Prima pagină » Actualitate » SNOOP: Cum au acumulat liberalii DATORII uriașe către presă după campaniile Ciucă-Bode / Ponta: 40 de milioane de euro din banii publici, risipiți

SNOOP: Cum au acumulat liberalii DATORII uriașe către presă după campaniile Ciucă-Bode / Ponta: 40 de milioane de euro din banii publici, risipiți

SNOOP: Cum au acumulat liberalii DATORII uriașe către presă după campaniile Ciucă-Bode / Ponta: 40 de milioane de euro din banii publici, risipiți

Fostul premier Victor Ponta a reacționat dur, marți, după apariția investigației Snoop privind datoriile acumulate de Partidul Național Liberal (PNL) după alegerile din 2024. Într-o postare pe Facebook, Ponta a criticat modul în care liberalii au gestionat finanțele partidului și a acuzat că PNL a cheltuit 40 de milioane de euro din bani publici pentru un candidat care a terminat pe locul 5 la alegerile prezidențiale.

 „40 de milioane de euro DIN BANII PUBLICI a cheltuit PNL pentru candidatul la prezidențiale (bugetar de meserie) care a terminat pe locul 5; acum o să cheltuie tot atâția bani din taxele și impozitele românilor pentru un alt candidat (fost bugetar, actual șomer și beneficiar de pensie specială de parlamentar) – plus alte milioane de la PSD și UDMR”, a transmis Victor Ponta pe Facebook.

El a menționat că, în timp ce anumite campanii politice sunt verificate cu strictețe, la PNL și la firmele care au încasat zeci de milioane de euro nu există nicio anchetă.

„Poate așa nu vă mai întrebați de ce oamenii sunt sătui; de ce pur și simplu nu vor să asculte nimic de rău despre cine a finanțat campania lui Călin Georgescu; de ce oamenii văd că la PNL și la firmele care au încasat zecile de milioane nu vin mascații dimineața și nu le cere nimeni facturile sau măcar explicații! Pur și simplu românii s-au săturat – și o să voteze cu acest gând”, a mai transmis fostul premier.

25 de milioane de euro către o singură firmă

Datoriile acumulate de PNL după alegerile din 2024, incluzând facturi neachitate și rate pentru sediile achiziționate de la RAAPPS, se ridică la zeci de milioane de euro, au dezvăluit surse din conducerea partidului pentru site-ul de investigații Snoop. Ilie Bolojan a recunoscut, în mai multe ședințe interne, că PNL se confruntă cu o criză financiară severă, moștenită din mandatele lui Nicolae Ciucă și Lucian Bode.

Instalat rapid în fruntea PNL după primul tur al alegerilor prezidențiale, Ilie Bolojan i-a cerut lui Lucian Bode, fost secretar general al partidului, să își asume semnarea tuturor documentelor legate de finanțele partidului până la 31 decembrie 2024.

„A fost îngrozit de ce a găsit. Au amanetat partidul pentru următorii ani. Prin această decizie, Bolojan a dorit să existe un singur responsabil pentru situația financiară din 2024. Bode să își asume”, au declarat surse din conducerea PNL pentru Snoop.ro.

Principala problemă financiară pentru partid, în acest moment, o reprezintă contractul cu AMMA Print, firmă de la care PNL a cumpărat în 2024 produse în valoare de peste 100 de milioane de lei (20 de milioane de euro), susțin sursele citate.

Comanda a fost făcută în 2024, dar plata trebuia să fie realizată din 2025.

Mandatat de partid, Lucian Bode a negociat anul trecut cu firma condusă de Mihail Volintiru reeșalonarea plăților pe o perioada de trei, respectiv cinci ani.

  • 125-130 de milioane de lei este datoria PNL către firma AMMA Print, după campaniile din 2020 și 2024.

Prima rată urma să fie plătită în ianuarie 2025, iar rata lunară ar fi trebuit să fie de 2,5 milioane de lei.

Înțelegerea a fost agreată de cele două părți, dar noua conducere a PNL și-a dat seama că nu poate plăti nici ratele negociate de Lucian Bode. A cerut, din nou, păsuire la plată.

