Ianuarie 2025 a fost oficial cea mai călduroasă lună ianuarie măsurată vreodată, potrivit anunțului făcut joi de observatorul european Copernicus.
Temperaturile din ianuarie 2025 au depășit recordul stabilit anul trecut, în ciuda încheierii fenomenului El Niño, care a contribuit la intensificarea încălzirii globale în perioada 2023-2024.
În raportul său, Copernicus a subliniat că, în pofida acestui fenomen climatic, ianuarie 2025 a depășit pragul de +1,5°C față de nivelurile preindustriale. Acesta este un indicator important, întrucât +1,5°C reprezintă limita ambițioasă stabilită de Acordul de la Paris, care vizează menținerea încălzirii globale mult sub 2°C.
„Ianuarie 2025 a fost cu 1,75°C mai cald decât nivelul preindustrial, fiind a optsprezecea lună consecutivă în care temperatura medie globală a depășit acest prag de +1,5°C”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului pentru schimbări climatice (C3S) al Copernicus.
De asemenea, Copernicus a raportat că ianuarie 2025 a fost a doua cea mai caldă lună din istorie în ceea ce privește temperaturile oceanelor, după recordul absolut din ianuarie 2024.
Temperatura medie globală a apei a rămas extrem de ridicată, iar fenomenul El Niño, care provoacă încălzirea apelor din Pacificul tropical, a continuat să influențeze clima globală.
Totuși, Copernicus a observat semne de „încetinire sau oprire a tendinței către condițiile La Niña”, ceea ce sugerează o reducere a efectului de răcire a temperaturilor globale în 2025, potrivit Observatornew.ro.
Temperaturile extreme de ianuarie 2025 sunt un semnal alarmant în privința schimbărilor climatice. Conform IPCC, există o probabilitate mare ca pragul de 1,5°C să fie atins între 2030 și 2035, chiar și în cazul în care emisiile de gaze cu efect de seră nu scad imediat.
Cu o temperatură medie globală de 13,23°C în ianuarie 2025, specialiștii subliniază faptul că încălzirea globală continuă să aibă efecte devastatoare, iar acțiunile pentru combaterea schimbărilor climatice trebuie intensificate cât mai repede cu putință.