Tot mai mulți pacienți ajung la spital cu afecțiuni respiratorii severe. Beatrice Mahler: „Din păcate, unii ajung destul de târziu”

Tot mai mulți pacienți ajung la spital cu afecțiuni respiratorii severe. Beatrice Mahler: „Din păcate, unii ajung destul de târziu”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 04/01/2023, 17:41

Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, medicul Beatrice Mahler, atrage atenția că tot mai mulți pacienți se prezintă cu pneumonii la unitatea medicală pe care o conduce.

Totodată, aceasta spune că în ultima săptămână, virusul gripal, dar și cel sincițial respirator, sunt mult mai prevalente decât virusul SARS-CoV-2.

Potrivit specialistului, persoanele care se prezintă la spital cu afecțiuni respiratorii prezintă forme severe, mai ales atunci când au și comorbidități.

„Avem un număr mare de pacienţi care ajung la Institutul «Marius Nasta» cu infecţii respiratorii cu pneumonii, iar agentul infecţios, cel puţin în ultima săptămână, pare să fie mai frecvent virusul gripal şi virusul sinciţial respirator decât virusul SARS-CoV-2, aşa cum eram obişnuiţi în ultimii ani. Formele de afectare sunt severe la persoanele relativ tinere cu comorbidităţi, adică pacienţi care au afecţiuni respiratorii, dar care necesită internare pentru complicaţii. Complicaţii respiratorii şi una dintre dintre cele mai frecvente este hemoptizia şi sigur insuficienţa respiratorie”, a declarat Mahler, pentru AGERPRES.

Pneumonii tot mai rezistente la antibiotice

Potrivit acesteia, actualele cazuri de gripă şi infecţii respiratorii sunt mai complicate, întrucât „vin însoţite de pneumonii extinse cu floră rezistentă la antibiotice”.

„Nu trebuie să uităm de consumul de antibiotice excesiv care s-a produs în aceşti doi ani de pandemie, iar acum tratăm pneumonii bacteriene secundare infecţiei virale pentru că pacienţii care necesită internare au dublă afectare – atât virală, cât şi bacteriană. Pneumoniile acestea mixte trebuie tratate şi din păcate de foarte multe ori ne lovim de rezistenţă la antibiotice, o problemă din nou destul de nouă. Nu era neaşteptată, dar este dificil de gestionat, aş spune”, a declarat medicul.

Ea a afirmat că unii pacienţi cu boli respiratorii sau boli cronice ajung „destul de târziu” pentru controalele periodice la cabinetele medicilor specialişti, mulţi abandonându-şi tratamentul când se simt mai bine.

„Din păcate, încă o parte din pacienţii cu boli respiratorii sau cu boli cronice ajung destul de târziu pentru controalele periodice la cabinetele medicilor specialişti. Există o obişnuinţă, aş spune cu ghilimele de rigoare, a pacientului de abandona tratamentul atunci când se simte puţin mai bine, vorbim de terapie cronică, abandon pe care îl face şi din motive financiare, pentru că medicaţia este scumpă. Pe de altă parte, cred că este nevoie şi de mai multă educaţie, deoarece costurile pe care le presupune echilibrarea unui pacient cu boală acută sunt mai mari decât o terapie cronică. Nu vorbim doar de costurile pe care le presupune medicaţia, ci de costul integral pe care îl impune, inclusiv emoţional şi trauma prin care trece, nu doar pacientul, ci şi familia la momentul în care starea lui se deteriorează”, a arătat medicul.

Infecțiile respiratorii și gripa au umplut spitalele

Zeci de mii de persoane au ajuns la camerele de gardă ale spitalelor de boli infecțioase, în ultima perioadă, din cauza valului agresiv de viroze, infecții respiratorii acute și pneumonii. Medicii spun că numărul de cazuri confirmate cu gripă este zilnic în creștere, iar de la Crăciun, a crescut și numărul cazurilor de infectare cu COVID care necesită internare. Specialiștii susțin însă că infecțiile virale nu au o gravitate atât de mare, puține cazuri au nevoie de internare, iar oamenii nu au de ce să se panicheze, pentru că este un sezon de gripă care va fi depășit, la fel ca și în anii anteriori.

Din toată țara au fost raportate 101.059 cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, infecții virale ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii -, în perioada 12 – 18 decembrie, potrivit datelor transmise de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

„Morbiditatea prin infecţii respiratorii acute a depăşit în această săptămână nivelul mediu calculat pentru acest sezon (938,2%000). Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, cu răspândire locală în judeţele Braşov, Cluj, Sibiu, Ilfov şi Bucureşti şi cazuri sporadice în unele judeţe. S-a înregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivităţii pentru acelaşi tip de virus gripal la cazurile testate a fost de peste 10%)”, a precizat INSP. Citește mai mult…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...