Unul dintre cele mai consumate produse de români se SCUMPEȘTE după ce Ucraina a blocat exporturile. România era cel mai mare importator

Unul dintre cele mai consumate produse de români se SCUMPEȘTE după ce Ucraina a blocat exporturile. România era cel mai mare importator
Zahar - Foto: Pexels/ cottonbro studio
Publicat: 06/06/2023, 10:02

Românii se confruntă cu perspective sumbre în ceea ce privește prețurile produselor de bază pe care le importăm, după ce Ucraina a decis să interzică temporar exporturile pentru unul dintre cele mai cerute alimente.

Începând cu 15 septembrie, România nu va mai putea importa zahăr din această țară vecină, iar consecințele se vor face simțite imediat. Această decizie are un impact semnificativ asupra țării noastre, având în vedere că suntem cei mai mari importatori de zahăr din Ucraina.

Numai în perioada octombrie anul trecut – aprilie, am importat aproximativ 85.000 de tone de zahăr, ceea ce reprezintă o treime din totalul importurilor Uniunii Europene.

Procesatorii locali susțin că țara noastră nu dispune de stocuri suficiente pentru a face față acestui blocaj. Prin urmare, este de așteptat ca prețurile să crească la raft sau să întâmpinăm chiar probleme de aprovizionare.

Astăzi, un kilogram de zahăr poate fi achiziționat cu aproximativ 6 lei, însă în viitorul apropiat ne putem aștepta să scoatem din buzunar până la 8 lei pentru aceeași cantitate. Aceste scumpiri survin într-un moment în care cererea este în creștere, amplificând impactul asupra consumatorilor.

Conform datelor recente furnizate de INS, prețul zahărului a crescut cu 100 de euro pe tonă față de luna aprilie. În ultimul an, am asistat deja la o creștere de peste 60% a prețului zahărului, potrivit Antena 3.

Comisia Europeană a prelungit restricțiile pentru importurile de cereale ucrainene

Comisia Europeană a prelungit restricţiile pentru importurile de cereale din Ucraina până pe data 15 septembrie, Regulamentul Uniunii Europene fiind deja publicat în Jurnalul Oficial, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„A apărut deja Regulamentul Uniunii Europene în Jurnalul Oficial. Restricţiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina se prelungesc până pe data 15 septembrie. Se dovedeşte faptul că am avut constanţă, am reuşit să transmitem informaţiile necesare, iar Comisia Europeană a înţeles greutăţile cu care se confruntă fermierii şi a decis asupra acestui aspect, având în vedere că în scurt timp intrăm la recoltat şi trebuie să avem spaţiile libere, dar şi posibilitatea de a valorifica producţia atât intern cât şi extern”, a precizat Petre Daea.

În ceea ce priveşte deblocarea celui de-al doilea pachet de sprijin pentru fermierii afectaţi de importurile ieftine din Ucraina, în valoare de 100 de milioane de euro, în cadrul căruia Comisia a propus alocarea unei sume de aproape 30 de milioane de euro pentru România, ministrul Agriculturii a transmis că în prezent se aşteaptă conformarea Ungariei de a suspenda măsura unilaterală pe care a luat-o.

„Sper ca Ungaria să se conformeze şi să-şi suspende măsura unilaterală pe care a luat-o, pentru că este condiţie impusă de Comisia Europeană. Sper ca după prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina, după apariţia Regulamentului 1100 din 5 iunie 2023, Ungaria să-şi suspende măsura, iar Comisia să dea drumul la bani”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Orașul de pe litoralul românesc în care un apartament cu 2 camere costă doar 5.000...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Pacostea ce se răspândește pe zi ce trece și afectează viața românilor. „Nu e deloc...
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
VIDEO Imagini din dronă cu inundațiile devastatoare din Galați. Pompierii salvatori „sunt uzi până la...
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături...
Descoperirea uluitoare a unei femei, după ce a făcut un test ADN copiilor săi. A...
Inundaţii fără precedent în Galaţi: au căzut aproape 200 l/mp în mai puțin de 24...
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța!...
Mesajul dureros transmis de tatăl Denisei, stewardesa găsită moartă în Japonia: „Până când ne vom...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să depășești coloana de mașini? Cum se face, corect, o depășire?
Donald Trump promite deportări în masă a imigranţilor haitieni din Ohio dacă va fi ales...
Oamenii de știință au găsit FORME de VIAȚĂ deasupra Pământului!
Cutremur total în România. Băsescu îl îngroapă pe Geoană: Eu îmi amintesc!
Avionul Tarom prăbușit în Atlantic. Pasagerii au supraviețuit, dar pilotul a fost condamnat la 100...
Din ce face bani ispita Maria Tebieș după Insula Iubirii. Cu ce se mai ocupă...
Inundații catastrofale, la Galați: patru oameni au murit, iar străzile au fost măturate de ape....
Simona Gherghe, despre viața de mamă, cu doi copii. Ce reguli are prezentatoarea TV în...
De ce Connect-R și Alex Velea nu au permis de conducere? Răspunsul amuzant al artistului
BANCUL ZILEI. Bulă: - Iubito, ce mâncăm azi? Bubulina: - Crize de nervi la grătar...
Pungile din plastic, dezastru climatic. Cum vrea Australia să le recicleze?