Scrisoare critică trimisă Comisiei Europene de un grup de medici și oameni de știință

Scrisoare critică trimisă Comisiei Europene de un grup de medici și oameni de știință
Scrisoare critică trimisă Comisiei Europene de un grup de medici și oameni de știință
Publicat: 17/06/2021, 08:30
Actualizat: 17/06/2021, 15:15

Semnatarii acestei scrisori consideră, printre altele, că un al doilea studiu care să examineze reducerea riscurilor asociate fumatului prin evaluarea obiectivă și documentată științific a alternativelor fără fum în raport cu țigările ar trebui inițiat, în curând, de Comisia Europeană.

Acest lucru survine ca urmare a faptului că raportul actual al Comitetului Științific pentru Sănătate și Riscuri de Mediu și Emergente se bazează pe o premisă înșelătoare si a studiat doar efectele țigărilor electronice în comparație cu nefumătorii, ceea ce oferă o imagine greșită.

Prin intermediul unei scrisori adresate Comisarului European pentru Sănătate, Stella Kyriakides, aceștia solicită ”Comisiei Europene și Comitetul Științific pentru Sănătate și Riscuri de Mediu și Emergente să inițieze cât mai curând posibil o a doua opinie științifică privind țigările electronice pentru a examina profilul de risc relativ față de fumatul continuu”.

Peste 12 milioane de oameni din Uniunea Europeană și Marea Britanie folosesc țigări electronice

Peste 12 milioane de oameni din Uniunea Europeană și Marea Britanie folosesc țigări electronice, dar în majoritatea cazurilor acești consumatori nu sunt pe deplin conștienți de impactul acestor alternative asupra sănătății, în special în comparație cu produsele clasice pentru fumat, cum sunt țigările.

O dovadă o reprezintă Eurobarometrul Special 506 recent publicat, ”Atitudinile europenilor față de tutun și țigări electronice”, care raportează că ”doar 37% dintre respondenți consideră că vapatul este mai puțin dăunător decât țigările”.

Aceste cifre surprind o realitatea care cere campanii de informare corectă la nivelul tuturor țărilor membre, așa cum s-a întâmplat în Marea Britanie, în 2015.

Un număr tot mai mare de organisme științifice recunoaște rolul important pe care produsele alternative pe bază de nicotină îl pot juca în reducerea impactului pe care fumatul îl poate avea în rândul populației. Recent, Organizația Mondială a Sănătății  a subliniat  într-un raport că ”există dovezi concludente că înlocuirea completă a țigărilor care ard tutunul cu sisteme electronice de livrare a nicotinei și non-nicotinei reduce expunerea utilizatorilor la numeroși compuși toxici și cancerigeni prezenți în țigările care ard”.

Marea Britanie are cea mai mică prevalență a fumatului din Europa

În raportul elaborat de Public Health England și intitulat ”Țigările electronice: o actualizare a dovezilor”, cercetătorii de la King’s College din Londra, Centrul pentru Studii despre Tutun și Alcool din Marea Britanie și Universitatea Queen Mary din Londra au constatat că vapatul poate să nu fie 100% sigur, dar ”majoritatea substanțelor care provoacă bolile asociate fumatului sunt absente, iar compușii chimici prezenți prezintă un pericol limitat”.

Această abordare s-a dovedit un succes: astăzi, după Suedia (cu 7%), Marea Britanie are cea mai mică prevalență a fumatului din Europa (12%), comparat cu media UE de 23%.

Scrisoarea oamenilor de știință europeni – deschiși la ideea că țigările electronice pot reduce riscurile asociate fumatului – vine într-un context în care discuția despre riscurile prezentate de țigările electronice în raport cu țigările tradiționale este marcată de campaniile din Statele Unite, ”unde dezinformarea abundă, deconcertează consumatorii și duce la creșterea incidenței fumatului convențional în rândul tinerilor”.

Orice discuție, reglementare ori taxare a noilor alternative la fumat trebuie condusă de știință care ne spune, în mod surprinzător, că țigările electronice nu te vor ucide, cel puțin nu imediat.

În timp ce studiile științifice se adună constant sau sunt în curs de desfășurare, rezultatele indică din ce în ce mai mult că țigările electronice funcționează ca o alternativă mai sigură (dacă nu în întregime sigură) la fumatul de țigări tradiționale și că, dacă sunt reglementate cu înțelepciune și li se permite să concureze pe o piață liberă, țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutunul fără să îl ardă ar putea salva milioane de vieți.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom