Un deputat PSD critică dur legile educației inițiate de Sorin Cîmpeanu: „România educată a liberalilor este o poveste de adormit copiii”

Un deputat PSD critică dur legile educației inițiate de Sorin Cîmpeanu: „România educată a liberalilor este o poveste de adormit copiii”
Deputatul Gheorghe Șimon. Sursa: Alexandru Dobre/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 30/08/2022, 14:07

Deputatul PSD Gheorghe Șimon critică în mod dur legile educației puse în dezbatere publică de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Acesta susține că propunerile nu fac altceva decât să arunce în derizoriu învățământul românesc.

Mai mult, Șimon spune că programul „România educată”, promovat de președintele Klaus Iohannis, nu rămâne decât „o poveste”.

„Legea Educaţiei a ministrului Cîmpeanu aruncă în derizoriu sistemul de învăţământ din România. Profesorii sunt reduşi la simpli executanţi, iar «România educată», cu care preşedintele Iohannis a făcut paradă în campania electorală, rămâne doar o poveste pentru copiii naivi şi neştiutori”, spune Gheorghe Șimon.

Potrivit G4Media, este pentru prima dată când un parlamentar social-democrat critică atât de puternic proiectul realizat de partenerii de coaliție din PNL.

Deși în ultima perioadă, mai mulți lideri social-democrați au criticat deciziile din domeniul energiei luate de către reprezentanții PNL, atacul la legile educației reprezintă o premieră.

„PSD consideră că, atunci când legea va ajunge în Parlament, trebuie asigurată o dezbatere cât mai amplă în care să se ţină cont de observaţiile venite dinspre societatea civilă. Vor trebui luate în discuţie şi analizate atât punctele de vedere exprimate de intelectuali, dar şi ale unor organisme mai apropiate de acest domeniu, respectiv asociaţiile elevilor şi părinţilor. România Educată a lui Iohannis se trasnformă în fiecare zi într-o Românie a discriminării şi nu putem asista nepăsători la acest fenomen”, a spus Gheorghe Şimon, deputat PSD de Maramureş.

Potrivit unui comunicat al Partidului Social Democrat, propunerile lui Sorin Cîmpeanu sunt contestate de către societatea civilă, iar PSD a format o comisie de lucru care va analiza propunerile și va veni cu soluții viabile.

Răspunsul ministrului Educației pentru cei 100 de intelectuali care i-au cerut modificarea proiectelor de legi din învățământ

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, le-a transmis celor 100 de intelectuali că cererea lor privind modificarea proiectelor de legi ale Educației, transmisă prin intermediul unei scrisori deschise, va fi analizată.

„Evident că vor fi luate în considerare și analizate propunerile incluse în scrisoarea deschisă semnată de cei 100 de intelectuali. Propunerile au fost transmise în timpul sesiunii de consultare publică și înregistrate. Toate propunerile au fost centralizate. Numărul de înregistrare alocat respectivului set de propuneri transmise prin scrisoare deschisă este 13.504/24.08.2022”, transmite Ministerul Educației.

Acesta este un răspuns „la întrebarea privind regimul de analiză al propunerilor adresate prin intermediul unei scrisori deschise în data de 24 august 2022, asumat de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Miercuri, 24 august, 100 de intelectuali au cerut, prin intermediul unei scrisori deschise, modificarea radicală a proiectelor de legi ale Educației.

Ei au transmis că doresc „consultarea reală a intelectualilor României, a corpului profesoral și a părinților”, pentru reanalizarea proiectelor de legi ale educației și prelungirea perioadei de dezbateri.

Intelectualii susțineau că România de mâine „își pune în pericol numeroase domenii-cheie într-o societate, deoarece ar deveni incapabilă să le pregătească specialiștii”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase