Salarii mai mari pentru badantele din Italia. Cât vor putea câștiga româncele plecate la muncă

Salarii mai mari pentru badantele din Italia. Cât vor putea câștiga româncele plecate la muncă
Sursa: Facebook
Publicat: 02/12/2022, 15:15

În ultimii ani, numeroase românce aleg să meargă la muncă, peste hotare, în speranța că vor cîștiga mai mulți bani și vor reuși să facă mai multe în viață. O mare parte dintre femeile din România aleg să plece la muncă în Italia, ca îngrijitoare de bătrâni. 

În 2022, potrivit stiridiaspora.ro, salariul badantelor, așa cum sunt numite îngrijitoarele bătrânilor în limba italiană, au avut unsalariu cuprins între 730 și 1.560 de euro. Însă, de anul viitor, româncele vor primi bani în plus.

De la 1 ianuarie 2023, salariile minime vor fi actualizate în funcție de modificarea indicelui prețurilor de consum Istat, cu ajustare la 80% din inflație. Acest lucru se traduce printr-o creștere cu 9% a salariilor menajelor, badantelor și bonelor pentru familii, care se luptă deja cu inflația care în noiembrie a fost peste 11%, relatează stiridiaspora.ro.

”Din 2023, actualizările salariale vor începe în funcție de modificarea indicelui prețurilor de consum Istat. Salariul menajerelor, badantelor și bonelor ar putea fi în creștere cu aproximativ 9% față de minimele actuale. Suntem foarte îngrijorați pentru că timpul de intervenție se scurge, având în vedere că până la data de 20 decembrie Ministerul Muncii va trebui să convoace Comisia Națională de actualizare a salariilor, așa cum prevede art. 38 din Contractul Colectiv Național de Muncă, iar în absența unui acord între partenerii sociali, majorarea va fi declanșată automat”, subliniază Fidaldo (Federația Italiană a Angajatorilor din Muncă Casnică).

Care sunt sarcinilor badantelor

  • acordarea asistenței
  • îngrijirea
  • supravegherea vârstnicului
  • supravegherea stării de sănătate a persoanei vârstnice
  • acordarea de sprijin în afara casei sau călătorii
  • pregătirea mesei
  • administrarea medicamentelor
  • realizarea menajului
  • acordarea suportului fizic și moral

Româncele reprezintă cea mai mare forță de muncă în domeniul îngrijirii bătrânilor în țări ca Spania, Italia, Germania sau Austria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase