VIDEO | Sorin Cîmpeanu: Până luni la ora 19.00 au fost raportate 86 de cazuri pozitive la testele de salivă în rândul elevilor

Publicat: 06/12/2021, 20:26
Actualizat: 06/12/2021, 23:13

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în urma testelor de salivă administrate până luni la ora 19.00 au fost raportate 86 de cazuri pozitive în rândul elevilor. 

Sorin Cîmpeanu a precizat că toți copiii depistați pozitiv la testele de salivă vor fi testați printr-un test PCR sau un test antigen rapid pentru a putea fi confirmat dacă sunt sau nu infectați cu Covid-19.

Ministrul a afirmat că cei 86 de copii posibil infectați cu Covid-19 vor putea fi tratați din timp înainte de a dezvolta o formă gravă a bolii.

„Trebuie să fie confirmate sau infirmate printr-un test PCR sau un test antigen rapid. DSP-urile administrează aceste teste celor care au raportat pozitiv pentru testul pe bază de salivă. Cred că sunt 86 de copii care pe baza acestor teste au șansa să primească un tratament adecvat înainte de a dezvolta o formă mai gravă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu spune că mizează pe responsabilitatea părinților care trebuie să transmită în mod real rezultatul testelor care sunt efectuate acasă.

„Cred că cea mai mare parte din părinți, în pofida tuturor informaților care se vehiculează în media sunt responsabili. Nu suntem o tară de iresponsabili”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, luni, la nivel naţional, 17.677 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri arondate (dintr-un total de 17.915) au funcţionat cu prezenţă fizică, incluzând şi unităţile conexe.

Doi elevi din judeţul Constanţa au fost depistați pozitiv cu Covid-19 în urma testelor de salivă făcute luni dimineaţă. Cei doi vor fi supuși unui test PCR pentru confirmarea rezultatului.

Cele două cazuri au fost raportate la Liceul Cobadin şi la Liceul cu Program Sportiv din Constanţa, a anunțat Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Sorin Mihai.

Primul caz pozitiv la testul cu salivă pentru SARS-CoV-2 a fost raportat la Colegiul „I.L. Caragiale” din Capitală, a anunțat ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu.

„Astăzi, după mult timp, au fost la dispoziţie şi acele teste non-invazive. Am primit foarte multe semnale. Ele au fost folosite. Dincolo de neajunsurile de aşteptat, ele au fost folosite.

Am fost anunţat în urmă cu puţin timp de DSP Bucureşti că s-a raportat primul caz testat pozitiv în urma testelor cu salivă. S-a luat legătura şi va face testul PCR pentru confirmarea sau infirmarea acestei situaţii. (…) Este în Bucureşti, este la Liceul ‘Caragiale”, a declarat ministrul Educaţiei, la Palatul Parlamentului.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult