Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că însărcinatul cu afaceri a.i. al României la Moscova a fost convocat miercuri la MAE rus, așa cum a anunțat anterior diplomația rusă. În cadrul întrevederii, partea rusă a informat cu privire la decizia autorităților ruse de a declara drept „persona non grata” (persoane indezirabile, lat.) doi membri ai personalului diplomatic al Ambasadei României la Moscova.
În comunicatul publicat miercuri, MAE rus a transmis că însărcinată cu afaceri al României în Federația Rusă, Liliana Burda, a fost chemată la Departamentul de Protocol de Stat al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, unde i s-a înmânat o notă de la Minister prin care i-a fost declarată pe atașat pentru probleme de apărare la misiunea diplomatică a României la Moscova și pe adjunctul acestuia „persona non grata”.
Această măsură este un răspuns la decizia anterior nemotivată a părții române de a-i declara „persona non grata” pe atașatul militar la Ambasada Rusiei la București și pe asistentul său, arată MAE rus în comunicatul de presă.
„Această măsură a părții ruse, neîntemeiată în raport cu prevederile Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, survine ca răspuns la decizia adoptată de către autoritățile române, la 5 martie 2025, privind declararea ca persona non grata pe teritoriul României a atașatului militar, aero și naval al Federației Ruse la București, precum și a adjunctului acestuia”, replicat MAE.
Aceste elemente au fost comunicate părții ruse pe 5 martie 2025, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Emil Hurezeanu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București, arăta MAE la acea dată.
MAE reamintește că decizia autorităților române a avut în vedere desfășurarea de către diplomații ruși respectivi de activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.
Cei doi diplomați erau Victor Makovskiy și de Evgheni Ignatiev, cel din urmă personaj apare și în dosarul Parchetului ce îl vizează pe Călin Georgescu.
Interceptările telefonice din dosarul Parchetului arată că Marian Motocu, un apropiat al lui Călin Georgescu, a contactat Ambasada Rusiei la București, solicitând să vorbească cu colonelul Evgheni Ignatiev, adjunctul atașatului militar. (citește mai multe AICI).
Însărcinatul cu afaceri al Federației Ruse în România, Elena Kopnina, confirmase atunci pentru TASS că a fost convocată la Ministerul Afacerilor Externe, unde i s-a înmânat o notă oficială privind expulzarea celor doi diplomați.
„Partea rusă consideră acest pas nerezonabil și neprietenos și își rezervă dreptul de a riposta”, a declarat atunci Elena Kopnina.
Expulzarea diplomaților ruși de la București survine la doar o zi după ce Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a susținut că Ursula von der Leyen ar fi intervenit pentru anularea alegerilor prezidențiale din România și ar fi cerut excluderea lui Călin Georgescu din cursa electorală.
Conform Articolul 9 din Convenție de la Viena,
Sursa foto: MAE
CITEȘTE ȘI: