Trucuri ale hackerilor și noi scheme de fraudă pe Whatsapp: ”Schemele de spam și phishing rămân cele mai eficiente modalități de a lansa atacuri de succes”

Trucuri ale hackerilor și noi scheme de fraudă pe Whatsapp: ”Schemele de spam și phishing rămân cele mai eficiente modalități de a lansa atacuri de succes”
Trucuri ale hackerilor și noi scheme de fraudă pe Whatsapp

Atacatorii din mediul online sunt ”neobosiți”, iar din ce în ce mai mulți clienți creduli cad pradă trucurilor sau noilor scheme de fraudare care afectează și una dintre cele mai populare aplicații gratuite de mesagerie, Whatsapp-ul.

Specialiștii Kaspersky avertizează, de altfel, trimestrul al doilea al anului 2021 poate fi dat ca exemplu negativ în ceea ce privește modalitățile pe care acești atacatori le descoperă, permanent, în încercarea de a fura informațiile cardurilor de credit și, implicit, banii victimelor.

Atacatorii au profitat de întreruperea frecventă a lanțurilor de aprovizionare și a serviciilor de mail pentru a-i convinge pe utilizatori să deschidă link-uri de phishing. Însă nu numai atât. Infractorii cibernetici au și-au descoperit noi abilități în localizarea mail-urilor de tip spam. De altfel, de-a lungul ultimelor luni a fost observată o creștere a numărului de facturi în diferite limbi, prin care utilizatorilor li se cer sume de bani pentru orice, de la taxe vamale până la costurile de expediere.

În urma primirii unor astfel de e-mail-uri, victimele sunt direcționate pe un site fals, unde riscă nu numai să piardă bani, ci și să furnizeze, în necunoștință de cauză, datele cardului bancar.

Înșelăciune în jurul noii politici de confidențialitate a WhatsApp

O altă înșelăciune este legată de dezbaterea din jurul noii politici de confidențialitate a WhatsApp, care permitea schimbul de informații cu Facebook.

Infractorii cibernetici au creat site-uri web false care invitau utilizatorii la un chat pe WhatsApp cu ”străini frumoși”. Numai că, atunci când accesau link-ul către camera de chat, victimele erau direcționate către o pagină de autentificare falsă, pe Facebook, iar informațiile personale puteau fi compromise

Utilizatorii au mai primit link-uri pentru aplicații false de mesagerie WhatsApp, punându-se în pericol după ce descărcau programul malware.

„La fel ca în trecut, vedem că atacatorii profită de noile tendințe și perturbări pentru a fura bani și date personale, indiferent dacă este vorba de utilizarea în continuă creștere a platformelor de mesagerie sau de o problemă continuă, legată de funcționarea expedierilor de poștă și curierat în mijlocul unei pandemii. Schemele de spam și phishing rămân unele dintre cele mai eficiente modalități de a lansa atacuri de succes, deoarece pun accentul pe latura emoțională. Cel mai bun lucru pe care îl pot face utilizatorii este să fie atenți la orice e-mail-uri neașteptate și să fie foarte vigilenți atunci când vine vorba de accesarea unor documente sau link-uri primite prin e-mail. Cel mai sigur este să accesați direct paginile oficiale”, spune Tatyana Shcherbakova, potrivit Mediafax.

O ”loterie” periculoasă și spam-ul de pe Whatsapp”

Pe de altă parte, atacatorii cibernetici au lansat site-uri web care ofereau posibilitatea de a cumpăra colete care nu puteau ajunge la destinatarii vizați, totul fiind organizat pe un principiu asemănător loteriei. Nu puteau afla conținutului respectivului pachet, dar – ca utilizator – licitai în funcție de greutatea coletului. Evident, coletul nu mai ajungea niciodată la destinatar, chiar dacă banii erau achitați de victimă.

Spam-ul trimis prin aplicația WhatsApp a fost o altă modalitate prin care clienții deveneau victime ale atacatorilor cibernetici. Erau solicitate sume mici de bani, fiind vorba despre scheme diferire.

  • implicarea utilizatorilor în cadrul unui sondaj despre WhatsApp, prin care aceștia trebuiau să trimită mesaje către mai multe persoane de contact pentru a primi un premiu.
  • câștigarea unor premii, utilizatorii fiind anunțați că au câștigat deja un premiu mare, iar tot ce trebuiau să facă pentru a-l primi era plata unei mici taxe, notează Digi 24.
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare
BREAKING | Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Două femei care au vrut să le dea fructe unor muncitori au fost bătute de...
Cutremurător! Celebrul actor a fost ucis în timp ce a încercat să oprească un jaf
AFECȚIUNILE de care suferă Delia! Cum se manifestă sindromul Peter Pan, ADHD, misofonia și anxietatea
A plecat să studieze în Spania acum 10 ani şi n-a mai vrut să se...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Mesajul Regelui Charles după tragedia din Papua Noua Guinee: „Am asistat. Eu și soția mea...”....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Exerciţii militare cu câini-roboţi progamaţi de chinezi să ucidă
Anunț de ULTIMĂ ORĂ: Primele IMAGINI DIRECTE cu nașterea Universului!
Se impune restricție prin lege în România. VECINII NU mai au voie să-ți facă asta
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
Vești bune pentru Radu Mazăre! Fostul primar al Constanței iese din închisoare după cinci ani
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Primele imagini „directe” cu unele dintre cele mai vechi galaxii ale Universului
×