Serviciile de informații britanice susțin că rușii nu intenționau să lanseze o lovitură cu rachete asupra mall-ului din Kremenciuk

Serviciile de informații britanice susțin că rușii nu intenționau să lanseze o lovitură cu rachete asupra mall-ului din Kremenciuk
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 29/06/2022, 19:30

Ministerul britanic al Apărării a afirmat că rușii nu intenționau să lanseze o lovitură cu rachete asupra centrului comercial „Amstor” din orașul ucrainean Kremenciuk. Armata rusă ar fi țintit, de fapt, o unitate de infrastructură, însă din cauza lipsei de arme moderne de înaltă precizie, nu a nimerit ținta.

Serviciile de informații britanice au precizat că „există o posibilitate reală ca loviturile cu rachete asupra centrului comercial Kremenciuk, din 27 iunie 2022, să fie destinate țintirii unei unități de infrastructură din apropiere. Inexactitatea Rusiei în loviturile cu rază lungă a dus și anterior la victime în masă în rândul populației civile, în special la gara Kramatorsk, pe 9 aprilie 2022”.

Oficialii britanici sunt de părere că există în continuarea posibilitatea unui nivel ridicat de daune colaterale atunci când Forțele Armate Ruse vor lovi diverse ținte. De asemenea, britanicii au menționat că este probabil ca rușii să continue să lovească ținte de pe teritoriul Ucrainei, în încercarea de a împiedica furnizarea de ajutoare pentru forțele ucrainene aflate în zonele din prima linie.

„Lipsa armelor de foc moderne de înaltă precizie și deficiențele profesionale ale trăgătorilor lor ar putea duce la noi victime civile”, a afirmat Ministerul britanic al Apărării, într-o postare publicată pe Twitter.

Șeful Ministerului Afacerilor Interne, Denis Monastirski, a declarat, pe 28 iunie, că numărul victimelor în urma loviturii rachetelor rusești asupra centrului comercial din Kremenciuk a crescut la 25. Autoritățile au găsit sub dărâmăturile clădirii  18 cadavre și 7 rămășițe de cadavre.

Serviciile secrete britanice au declarat că Rusia și-a epuizat resursele în timpul ultimelor bombardamente masive din Ucraina, în timpul ultimelor lovituri folosind rachete sovietice X-22.