi dezvoltări şi accesibilitatea, oferind totuși oportunităţi solide de investiţie.

FOTO – Profimedia

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji