Spania va acorda mai multe vize de muncă pentru lucrătorii străini, cu scopul de a combate deficitul forței de muncă

Spania va acorda mai multe vize de muncă pentru lucrătorii străini, cu scopul de a combate deficitul forței de muncă
Sursa foto: Mediafax Foto - caracter ilustrativ
Publicat: 03/06/2022, 20:25

Ministerul Securităţii Sociale şi Migraţiei din Spania a anunţat, vineri, că economia spaniolă se confruntă cu dificultăţi în a găsi angajaţi în numeroase domenii. În acest context, autoritățile au decis să relaxeze regimul vizelor pentru lucrătorii străini, cu scopul de a crește piața forței de muncă din această țară.

Ministrul Securităţii Sociale şi Migraţiei din Spania, Jose Luis Escriva, a declarat presei că guvernul de la Madrid intenţionează să acorde mai multe vize temporare de muncă: „Evaluăm diferite aspecte ale legii migraţiei şi unde poate fi ameliorată, pentru a răspunde blocajelor de pe piaţa muncii”.

Locuri de muncă vacante există deja în pomicultură şi pe şantiere. Turismul, construcţiile, agricultura şi industria de înaltă tehnologie se numără printre domeniile care întâmpină dificultăți în ceea ce privește numărul angajaților.

Potrivit unor rapoarte ale organizaţiilor patronale şi ale firmei de consultanţă S&P Global, companiile nu reuşesc să găsească chelneri sau personal de curăţenie pentru hoteluri, în ciuda faptului că turismul spaniol are o relansare puternică.

Sondajul lunar în rândul directorilor de achiziţii publicat vineri de S&P arată că deşi cererea în domeniul serviciilor a crescut în luna mai, companiile au întâmpinat dificultăţi în a găsi angajaţi. Firma de consultanţă arată că „angajarea de personal suplimentar a plătit un preţ sub forma unor salarii mai mari”, transmite Reuters.

De asemenea, insuficienţa forţei de muncă ameninţă şi proiecte în valoare de miliarde de dolari, finanţate de Uniunea Europeană, pe care guvernul Spaniei se bazează pentru a readuce economia naţională la nivelul de dinainte de pandemia de COVID-19.

Economia spaniolă a fost cel mai grav afectată de epidemie în zona euro, înregistrând o recesiune de 20% în anul 2020.

Deşi şomajul este în continuare ridicat (13.65%), pandemia a atras mai mulţi angajaţi în economia legală, deoarece este nevoie de contracte legale pentru încasarea de compensaţii la concediere.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase