Strada Sforii ar putea fi închisă. Motivul ireal pentru care s-ar putea întâmpla așa ceva

Strada Sforii ar putea fi închisă. Motivul ireal pentru care s-ar putea întâmpla așa ceva
Publicat: 20/11/2022, 19:19
Actualizat: 20/11/2022, 19:21

Strada Sforii este o stradă pietonală din Centrul istoric al Brașovului, care face legătura între străzile Cerbului și Poarta Șchei.

Fiind cea mai îngustă stradă din România și a treia cea mai mică din Europa, această zonă a Brașovului atrage numeroși vizitatori, oricine vine în orașul de la poalele Tâmpei, trece să vadă și acest loc plin de povești.

Însă, din păcate, faima nu este întotdeauna benefică. Unii dintre vizitatoii strazii Sforii lasă diverse mesaje pe zidurile străzii, care de care mai ample și mai colorate, astfel că Avocatul Poporului a ajuns să se intereseze de starea deplorabilă în care se află strada Sforii. În 16 noiembrie, Avocatul Poporului a solicitat Primăriei Braşov să întreprindă măsurile necesare pentru reabilitarea străzii, bun aflat în domeniul public al municipiului Braşov şi obiectiv cultural şi turistic important al oraşului.

Avocatul Poporului cere ca Primăria Brașov să ia măsuri ”în conformitate cu prevederile legale şi ale Regulamentului de intervenţie pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor din zonele de acţiune prioritară în municipiul Braşov, aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 367 din 2021”.

Primăria Brașov a transmis către Avocatul Poporului că are un proiect de arhitectură pentru reabilitarea străzii Sforii, care implică inclusiv aplicarea unei vopsele speciale anti-graffiti, montarea unor gratii la capetele străzii (pentru a se preveni actele de vandalism din timpul nopţii), dar şi refacerea elementelor de tâmplărie.

Strada Sforii ar putea fi închisă. Strada Sforii, o zonă de poveste

Existența străzii este atestată în documentele din secolul al XVII-lea ca un simplu coridor, pentru a ajuta munca pompierilor. Lățimea Străzii Sforii variază între 1,11 și 1,35 m, ceea ce îi conferă titlul de cea mai îngustă stradă a municipiului Brașov.

Strada Sforii este cea de a treia cea mai îngustă stradă a Europei (după Spreuerhofstraße din Reutlingen, Germania care are o lățime cuprinsă între 31 și 50 cm și Parliament Street din Exeter, comitatul Devon, Anglia cu o lățime aproximativă de 122 cm).

Strada Sforii a fost restaurată, marcată și iluminată în anul 2003, pentru a fi redată în condiții cât mai bune circuitului turistic. A fost schimbat pavajul străzii și s-au refăcut pereții clădirilor. Strada și-a recăpătat farmecul de odinioară și datorită felinarelor care arată exact ca cele de acum 100 de ani, construite după modelul celor existente la muzeu, singura diferență fiind aceea că cele de astăzi nu mai funcționează cu gaz, potrivit Wikipedia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase