Un supraviețuitor al incendiului de la Spitalul de Boli infecțioase din Constanța a murit

Un supraviețuitor al incendiului de la Spitalul de Boli infecțioase din Constanța a murit
Imagine: Profimedia
Publicat: 05/10/2021, 09:40

Un pacient transferat din secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, după izbucnirea incendiului de vinerea trecută, a murit. Bilanțul deceselor se ridică, astfel, la 8.

Este vorba despre un pacient în vârstă de 63 de ani care, după incendiul care a izbucnit în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, a fost transferat la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Medicii de acolo spun că starea bărbatului era stabilă vineri, dar între timp starea sa de sănătate s-a agravat și a murit luni dimineață.

Potrivit medicilor, decesul s-a produs din cauza infecției cu SARS-CoV-2 și nu are legătură cu fumul pe care este posibil să-l fi inhalat în timpul incendiului.

Informația a fost confirmată de prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, pentru Digi24.

7 pacienți decedați în urma incendiului

În urma incendiului de vineri, 7 pacienți internați la terapie intensivă și-au pierdut viața. Alți 113 pacienți au fost transferați la alte spitale.

Conform informațiilor Gândul, două dintre cele șapte persoane care și-au pierdut viața în incendiul de vineri dimineața au avut arsuri mari, altele au murit prin intoxicație cu fum. Procurorul de caz din dosarul incendiului de la Constanța, Sadîc Zafer, a declarat vineri că deja au fost audiaţi câţiva dintre pacienţii care au asistat la tragedie, iar cercetarea este în plină desfăşurare.  Toate cele şapte victime care și-au pierdut viața au fost identificate.

Ce nereguli au găsit inspectorii IGSU

Din primele informații după incendiu, circuitul electric ar fi fost astfel suprasolicitat și una dintre prize ar fi cedat. Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța fusese inclus pe lista unităților sanitare cu probleme în privința dotărilor pentru avertizarea incendiilor și a instalațiilor electrice, în raportul elaborat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), după controalele demarate după tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț la toate unitățile medicale din țară.

Conform raportului, în Spitalul de boli infecțioase Constanța nu funcționau instalațiile de detectie, semnalizare și avertizare a incendiilor, iar instalațiile electrice aveau probleme. „Instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizații sau în condiții în care se generează supracurenți sau supreasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depășesc puterea nominal a circuitelor”, se arăta în raport. În plus, instalațiile electrice nu sunt verificate periodic de personal atestat, se arată îm raportul IGSU.

În ciuda deficiențelor depistate, obiectivele de investiții ale spitalului pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, respectiv pentru instalarea unui sistem de detecție incendiu „au fost tăiate de pe lista de investiții pe anul 2021 de către Primăria Constanța deoarece urmează a fi realizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică”, se arată în Planul strategic 2020 – 2025  al Spitalului clinic de boli infecțioase.

Din ce motiv nu exista un sistem anti-incendiu

Conform documentului citat, acest proiect este una dintre prioritățile pe termen mediu (2 ani) – 2021 – 2022: Modernizarea spitalului prin proiectul de eficientizare energetică demarat în parteneriat cu Primăria Muncipiului Constanța, aflat în stadiul DALI – respectiv în faza incipientă a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, prin care se va renova tot spitalul.

Primarul Constaței Vergil Chițac a explicat, într-un mesaj video, de ce nu a aprobat cererea de finanțare a Spitalului de boli infecțioase pentru un sistem de detecție a incediilor.

Întrebat, vineri, dacă Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța are aviz de securitate la incendiu din partea ISU, col. Mihail-Cristian Amarandei, șeful ISU Constanța a răspuns:

„Spitalul de Boli Infecțioase funcționează conform normelor, la data dării în exploatare. Deci, nu necesita (aviz PSI – n.r.). Nu m-am uitat pe document acum (dacă spitalul avea instalație de detecție a fumului). Au fost și aici identificate anumite nereguli (n.r. -la contoalele din februarie). Au fost și aspecte tehnice și aspecte organizatorice. Vom reveni cu un comunicat în care vom transmite toate detaliile acestea”.

În fiecare dintre ultimele 3 valuri ale pandemiei secțiile ATI s-au confruntat cu incendii sau defecțiuni care au dus la moartea a zeci de pacienți care erau internați acolo. În valul 2 un incendiu a luat 15 vieți la Spitalul din Piatra Neamț, în valul 3 a ars secția ATI de la Spitalul Matei Balș din Capitală (17 morți), iar un TIR ATI de la Spitalul Victor Babeș din București s-a defectat (3 morți).

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului