Toți grecii de peste 60 de ani care refuză să se vaccineze plătesc, de azi, o amendă de 100 de euro în fiecare lună. Unde vor ajunge banii

Toți grecii de peste 60 de ani care refuză să se vaccineze plătesc, de azi, o amendă de 100 de euro în fiecare lună. Unde vor ajunge banii
Publicat: 17/01/2022, 13:08
Actualizat: 17/01/2022, 13:33

Toți grecii de peste 60 de ani care refuză să se vaccineze plătesc, începând de azi, o amendă de 100 euro în fiecare lună, iar banii vor ajunge la spitalele care tratează pacienții cu COVID-19.

De luni, Grecia intenționează să amendeze toate persoanele cu vârsta de peste 60 de ani care nu sunt vaccinate împotriva Covid-19, pentru a reduce presiunea asupra sistemului de sănătate, notează Bloomberg.

Premierul Kyriakos Mitsotakis le-a spus seniorilor că cel mai simplu mod de a evita taxa este vaccinarea.

„Celor câțiva dintre concetățenii noștri de peste 60 de ani care sunt încă nevaccinați, îi încurajez astăzi: faceți pasul”, a declarat el, sâmbătă. „Nu este doar o chestiune legată de amendă. Protejați-vă viața, viețile celor pe care îi iubiți și înțelegeți că vaccinul este sigur”.

Autoritățile elene spun că persoanele nevaccinate prezintă un risc ridicat de spitalizare în urma infectării cu coronavirus. Aproximativ 9 din 10 decese asociate Covid în Grecia au fost în rândul persoanelor de peste 60 de ani, în timp ce 7 din 10 dintre cei spitalizați din cauza virusului au peste 60 de ani. Dintre aceștia, 8 din 10 seniori sunt nevaccinați.

În noiembrie, înaintea anunțului că vaccinarea va fi obligatorie, aproximativ 520.000 de seniori din Grecia nu fuseseră vaccinați, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

De atunci, încă aproximativ 220.000 au primit serul anti-COVID-19. O parte din restul de 300.000 de persoane sunt scutiți de la vaccinare, din motive medicale.

Vârstnicii pot fi amendați cu 100 de euro, în fiecare lună. Sancțiunea va fi impusă de autoritățile fiscale grecești direct celor care nu au fost vaccinați, iar fondurile colectate vor ajunge la spitalele care luptă împotriva pandemiei.

În acest moment, guvernul a epuizat toate celelalte mijloace de convingere, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Executivului din Grecia, Ioannis Oikonomou.

La fel ca mare parte din Europa, Grecia a înregistrat recorduri în privința numărului de cazuri zilnice din cauza variantei Omicron, care este foarte contagioasă. Decesele legate de Covid sunt la niveluri similare cu vârful valurilor anterioare.

Aproximativ două treimi din populația Greciei sunt vaccinate cu schema completă, sub media UE.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult