Sentință DEFINITIVĂ în dosarul Hexi Pharma: Faptele de care erau acuzați foștii directori s-au prescris. Compania, obligată să plătească despăgubiri de milioane de lei

Sentință DEFINITIVĂ în dosarul Hexi Pharma: Faptele de care erau acuzați foștii directori s-au prescris. Compania, obligată să plătească despăgubiri de milioane de lei

Toți inculpații din dosarul Hexi Pharma au scăpat de posibilele condamnări pe motiv că faptele s-au prescris, potrivit unei sentințe definitivă a Curții de Apel București, pronunțată vineri. Flori Dinu și Mihai Leva, directori ai companiei, fuseseră condamnaţi în primă instanţă la pedepse cu închisoarea, dar au scăpat acum datorită prescrierii faptelor.

Avocaţii au solicitat încetarea procesului penal pe motiv că faptele de care sunt acuzaţi cei doi directori inculpaţi în acest dosar, Flori Dinu şi Mihai Leva, s-au prescris, fiind necesară aplicarea în acest sens a deciziei Curţii Constituţionale.

În schimb, firma care comercia dezinfectanți e obligată să plătească despăgubiri de câteva milioane de lei către 14 unităţi sanitare, cărora le-a vândut produse neconforme cu standardele. Instanţa a desfiinţat şi avizele care au permis punerea pe bază a produselor biocide produse de Hexi Pharma.

Pronunţarea sentinţei definitive în dosarul Hexi Pharma ar fi trebuit dată de Curtea de Apel Bucureşti în urmă cu doi ani, însă judecătorii au repus cauza pe rol în noiembrie 2020. Procesul a fost apoi tergiversat în aşteptarea unei expertize, care nu a adus nimic nou în dosar.

Compania Hexi Pharma, trimisă în judecată în martie 2017

În martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Dosarul a fost deschis în urma unei investigații GSP.

Procurorii susţineau că, în perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, Hexi Pharma a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare „prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii”, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă.

Despăgubirile stabilite de instanță

Instanţa a stabilit că 14 unităţi sanitare trebuie să primească despăgubiri din partea companiei acuzate că a vândut dezinfectanţi diluaţi. Instanţa a desfiinţat şi avizele care au permis punerea pe bază a produselor biocide produse de Hexi Pharma.

„In baza art. 422 cu referire la art. 25 Cod proc.pen., obligă pe inculpata SC HEXI PHARMA CO SRL la despăgubiri către părțile civile și persoanele vătămate astfel:

  • – părții civile Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, suma de 757263,80 lei (vol 201 dosar de apel)
  • -persoanei vatamate Institutul Clinic Fundeni suma de 1.407428,72 lei, suma cu care s-a constituit parte civila( vol 118-120 apel)
  • partii civile Spitalul General Cai Ferate Ploiesti suma de 87421 lei ( vol. 376 dosar de urmarire penala)
  • partii civile Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea suma de 1361320,04 lei( volumul 64 dosar de apel)
  • -partii civile Spitalul Clinic CF Timisoara suma de 39550 lei( volumul 18 dosar de apel)
  • -partii civile Spitalul de Pneumoftiziologie Sfantul Andrei, judetul Arges suma de 190336,25 lei (volumul 21 dosar de apel)
  • – partii civile Spitalul Judetean de Urgenta Mavromati Botosani suma de 2739483,32 lei( volumul 51 dosar de apel)
  • – partii civile Spitalul Municipal Turnu Magurele suma de 300.266,80 lei( volumul 165 apel)
  • -partii civile Spitalul Judetean de Urgenta Slatina suma de 902.487,54 cu dobanda legala (volumele 160-162 dosar de apel)
  • -partii civile Spitalul Clinic Judetean Mures suma de 2107041,75 lei ( volumul 23 apel)
  • -partii civile Spitalul Clinic C.F. Craiova suma de 174.959,04 lei( volumul 35 apel)
  • -partii civile Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale Dr. Victor Babes suma de 402.631,48 lei( volumele 37-38 dosar de apel)
  • -partii civile Spitalul Judetean de Ambulanta Arges suma de 204.664,78 lei( volumul 14 apel)
  • -partii civile Spitalul de Psihiatrie Sf. Pantelimon Braila suma de 100.046 lei ( volumele 23, 201 apel)
  • Modifică cuantumul despăgubirilor civile acordate părții civile Spitalul de Boli Pulmonare Breaza, de la 28107,36 lei la 24655,16 lei, cuantumul despăgubirilor civile acordate părții civile Spitalul Orășenesc Horezu de la 62.717,64 lei la 59302,91 lei, cuantumul despăgubirilor acordate părții civile Spitalul Orășenesc Târgu Neamț de la 123828,84 lei la 141312,84( poziția 15 rechizitoriu), cuantumul despăgubirilor acordate Spitalului Orăsenesc DR. VALER RUSSU de la 4323543.00 lei la 5473,36 lei( poziția 121 tabel rechizitoriu.
  • Modifică cuantumul despăgubirilor civile acordate părții civile Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mures de la 32051606.00( poziția 59 tabel fond ) la 315642,60 lei( poziția 240 tabel rechizitoriu)”, se arată în decizia instanței.
Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale