Ucraina, acuzată că a lansat rachete spre Belarus. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko: „Suntem provocaţi”

Ucraina, acuzată că a lansat rachete spre Belarus. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko: „Suntem provocaţi”
Președintele statului Belarus, Aleksandr Lukașenko / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02/07/2022, 21:44
Actualizat: 02/07/2022, 21:47

Aleksandr Lukaşenko a susținut, sâmbătă, că armata sa a doborât rachete lansate dinspre Ucraina asupra Belarusului. Precizarea vine în contextul speculaţiilor privind o implicare mai mare a Minskului în conflictul dintre Kiev şi Moscova.

„Suntem provocaţi. Trebuie să vă spun că în urmă cu circa trei zile, poate mai mult, s-a încercat dinspre Ucraina să se lovească ţinte militare din Belarus. Slavă Domnului, sistemele noastre antiaeriene Panţir au interceptat toate rachetele lansate de forţele ucrainene”, a afirmat el, citat de agenţia de presă de stat Belta.

De la atacul Kremlinului asupra Ucrainei, la 24 februarie, Belarusul, aliat al Rusiei, a servit ca bază pentru forţele ruseşti.

„Repet ce am spus şi în urmă cu mai mult de un an: nu intenţionăm să luptăm în Ucraina”, a declarat el, acum.

Cu toate acestea, trupele ruse au folosit Belarusul în special în încercarea de a ocupa capitala Kiev, însă au renunţat la sfârşitul lunii martie, în faţa rezistenţei ucrainene, şi s-au retras.

Regimul lui Lukaşenko, supus unor sancţiuni occidentale puternice, este extrem de dependent militar şi economic de Rusia, informează Agerpres.

Săptămâna trecută, Putin a anunţat că Moscova va livra „în următoarele luni” Belarusului rachete Iskander-M capabile să transporte încărcături nucleare.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult