Un fost vicepremier rus a demisionat dintr-o funcție importantă după ce a declarat că se gândește la civilii ucraineni

Un fost vicepremier rus a demisionat dintr-o funcție importantă după ce a declarat că se gândește la civilii ucraineni
Arkadi Dvorkovici / Sursa: Twitter
Publicat: 18/03/2022, 17:42

Arkadi Dvorkovici, fost vicepremier rus și președinte al Federației Internaționale de Șah, care şi-a exprimat public dezacordul faţă de acţiunile Kremlinului în Ucraina a renunțat la postul de la conducera unei prestigioase fundații, care promovează progrese tehnologiei, după ce un parlamentar al puterii l-a acuzat de „trădare naţională” şi i-a cerut demisia, a relatat, vineri Reuters.

 Arkadi Dvorkovici, în vârstă de aproape 50 de ani, a deținut funcții importante în administrația centrală a Federației Ruse ajungând că ocupe fotoliul de vicepremier în perioada 2012-2018, perioadă în care Vladimir Putin era la al treilea mandat prezidențial. El a devenit una dintre principalele voci care a pus sub semnul întrebării justificarea războiului din Ucraina atunci când a declarat, în media din SUA, că se gândeşte la soarta civililor ucraineni, potrivit Reuters.

Declarațiile care i-au adus critici

„Războaiele sunt cele mai rele lucruri cu care cineva se poate confrunta în viață… inclusiv acest război. Gândurile mele sunt alături de civilii ucraineni”, a spus Arkadi Dvorvokici, în 14 martie, pentru publicația occidentală „Mother Jones”, citată de Reuters.

Comentariile sale au provocat reacţia parlamentarului Andrei Turceak, din partidul afalt la guvernare Rusia Unită, care a cerut să fie concediat din funcţia de preşedinte al Fundaţiei Skolkovo şi care l-a acuzat că face parte din „coloana a cincea” care subminează Rusia.

Arkadi Dvorvokici a ajuns la conducerea fundației care promovează inovația și progresele tehnologice în 2018. Este un fel de „Silicon Valley a Rusiei”, după cum se autointitulează și, vineri, într-un comunicat, că Arkadi Dvorkovici a decis să renunţe la funcţie. El rămâne însă preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE).

În 16 martie, FIDE a anunțat că suspendă echipele naționale din Rusia și Belarus de la participarea la turneele FIDE, dar în turneele individuale ale Campionatului mondial FIDE, jucătorii din aceste țări pot participa sub steagul FIDE.

Igor Şuvalov, preşedintele Comitetului Director al Fundaţiei Skolkovo, a afirmat că Dvorkovici a demisionat, precizând că în actualele circumstanţe el nu mai poate cumula atribuţiile din cadrul fundaţiei cu funcţia de preşedinte al FIDE.

Mii de persoane au fost arestate în Rusia după ce au protestat contra invadării Ucrainei, din 24 februarie, numită de Moscova drept „operaţiune militară specială” pentru ‘„denazificarea” acesteia.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult