Scrisoare critică trimisă Comisiei Europene de un grup de medici și oameni de știință

Scrisoare critică trimisă Comisiei Europene de un grup de medici și oameni de știință
Scrisoare critică trimisă Comisiei Europene de un grup de medici și oameni de știință
Publicat: 17/06/2021, 08:30
Actualizat: 17/06/2021, 15:15

Semnatarii acestei scrisori consideră, printre altele, că un al doilea studiu care să examineze reducerea riscurilor asociate fumatului prin evaluarea obiectivă și documentată științific a alternativelor fără fum în raport cu țigările ar trebui inițiat, în curând, de Comisia Europeană.

Acest lucru survine ca urmare a faptului că raportul actual al Comitetului Științific pentru Sănătate și Riscuri de Mediu și Emergente se bazează pe o premisă înșelătoare si a studiat doar efectele țigărilor electronice în comparație cu nefumătorii, ceea ce oferă o imagine greșită.

Prin intermediul unei scrisori adresate Comisarului European pentru Sănătate, Stella Kyriakides, aceștia solicită ”Comisiei Europene și Comitetul Științific pentru Sănătate și Riscuri de Mediu și Emergente să inițieze cât mai curând posibil o a doua opinie științifică privind țigările electronice pentru a examina profilul de risc relativ față de fumatul continuu”.

Peste 12 milioane de oameni din Uniunea Europeană și Marea Britanie folosesc țigări electronice

Peste 12 milioane de oameni din Uniunea Europeană și Marea Britanie folosesc țigări electronice, dar în majoritatea cazurilor acești consumatori nu sunt pe deplin conștienți de impactul acestor alternative asupra sănătății, în special în comparație cu produsele clasice pentru fumat, cum sunt țigările.

O dovadă o reprezintă Eurobarometrul Special 506 recent publicat, ”Atitudinile europenilor față de tutun și țigări electronice”, care raportează că ”doar 37% dintre respondenți consideră că vapatul este mai puțin dăunător decât țigările”.

Aceste cifre surprind o realitatea care cere campanii de informare corectă la nivelul tuturor țărilor membre, așa cum s-a întâmplat în Marea Britanie, în 2015.

Un număr tot mai mare de organisme științifice recunoaște rolul important pe care produsele alternative pe bază de nicotină îl pot juca în reducerea impactului pe care fumatul îl poate avea în rândul populației. Recent, Organizația Mondială a Sănătății  a subliniat  într-un raport că ”există dovezi concludente că înlocuirea completă a țigărilor care ard tutunul cu sisteme electronice de livrare a nicotinei și non-nicotinei reduce expunerea utilizatorilor la numeroși compuși toxici și cancerigeni prezenți în țigările care ard”.

Marea Britanie are cea mai mică prevalență a fumatului din Europa

În raportul elaborat de Public Health England și intitulat ”Țigările electronice: o actualizare a dovezilor”, cercetătorii de la King’s College din Londra, Centrul pentru Studii despre Tutun și Alcool din Marea Britanie și Universitatea Queen Mary din Londra au constatat că vapatul poate să nu fie 100% sigur, dar ”majoritatea substanțelor care provoacă bolile asociate fumatului sunt absente, iar compușii chimici prezenți prezintă un pericol limitat”.

Această abordare s-a dovedit un succes: astăzi, după Suedia (cu 7%), Marea Britanie are cea mai mică prevalență a fumatului din Europa (12%), comparat cu media UE de 23%.

Scrisoarea oamenilor de știință europeni – deschiși la ideea că țigările electronice pot reduce riscurile asociate fumatului – vine într-un context în care discuția despre riscurile prezentate de țigările electronice în raport cu țigările tradiționale este marcată de campaniile din Statele Unite, ”unde dezinformarea abundă, deconcertează consumatorii și duce la creșterea incidenței fumatului convențional în rândul tinerilor”.

Orice discuție, reglementare ori taxare a noilor alternative la fumat trebuie condusă de știință care ne spune, în mod surprinzător, că țigările electronice nu te vor ucide, cel puțin nu imediat.

În timp ce studiile științifice se adună constant sau sunt în curs de desfășurare, rezultatele indică din ce în ce mai mult că țigările electronice funcționează ca o alternativă mai sigură (dacă nu în întregime sigură) la fumatul de țigări tradiționale și că, dacă sunt reglementate cu înțelepciune și li se permite să concureze pe o piață liberă, țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutunul fără să îl ardă ar putea salva milioane de vieți.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Nu, nu este o glumă! Cât a ajuns să coste un porumb fiert pe plaja...
FOTO. Fiul lui Laurențiu Reghecampf se iubește cu o celebră gimnastă din România! Cum arată...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Mirela Vaida, dărâmată după ce a pierdut sarcina! A ajuns la spital, iar medicii i-au...
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din...
Ultimă oră de la Mega Image! Produsul retras de la vânzare. Românii trebuie să afle...
Alertă METEO, 5 august. Aproape toată ţara intră sub Cod portocaliu de vijelii puternice, cu...
Mașini SH în rate. Prețuri adaptate buzunarului românilor
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tragedie în ziua nunții. 17 invitați au fost uciși de trăsnet în momentul în care...
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță...
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
Ce s-a aflat despre tânărul mort, în București, după o șicanare în trafic. Adevărata cauză...
BOR reacționează după schimbările de pe buletinul electronic. Ce spune biserica despre noțiunea ”gen”
Atenție: Când apare această melodie la televizor nu te uita. Poți ajunge la spital!
Sărbătoare MARE pentru români! Ce nu este bine să faci în această zi sfântă? Aduce...
CARANTINĂ NAȚIONALĂ! S-ar putea întâmpla în 2 săptămâni
Alertă pe litoral! Un nou drog face ravagii printre turiști. Ce este „Funny gas” și...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Cum a reuşit un antreprenor să transforme o afacere în pragul falimentului într-unul dintre cele...