Turcan: Actualizarea Clasificării Ocupaţiilor din România va fi finalizată până la sfârşitul anului / Ocupaţiile care nu se mai practică vor fi trecute într-o „grupă reziduală”

Turcan: Actualizarea Clasificării Ocupaţiilor din România va fi finalizată până la sfârşitul anului / Ocupaţiile care nu se mai practică vor fi trecute într-o „grupă reziduală”
Turcan
Publicat: 01/04/2021, 11:59
Actualizat: 01/04/2021, 12:02

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat că actualizarea Clasificării Ocupaţiilor din România va fi finalizată până la sfârşitul anului.

Ministrul Muncii spune că lista va fi actualizată ținând cont de „meseriile viitorului”, iar cele care nu se mai practică în România vor fi trecute într-o „grupă reziduală”.

Turcan spune că a discutat cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, şi cu reprezentanţii mediului universitar despre coerenţa dintre sistemul universitar, calificările forţei de muncă şi cerinţele pieţei muncii, precum şi despre mobilitatea structurală, flexibilitatea şi corelarea cu sistemul european al calificărilor, păstrând totodată ocupaţiile naţionale.

Turcan; Ocupaţiile care nu se mai practică vor fi trecute într-o „grupă reziduală”

Vom stabili, împreună cu reprezentanţii mediului universitar, un plan de acţiuni care să ne permită să finalizăm acest demers, până la sfârşitul anului.

Derulăm deja, prin Ministerul Muncii, mai multe proiecte care vor contribui la actualizarea standardelor ocupaţionale din România. Astfel, am finalizat analiza tuturor ocupaţiilor din COR şi a calificărilor existente. În etapa următoare, vom stabili ce ocupaţii se menţin în COR şi care este nivelul de calificare corespunzător. Ocupaţiile care nu se mai practică vor fi trecute într-o ”grupă reziduală” şi se vor elabora un număr de 250 de standarde ocupaţionale”, precizează Raluca Turcan.

Printr-un proiect cu finanţare europeană, derulat cu mai multe instituţii partenere printre care şi Ministerul Educaţiei, vor fi definitivate un mecanism de anticipare a nevoii de competenţe pe piaţa muncii, la nivel de politică publică, un mecanism de monitorizare a inserţiei absolvenţilor programelor de educaţie şi formare profesională, din perspectiva cerinţelor concrete ale pieţei muncii, un mecanism integrat de evaluare şi monitorizare a politicilor publice privind măsurile active şi formarea profesională.

„De asemenea, în urma discuţiilor pe care le-am avut deja cu reprezentanţii platformelor de ocupare, vom avea în scurt timp o cartografiere a necesarului de forţă de muncă la nivel naţional, structurată în funcţie de anumite criterii”, încheie ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este și cum arată Ana Maria Obreja, amanta lui Dumitru Buzatu. A fost cea...
FOTO. Imagini cu gimnasta fără inhibiții! Face o avere din poze pentru bărbați
Mare scandal în Zimbabwe unde o tânără blondă și albă a câștigat concursul național Miss...
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
UE pregăteşte un nou tip de permis auto: categoria B+. Pentru ce tip de autoturism...
Cât poți merge cu mașina după ce s-a aprins „check engine”? Un mecanic are răspunsul
EXCLUSIV - Scrisoarea unei mămici la început de an școlar: ”Sistemul de învățământ nu mai...
Tratamente balneare gratuite pentru români în anul 2023. Iată categoriile ce pot beneficia de acestea
Înmormântarea milionarului de la Loto, la mare secret. Apar noi detalii despre omul de afaceri...
HOROSCOP 25 SEPTEMBRIE 2023. Unii nativi pot avea idei inovatoare şi inspiraţie astăzi
S-a aflat cine câștigă Chefi la Cuțite sezonul 12! El este alesul, a plecat cu...
NU vrei să locuiești AICI! Locul unde se produc cele mai multe cutremure DIN LUME
Ce surprize pregătește Adela Popescu după plecarea de la „Vorbește lumea”
Chefi la cuțite, sezonul 12. Chef Sorin Bontea și-a format echipa. Cine sunt concurenții care...
BANCUL ZILEI. Bulă: De ce nu-mi răspunzi la telefon? Bubulina: Eram la baie, mă machiam...
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...