Societatea civilă cere transparenţă în ancheta incendiului de la „Matei Balş“: „Nu vom accepta ca morţii să fie găsiţi vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat”

Societatea civilă cere transparenţă în ancheta incendiului de la „Matei Balş“: „Nu vom accepta ca morţii să fie găsiţi vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat”
Publicat: 29/01/2021, 20:40
Actualizat: 29/01/2021, 20:41

O scrisoare deschisă adresată autorităţilor prin care solicită transparenţă în anchetă care vizează incendiul de la Institutul „Matei Balş” a fost semnată de mai multe ONG-uri.

„Nu vom accepta ca morţii să fie găsiţi vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat”

„Românii nu mai vor să audă scuze şi aruncarea culpei de la o autoritate la alta. Dar mai presus de asta, vă rugăm să aveţi decenţa de a nu mai trata şi tragedia de la Balş precum cazurile Giuleşti, Apuseni, Siutghiol, #colectiv – sub nicio formă nu vom accepta ca morţii să fie găsiţi vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat. La fel cum este inacceptabil ca nicio instituţie publică având atribuţii de monitorizare şi control şi nicio persoană aflată în funcţie publică şi cu atribuţii manageriale să nu îşi asume responsabilitatea pentru această tragedie”, afirmă semnatarii scrisorii.

„Societatea civilă vă solicită transparenţă în anchetarea acestei tragedii şi în luarea măsurilor care se impun de urgenţă”

ONG-urile cer autorităților „transparenţă” în anchetarea tragediei petrecute vineri la Spitalul „Matei Balş” dar şi luarea de măsuri de urgenţă pentru a preveni repetarea ei.

„La doar câteva luni de la tragedia de la Piatra Neamţ, un nou incendiu face victime într-un spital din România. În ciuda repetării acestor dezastre în instituţiile din sistemul public de sănătate, de la Maternitatea Giuleşti şi până la Institutul Matei Balş, reacţia autorităţilor este transpartinic aceeaşi. Societatea civilă vă solicită transparenţă în anchetarea acestei tragedii şi în luarea măsurilor care se impun de urgenţă pentru a preveni repetarea ei”, se arată în scrisoarea deschisă.

Scrisoarea îl vizează pe şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, căruia i se solicită să îşi prezinte scuze public, după derapajul verbal avut la adresa presei atunci când a replicat că ”Revolta e în capul dumneavoastră!”.

„Vă solicităm, aşadar, să sancţionaţi cu fermitate adresări de tipul ”Revolta e în capul dumneavoastră!” a dlui secretar de stat Raed Arafat, care nu se află la prima abatere de acest fel şi căruia îi solicităm scuze publice pentru modul în care înţelege să trateze solicitări legitime de informaţii din partea reprezentanţilor presei şi a cetăţenilor”.

Organizaţiile semnatare ale scrisorii sunt Iniţiativa România (membru al coaliţiei Contract România), Geeks For Democracy, #REZISTENŢA, Asociația Voci pentru Democrație și Justiție Vedem Just (membru al coaliţiei Contract România), Forum Apulum, Reset (membru al coaliţiei Contract România), Asociaţia civică VOLUNTARI IN EUROPA (membru al coaliţiei Contract România), Comunitatea Diaspora.ro, Braşovul Civic (membru al coaliţiei Contract România), Reactiv Braşov (membru al coaliţiei Contract România), #activAG Piteşti (membru al coaliţiei Contract România), Asociaţia Aradul Civic (membru al coaliţiei Contract România), Corupţia ucide, Asociaţia Platforma România 100, Oradea Civică 2017 (membru al coaliţiei Contract România), Valea Jiului Society (membru al coaliţiei Contract România), Vă vedem din Sibiu, Dăruieşte Viaţă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase