Rusia amenință că va revendica Alaska de la SUA: „Și noi avem ceva de luat înapoi”

Rusia amenință că va revendica Alaska de la SUA: „Și noi avem ceva de luat înapoi”
Foto: Pixabay (ilustrativ)
Publicat: 07/07/2022, 14:46

Președintele Dumei de Stat – camera inferioară a parlamentului rus – a amenințat că Rusia va „revendica” Alaska dacă SUA îngheață sau confiscă activele Rusiei ca sancțiune pentru invadarea Ucrainei.

„America să nu uite. Există o bucată de pământ, Alaska”, a declarat Viaceslav Volodin miercuri, în ultima sesiune a Dumei de Stat, înainte de vacanță, potrivit site-ului citat.

„Când vor să umble la resursele noastre din străinătate, să se gândească înainte de a face ceva, pentru că și noi avem ceva de luat înapoi”, a mai adăugat acesta.

Volodin a mai arătat că vicepreședintele Dumei, Piotr Tolstoi, a propus organizarea unui referendum în Alaska pentru a se alătura Rusiei.

„Nu intervenim în treburile lor interne”, a spus Volodin, aproape să râdă, în aplauzele parlamentarilor.

Președintele Dumei sugerase anterior că Moscova ar putea chiar să confiște activele din Rusia ale statelor „ostile”, ca răspuns la propunerea SUA de a vinde bunurile confiscate de la oligarhii ruși pentru reconstruirea Ucrainei.

Se spune că rușii au ajuns prima dată în Alaska în anii 1600. Tranzitul regulat pentru comerțul cu blănuri între Siberia și Alaska a început în anii 1740, când pe coastele Alaskăi au început să apară așezări rusești.

Rusia a vândut Alaska Statelor Unite în 1867, pentru suma de 7,2 milioane de dolari, adică circa 5 cenți pe hectar, scrie Digi24.ro.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult