Spania și Franța, lovite de cel mai crunt val de căldură din ultimii 20 de ani. Temperaturile ajung și la 43 de grade Celsius

Spania și Franța, lovite de cel mai crunt val de căldură din ultimii 20 de ani. Temperaturile ajung și la 43 de grade Celsius
sursa foto: profimediaimages.ro
Publicat: 13/06/2022, 19:36
Actualizat: 13/06/2022, 19:52

Al doilea episod de căldură extremă din acest an afectează Spania și sudul Franței, temperaturile atingând valori maxime care în mod normal nu se înregistrează decât în iulie sau august, iar experții avertizează că valurile de căldură din timpul verii se produc mai devreme și mai des.

Meteorologul de stat francez, Météo France, a declarat că temperaturile au depășit deja 35C în apropierea Mediteranei și că vor crește și mai mult de la mijlocul săptămânii, pe măsură ce masa de aer cald se deplasează spre nord, cu părți din sud-vest și din valea Rhone atingând 39C.

Chiar și în Alsacia, în Bretania și în marea regiune a Parisului, se așteaptă ca temperaturile să atingă – și în unele zone să depășească semnificativ – 30C, a declarat meteorologul Patrick Galois, adăugând că capitala franceză ar putea atinge 35C joi.

Galois a spus că astfel de evenimente au avut loc „foarte rar” în luna iunie și atunci doar la sfârșitul lunii. „Dacă acest episod se confirmă, va fi un record în ceea ce privește cât de devreme a avut loc”, a spus el. Episoadele anterioare de temperaturi extreme din iunie, precum cele din 2005 și 2017, nu au început să se dezvolte înainte de cel puțin 18 ale lunii, a spus el.

Pe lângă temperaturile ridicate susținute în mod neobișnuit în timpul zilei, este puțin probabil ca mercurul să scadă sub 20C în mai multe zone în timpul nopții, a precizat meteorologul francez, ceea ce ar putea califica episodul drept caniculă în unele regiuni.

Pentru ca un eveniment de căldură extremă să fie categorisit în mod oficial ca fiind un val de căldură, temperaturile trebuie să depășească în mod normal valorile stabilite pe timp de zi și de noapte, care variază de la o regiune la alta, pentru o perioadă continuă de cel puțin trei zile.

Temperaturi record în Spania

În Spania vecină, temperaturile de la începutul lunii iunie sunt cele mai ridicate din ultimii 20 de ani, cu 40 de grade Celsius înregistrate în weekend la Sevilla și în apropiere de Cordoba, 42 de grade Celsius în valea Guadiana din Extremadura și 43 de grade Celsius în alte părți din sudul Spaniei.

„Ne confruntăm cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru luna iunie”, a declarat un purtător de cuvânt al Aemet, biroul meteorologic de stat, adăugând că ultimul episod a fost al treilea cel mai timpuriu înregistrat și primul care a ajuns atât de devreme din 1981.

Meteorologii au declarat că încălzirea globală a făcut ca vara în Spania să înceapă acum cu 20-40 de zile mai devreme decât acum 50 de ani. Anul trecut a fost cel mai cald și cel mai secetos înregistrat vreodată în Spania, temperaturile atingând un maxim istoric de 47,4°C în provincia Córdoba.

În Spania, o masă de aer cald și uscat care suflă dinspre Africa a dus la temperaturi zilnice „excepțional de ridicate”, între 10 și 15C peste unele medii lunare locale, într-un val de căldură din luna mai de o „intensitate extraordinară și excepțională”.

Spania a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie, 47,4C, în august anul trecut, în orașul Montoro din Andaluzia. Recordul Franței a fost înregistrat în timpul valului de căldură european din 2019, când la Vérargues, în departamentul Hérault, a atins 46C.

Seceta devine, de asemenea, o preocupare din ce în ce mai mare, 35 de departamente franceze impunând deja restricții de apă. Aproape întreaga Portugalie a fost clasificată ca fiind în „secetă severă” la sfârșitul lunii mai, potrivit serviciului meteorologic național Ipma.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase