Mâncăm multe fructe de pădure şi tot mai multe sunt românești! În ultimii 5 ani, suprafeţele cultivate cu zmeură, afine sau mure au crescut de cinci-şase ori, iar micii producători au reușit să intre în marile lanțuri de retail. Românii le-au prins gustul şi le mănâncă la orice oră.
„Avem cultura de zmeură. Ele vor fi gata începând cu iunie. În momentul de faţă mai au încă flori. O să avem aproximativ 4-5 tone de zmeură”, spune pentru Observator TV Dorian Marin, producător fructe de pădure.
Iar pe lângă zmeură, el cultivă şi afine, mure şi căpşuni, pe mai bine de trei hectare. Toate sunt culturi bio, pe care le a tot extins de la an la an. Şi nu vrea să se oprească aici.
„Apetitul pieţei pentru fructele de pădure a crescut. Avem planuri de extindere a suprafeţelor şi eventual să schimbăm anumite culturi şi să plantăm mai multe fructe de pădure. Putem să mergem pe la vreo 5 hectare suprafaţă”, mai spune Dorian Marin.
Colaborează cu mai mulţi retaileri online şi aşa îşi vinde fructele, potrivit sursei citate.
„Căpşunile variază în acest moment între 60 şi 80 de lei kg. Vorbim de căpşuni bio. Zmeură, mure, între 80 şi 100 de lei pe kilogram. Caserolele sunt de la 200 de grame, 250, 500, în funcţie de cum există cerere de la platforme online. Şi ceilalţi producători au crescut cantităţile”, a adăugat el.
Iar asta o confirmă şi datele oficiale de la Statistică. Dacă în 2019, suprafaţa cultivată cu zmeură era de 59 de hectare, în 2024 a crescut la 193 de hectare.
La afine, suprafaţa a crescut de la 205 hectare, până la 1200. Iar la mure de la 288 de hectare la 1.047. Producţia de afine a crescut de şase ori, iar cea de mure şi zmeură s-a dublat.
Aşa că, pe rafturile supermarket-urilor regăsim acum mai multe fructe de pădure româneşti.
„Lucrăm pe fructe proaspete de pădure cu 10 producători autohtoni, din zona Sibiu Făgăraş, din Dolj, din Călăraşi, Arad, Dâmboviţa sau Alba. În aşa fel încât oferta noastră să conţină atât produse convenţionale, cât şi produsele eco”, a declarat Michael Kaiser, director comercial supermarket online.
Chiar dacă producţia a crescut, mai avem mult până când reuşim să ne asigurăm consumul pentru că aproximativ 40% din fructele consumate vin din import.
FOTO – Captură video: Observator TV