Un nigerian pregătit să viziteze România i-a invitat pe localnici să dea recomandări de călătorie și spună dacă ar trebui să își facă griji că va deveni o victimă a rasismului, iar răspunsurile primite de la români l-au uimit.
Un turist din Nigeria, care plănuiește o excursie de mai multe zile în România, le-a pus la încercare ospilitatea localnicilor, întrebându-i dacă ar putea să devină o victimă a rasismului, din cauza culorii pielii sale.
„Sunt nigerian și o să vizitez Bucureștiul, Timișoara și Reșița pentru câteva săptămâni. Mi-aș dori să știu cum sunt tratate persoanele de culoare și africanii în România. O să înfrunt rasismul sau este destul de sigur aici pentru un negru? Cât de prietenoși sunt localnicii? Prietenii mei români din Marea Britanie sunt drăguți, dar aș vrea să știu ce cred localnicii din România. Aș aprecia și niște recomandări cu privire la locurile de vizitat și la mâncărurile pe care le pot încerca aici”, a scris tânărul din Nigeria, într-un mesaj pe Reddit.
Iar răspunsurile românilor nu s-au lăsat așteptate și l-au uimit pe nigerian, care a rămas convins, în final, că nu are de ce să își facă griji, chiar și dacă i se va părea că românii îl vor privi mai ciudat.
„Dacă oamenii se vor holba la tine, este pentru că în localitățile lor văd mai rar oameni de culoare decât în alte părți, dar să nu înțelegi greșit”, i-a transmis un român.
Un alt internaut l-a liniștit spunându-i că oamenii nu au nimic cu persoanele de culoare, chiar și atunci cand se uită insistent la ele.
„Sunt din Timișoara, iar aici vei fi sută la sută în siguranță. Eu am avut câțiva colegi de facultate din Africa și s-au acomodat aici foarte bine, au absolvit, și-au găsit de lucru etc. Timișoara a fost dintotdeauna un oraș multicultural, unde oamenii din culturi cu totul diferite au trăit în pace, deci nu îți face griji. Poate doar Reșița este ceva mai trist, dar poți supraviețui și acolo câteva săptămâni”.
Un alt localnic l-a asigurat că românii sunt prietenoși cu străinii, indiferent de culoarea pielii lor.
„Poate în orașele mai mici, unii se vor uita insistent la tine, în special oameni în vârstă, dar nu pentru a te judeca. Sunt doar curioși, pentru că nu prea avem istorie cu oameni de culoare. Nu trebuie să te simți prejudiciat”, i-a scris acesta.
Totodată, unii români și-au amintit de înșelăciunea prin mailuri trimise în numele unor „prinți nigerini”, unor români ca să-i facă să vireze bani în conturile unor escroci și au glumit oe seama acestora.
„Tu ești acel prinț nigerian?”, l-a întrebat unul dintre ei. „Prințul meu, vino, nu vei avea nicio problemă aici. Dar adu moștenirea promisă. Te ajut să o transferi pe toată în cont”, adaugă acesta.
„Ești prințul care mi-a promis acum zece ani acea avere? Sunt fericit că o voi primi. Sper că banii pe care ți i-am trimis pentru biletul de avion au ajuns în final la tine, după atâția ani”, i-a scris un alt român.
„După toți acești ani în care a trimis atâtea mailuri, iată că a găsit un bun samaritean care i-a trimis 10.000 de dolari, pentru a-l putea ajuta să își recupereze averea uriașă, iar acum vine în România pentru a-l răsplăti”, i-a transmis, glumind, un român.
Un alt localnic i-a scris că românii din orașele universitare au văzut oameni de culoare din anii ‘70.
„Românii nu sunt rasiști în privința persoanelor de culoare. Sunt 99 la sută sigur că nu vei avea probleme. Dar totuși trebuie să fii atent. Poți ajunge în mijlocul unui conflict, în centru unui oraș ca București, nu pentru că ești negru, ci pentru că sunt oameni care vor să înșele turiști. Ai putea evita și zone ca Rahova, Ferentari sau Chitila și să te plimbi singur, noaptea, prin Centrul Vechi din Capitală”, i-a recomandat un alt român.
Un alt localnic i-a scris că românii s-au obișnuit cu persoane de altă culoare:
„Sunt o mulțime de migranți care vin în România pentru a munci, dar nu avem sentimente de rasism sau xenofobie. România este cea mai puțin rasistă țară dintre statele Europei, în privința persoanelor de culoare, lucru mai puțin adevărat însă în privința unor minorități”, afirmă acesta.
CITEȘTE ȘI: