SCHENGEN | CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne

SCHENGEN | CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
Publicat: 18/04/2024, 18:16
Actualizat: 18/04/2024, 18:19

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat, joi, la Sofia, că CE a propus Consiliului să stabilească în acest an data la care să se elimine controalele interne la frontierele terestre. „Această propunere va fi discutată în cadrul următorului Consiliu din iunie”, a mai spus oficialul european.

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a discutat cu miniștrii de Interne din România și Bulgaria, Cătălin Predoiu și Kalin Stoianov, despre impactul admiterii parțiale a celor două țări în Spațiul Schengen și despre avansarea procesului pentru definitivarea integrării zona comunitară de liberă circulație.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat că va continua să facă toate eforturile necesare pentru ca România să devină stat membru cu drepturi depline în spaţiul Schengen.

Suntem aici pentru a sărbători un rezultat important obținut anul trecut. Dar suntem și aici pentru a ne organiza eforturile pentru a continua munca noastră în beneficiul cetățenilor noștri în 2024 până când vom finaliza acest important proiect european, care este extinderea acquis-ului Schengen la toate frontierele pentru România și Bulgaria. Am discutat în detaliu toate măsurile pentru a integra eforturile polițiștilor noștri la frontieră internă pentru a combate crima organizată, pentru a lupta împotriva migrației ilegale, pentru a lua toate deciziile în scopul asigurării pentru cetățenii noștri a unei călătorii libere și a unui mod sustenabil de a-și exercita drepturile conferite de Constituție și tratatele europene. Sunt sigur că împreună cu comisarul Johansson și cu restul statelor membre UE vom atinge obiectivele noastre anul acesta, a menționat Predoiu.

Cătălin Predoiu a subliniat că au fost luate măsurile necesare pentru a securiza frontierele României și frontierele europene pentru a combate migrația ilegală și crima organizată transfrontalieră.

Anul trecut am realizat un pas important. Trebuie să continuăm cu al doilea, cu frontierele terestre în 2024. Ambele țări sunt pregătite pentru asta. Suntem pregătiți să o facem. Am implementat cu succes decizia luată în 2023. Am luat măsurile necesare pentru a securiza frontierele noastre și frontierele europene pentru a combate migrația ilegală și crima organizată transfrontalieră, a precizat Predoiu.

La rândul său, comisarul european pentru afaceri interne a precizat că nu este complet mulţumit deoarece România şi Bulgaria nu au aderat la spaţiul Schengen, cu drepturi depline.

Este minunat să mă întorc în Sofia şi este o plăcere să fiu aici cu dumneavoastră, domnule ministru Stoyanov, dragă Kalin, şi împreună cu dumneavoastră, domnule ministru Predoiu, dragă Cătălin, pentru a celebra aderarea meritată şi mult aşteptată a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen. Am colaborat foarte strâns la acest proiect. Prin urmare, este un moment excelent de sărbătoare. Totuşi, nu suntem complet mulţumiţi, deoarece încă mai avem nevoie să decidem ridicarea controalelor la frontierele terestre, aşa cum bine ştiţi. Şi vă pot spune că, acum două zile, Comisia a adoptat raportul anual Schengen, unde, pentru prima dată, am propus de asemenea recomandări pentru Consiliu, în care propunem Consiliului să stabilească în acest an data la care să se elimine controalele interne la frontierele terestre, a explicat Ylva Johansson.

Comisarul European a explicat că această propunere va fi discutată în cadrul următorului Consiliu UE din luna iunie.

Şi ştiu că este o prioritate şi pentru preşedinţia belgiană. Vreau să vă spun că am avut un schimb foarte constructiv de opinii, unde ambii miniştri, Stoyanov şi Predoiu, au vorbit despre îmbunătăţirile realizate atât în Bulgaria, cât şi în România. De asemenea, am observat, prin diferite misiuni de fact-finding şi evaluări ale Comisiei, că aceste două ţări, Bulgaria şi România, sunt de fapt mai bine pregătite să respecte toate cerinţele Schengen decât unele dintre celelalte state membre. Avem o protecţie eficientă a frontierelor externe ale Schengen. Colaborăm bine cu ţările terţe, inclusiv o cooperare foarte importantă cu Turcia. Am înregistrat de asemenea o creştere semnificativă a numărului de repatrieri, a completat comisarul european pentru afaceri interne, potrivit sursei citate.

„Colaborarea noastră poliţienească este eficientă”, a continuat Johansson.

Astfel, observăm că acum, după ce săptămâna trecută am avut o decizie, decizia finală privind noul Pact privind migraţia şi azilul, atât Bulgaria cât şi România sunt în avans faţă de unele dintre celelalte state membre în ceea ce priveşte implementarea, datorită tuturor eforturilor depuse la frontierele externe. Este impresionant să vedem toate aceste progrese. Şi ultimul lucru pe care aş dori să-l spun este că aceasta a fost o problemă foarte importantă pentru Comisie, dar şi pentru mine personal, să văd Bulgaria şi România ca membri deplini ai spaţiului Schengen. Şi sunt absolut convins şi foarte motivată să văd ultima decizie de eliminare a controlului la frontiera terestră în timpul mandatului meu de comisar european, a concluzionat oficialul european.

CITEȘTE ȘI:

Johansson, Predoiu și ministrul bulgar de Interne vor discuta despre avansarea cooperării pentru admiterea deplină a ROMÂNIEI și Bulgariei în Schengen

Cătălin Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în SCHENGEN

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Elena Udrea, în lacrimi. Ce s-a întâmplat cu micuța Eva
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb