Unul din cele 3 TABLOURI din secolele XVI și XVII, furate dintr-o galerie de la Oxford, găsit în România. Este o „comoară” estimată la 2.000.000$

Unul din cele 3 TABLOURI din secolele XVI și XVII, furate dintr-o galerie de la Oxford, găsit în România. Este o „comoară” estimată la 2.000.000$
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
Publicat: 19/04/2024, 10:55
Actualizat: 19/04/2024, 11:14

Poliția Română, în urma unui amplu demers de investigații efectuat în colaborare cu autoritățile britanice, a reușit să descopere și să recupereze un tablou de excepție, cu o mare semnificație artistică, în valoare de aproximativ 2 milioane de euro, care a fost furat în noaptea de 14 martie 2020, dintr-o galerie de tablouri din Oxford, Marea Britanie.

Ca urmare a activităților investigativ-operative efectuate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române, într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, în care au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat cu consecințe deosebit de grave, tăinuire și spălare de bani, de pe teritoriul României a fost descoperit un bun mobil cultural de semnificație artistică (tablou) care ar fi făcut obiectul unei tranzacționări pe piața neagră.

Din verificări a reieșit că bunul ar face parte din lotul de tablouri sustrase în noaptea de 14 martie 2020, dintr-o galerie de tablouri din Oxford, Regatul Unit al Marii Britanii, având o valoare estimată de 2 milioane de euro.

În cadrul cercetărilor, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R. au participat, la data de 28 iulie 2023, alături de autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii, în Olanda, la Haga, la o întâlnire operativă, unde au fost punctate elementele comune ale anchetelor paralele realizate de către cele două state, în vederea elaborării unei strategii, care să conducă la înfăptuirea justiției.

La data de 28 decembrie 2023, prin ordonanța procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, a fost dispusă restituirea tabloului în cauză către autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, iar, la data de 26 martie 2024, tabloul a fost restituit autorităților judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Ulterior, la data de 29 martie 2024, dosarul a fost înaintat către unitatea de parchet, cu propunere legală.

Tablourile furate datează din secolele XVI și XVII

Trei tablouri de mare valoare au fost furate în urma unui jaf la Christ Church Picture Gallery.

Poliția din Thames Valley a declarat că hoții au pătruns în galerie, în cadrul colegiului Christ Church al Universității Oxford, sâmbătă, în jurul orei 23:00.

Ei au furat tabloul lui Salvator Rosa „O coastă stâncoasă, cu soldați care studiază un plan”, de la sfârșitul anilor 1640, „Un soldat călare” de Anthony Van Dyck, din jurul anului 1616, și „Un băiat care bea” de Annibale Carracci, din jurul anului 1580.

„Tablourile care au fost furate sunt piese de foarte mare valoare, datând din secolele XVI și XVII”, spune inspectorul-șef detectiv Jon Capps din Marea Britanie.

În 1765, generalul John Guise și-a lăsat moștenire colecția sa de peste 200 de picturi și aproape 2.000 de desene fostului său colegiu Christ Church.

Acest lucru a permis colegiului să introducă arta în învățământul din Oxford fără a fi nevoie să călătorească în Italia sau să viziteze casele domnești, care la acel moment dețineau majoritatea colecțiilor de artă din Marea Britanie.

O serie de donații și moșteniri ulterioare de tablouri au făcut ca Pinacoteca Christ Church să ajungă la 300 de tablouri și aproape 2.000 de desene, potrivit The Telegraph.

Galeria construită special pentru a găzdui colecția a fost proiectată de arhitecții Powell și Moya și a fost inaugurată de regină în 1968.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?