Emil Drăgănescu, prefectul de Prahova, trage un semnal de alarmă în privinţa urşilor care coboară tot mai des în oraşe şi afirmă, în contextul în care un salvamontist a fost atacat de un urs pe o stradă din Predeal şi rănit foarte grav, că autorităţile ştiau de mai mult timp că se va ajunge aici, întrucât cota de recoltare a urşilor repartizată fiecărui judeţ este insuficientă raportat la numărul mult prea mare al acestor animale sălbatice. În opinia prefectului, această cotă ar trebui crescută.
Reamintim că duminică seară, un salvamontist a fost atacat de un urs pe o stradă din Predeal, fiind rănit grav. În prezent, acesta se zbate între viaţă şi moarte la spital.
Şi în staţiunea prahoveană Buşteni localnicii şi turiştii sunt terorizaţi, seară de seară, de urşii care ies din pădure în căutare de hrană, la tomberoanele din mai multe cartiere ale oraşului.
„Era de aşteptat (n. red. atacul unui urs pe străzile din oraşele de munte), nu este o surpriză, noi, autorităţile, care ne consultam de foarte mult timp cu această problemă, ştiam că se va ajunge aici”, a declarat, luni, prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, într-o intervenţie telefonică la Digi24.
Prefectul afirmă că, „din păcate”, cota repartizată fiecărui judeţ pentru recoltarea urşilor este insuficientă.
„Am spus lucrul acesta de la momentul apariţiei actului normativ prin care a crescut cota. Bun, este un pas, se recoltează mai mult, dar insuficient. Populaţia de urşi este mult, mult prea numeroasă comparativ cu normalul şi cu istoricul lor, ceea ce înseamnă că din punctul meu de vedere ar trebui să aibă loc în curând o nouă revizire şi cotele respective să fie crescute”, a explicat prefectul de Prahova.
Emil Drăgănescu spune că sunt, desigur, „fel de fel de organizaţii non-guvernamentale” care susţin ca acest număr de recoltare a animalelor periculoase să nu fie crescut, dar că el trage un semnal de alarmă.
„Eu, ca reprezentant al autorităţilor prahovene, trag un semnal de alarmă şi spun că aceste cazuri vor fi din ce în ce mai frecvente acum, odată cu încheierea sezonului rece”, a mai declarat prefectul de Prahova.
Acesta a explicat, în privinţa ursului atacator de la Predeal, că procedura este foarte simplă şi anume, primarul, ca preşedinte al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgentă, convoacă absolutat toate instituţiile cu atribuţii, inclusiv reprezentanţii fondului de vânătoare din zona respectivă şi în cel mai scurt timp ursul respectiv trebuie identificat şi recoltat.
Acesta se întorcea acasă, la finalul unei zile de muncă, și a fost surprins de animalul sălbatic pe o stradă din oraș. A fost găsit inconștient, în stare gravă, cu răni la cap, față și spate. Potrivit medicilor, bărbatul are traumatisme severe, este ventilat mecanic, instabil, iar prognosticul este rezervat.
Prefectul județului Prahova atrage atenția că aceste incidente vor deveni tot mai frecvente, iar președintele Salvamont România spune că această tragedie „ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru toată lumea și acest lucru n-ar trebui să se mai întâmple.”
Sursa foto – caracter ilustrativ: Pixabay
CITIȚI ȘI:
Un bărbat a fost ATACAT de un urs în Predeal. Localnicii se simt terorizați de animalele sălbatice