Dacă ar fi trebuit să plătească ratele antamate de fostul secretar general, rata lunară ar fi depășit subvenția încasată de la buget. Practic, cheltuielile depășesc veniturile lunare.

Audit la PNL comandat de Bolojan 

Ilie Bolojan a cerut, la câteva zile după ce a ajuns președinte interimar, un audit pentru a vedea unde au dispărut banii PNL. În conturile partidului, după primul tur al prezidențialelor, „bătea vântul”, au dezvăluit pentru Snoop surse de la vârful partidului.

„Auditul vizează anul 2024, să înțelegem unde s-au evaporat banii, de ce avem datorii. În primele zile, Bolojan era sunat zilnic de televiziuni să plătească facturile. Vorbim de milioane de euro către presă, televiziunile și site-urile nu erau plătite. A fost un haos, nu știu când ne vom reveni. Bode și Ciucă să explice ce au făcut”, a declarat un lider PNL sub protecția anonimatului.

Lideri din PNL au precizat că datoriile către mass-media sunt, în acest moment, „de ordinul milioanelor de euro”.

Printre televiziunile care au colaborat cu PNL în campaniile din 2024 sunt Realitatea Tv, B1 TV, Digi24, Antena 3, RTV și Prima News.

„Ilie Bolojan a avut o întâlnire cu reprezentanții mass-media în care le-a explicat că partidul nu are bani pentru a-și putea plăti datoriile. Le-a cerut înțelegere, mai ales că urmează o nouă campanie electorală”, a dezvăluit un membru din conducerea PNL pentru Snoop.ro.

Întrebarea la care ar trebui să răspundă auditul: cum a ajuns partidul în această situație după ce a încasat sute de milioane de lei de la buget în ultimii ani.

Câți bani au primit liberalii din subvenție

Liberalii au beneficiat în intervalul 2021 – 2024 de sume substanțiale de la bugetul de stat, sub formă de subvenție.

  • 2021 – subvenția încasată – 76.527.406 de lei
    cheltuieli 33.111.940 de lei
  • 2022 – subvenția încasată – 83.767.534 de lei
    cheltuieli – 55.640.720 de lei
  • 2023 – subvenția încasată – 74.914.303 de lei
    cheltuieli – 72.778.414 de lei
  • 2024 – subvenție încastă – 122.068.753 lei
    Cheltuieli – 144.000.000 lei

Un simplu calcul arată că PNL avea în conturi, la începutul anului 2024, peste 73 de milioane de lei (aproximativ 15 milioane de euro).

Subvenția încasată de PNL în 2024 a fost de 122 de milioane de lei (peste 24 milioane de euro).

Practic, PNL a avut la dispoziție 200 de milioane de lei (40 de milioane de euro) doar din subvenție pentru anul electoral. În campaniile de la europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, partidul a folosit și surse de finanțare privată – împrumuturi, cotizații.

Pentru aceste campanii, PNL a cerut Autorității Electorale Permanente să îi ramburseze peste 150 de milioane de lei (30 de milioane de euro). Banii nu rămân însă în conturile partidului, ci pleacă spre cei care au acordat împrumuturi.

Dilema conducerii PNL a fost cum să plătească rate de 3,9 milioane de lei, datoria către RAAPPS este de 1,3 – 1,4 milioane de lei lunar, rata la Amma Print de 2,5 milioane de lei, plus banii către televiziuni și site-uri.

„Se încearcă o negociere”

„Se încearcă inclusiv o renegociere cu RAAPPS. Nu sunt bani nici pentru ratele convenite la cumpărarea sediilor” – lider PNL.

Partidul are nevoie de bani și pentru plata salariaților, a activității curente și a firmei de consultanță Kensington (firma responsabilă și de campania pe TikTok a PNL).

Sursa foto: ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX  

CITEȘTE ȘI:

Liberalii au comandat și nu au plătit. PNL are DATORII uriașe, în timp ce banii partidului s-au dus pe cartea lui Ciucă înainte de alegeri

SNOOP: Controversata campanie PNL de pe TikTok, ajunsă să-l susțină pe Călin GEORGESCU la prezidențiale, „a fost ideea lui Rareș Bogdan”

Citește și