Semaforul ”verde intermitent” îi poate costa pe șoferii blocați în spatele altei mașini: ”Există sau nu obligația de a circula pe direcția indicată?”

Semaforul ”verde intermitent” îi poate costa pe șoferii blocați în spatele altei mașini: ”Există sau nu obligația de a circula pe direcția indicată?”
Semaforul ”verde intermitent”
Publicat: 21/07/2021, 17:16
Actualizat: 21/07/2021, 17:18

Una dintre desele controverse care apar în trafic este cea indusă de semaforul ”verde intermitent”. Astfel de semafoare pot fi întâlnite în aproape toate intersecțiile și apar situații în care un șofer dorește să vireze la dreapta, dar este blocat în spatele unui conducător auto care refuză să facă această manevră.

Claxoane, injurii, nervi și stres suplimentar – toate acestea se transformă în ingredientele unui scenariu tensionat care ”încinge spiritele”.  Și asta doar pentru simplul fapt că șoferii nu reușesc să se pună de acord și să-și dea răspunsul corect la întrebarea: ”Au conducătorii auto care ajung la un astfel de semafor obligația de a trece?”

Potrivit Codului Rutier, atunci când un semafor “cu trei culori are o lumina verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”.

În consecință, dacă semaforul respectiv este dotat cu un semnal verde intermitent funcțional, șoferii au voie să facă virajul la dreapta, dar nu se poate vorbi, nicidecum, despre o obligație.

Șoferii ”nerăbdători” pot fi sancționați

În astfel de cazuri, șoferii care își pierd răbdarea și încearcă că îl determine pe șoferul din fața lor să execute virajul la dreapta sau să elibereze banda pot fi sancționați cu patru sau cinci puncte-amendă, ceea ce înseamnă amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei, iar explicația Codului Rutier este aceea că șoferilor le este interzis “să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră”.

  • Claxonul nu trebuie folosit la o distanță mai mică de 25 de metri față de cei cărora li se adresează
  • Avertizarea sonoră trebuie să aibă o durată care să permită să fie percepută, dar să nu îi forțeze pe cei din urmă să facă manevre ce îi pot pune în pericol sau care pot afecta siguranța circulației
  • Folosirea claxonului nu este permisă în zonele unde sunt amplasate indicatoare care interzic claxonarea
  • Excepție – claxonarea este permisă șoferilor care o folosesc pentru a evita un pericol imediat, informează avocatnet.ro.

Semnalul verde intermitent NU creează obligația de a circula pe direcția indicată

Acest semnal verde intermitent suplimentar de forma unei săgeți verzi pe fond negru NU creează obligația de a circula pe direcția indicată.

Răspunsul corect – C | Sursa – scoalarutiera.ro

”Acest semnal nu obligă la a face ceva, ci permite să se facă ceva. De exemplu, pe un drum cu două sau mai multe benzi de circulație, unde semaforul este pe culoarea roșie, dacă un vehicul este încadrat pe prima bandă, dorind să meargă pe direcția înainte, iar pe acea bandă marcajul aplicat permite circulația la dreapta, dar și înainte, șoferul nu este obligat să vireze la dreapta pentru a elibera direcția celor care vor să vireze la dreapta pe semnalul verde intermitent. Dar în cazul în care marcajul la dreapta permite doar virajul la dreapta, acesta este obligat prin marcaj să vireze la dreapta și să circule pe această direcție pentru a elibera calea celor care vor să vireze la dreapta pe semnalul verde intermitent”, precizează și scoalarutieră.ro.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult