Unul dintre cele mai consumate produse de români se SCUMPEȘTE după ce Ucraina a blocat exporturile. România era cel mai mare importator

Unul dintre cele mai consumate produse de români se SCUMPEȘTE după ce Ucraina a blocat exporturile. România era cel mai mare importator
Zahar - Foto: Pexels/ cottonbro studio
Publicat: 06/06/2023, 10:02

Românii se confruntă cu perspective sumbre în ceea ce privește prețurile produselor de bază pe care le importăm, după ce Ucraina a decis să interzică temporar exporturile pentru unul dintre cele mai cerute alimente.

Începând cu 15 septembrie, România nu va mai putea importa zahăr din această țară vecină, iar consecințele se vor face simțite imediat. Această decizie are un impact semnificativ asupra țării noastre, având în vedere că suntem cei mai mari importatori de zahăr din Ucraina.

Numai în perioada octombrie anul trecut – aprilie, am importat aproximativ 85.000 de tone de zahăr, ceea ce reprezintă o treime din totalul importurilor Uniunii Europene.

Procesatorii locali susțin că țara noastră nu dispune de stocuri suficiente pentru a face față acestui blocaj. Prin urmare, este de așteptat ca prețurile să crească la raft sau să întâmpinăm chiar probleme de aprovizionare.

Astăzi, un kilogram de zahăr poate fi achiziționat cu aproximativ 6 lei, însă în viitorul apropiat ne putem aștepta să scoatem din buzunar până la 8 lei pentru aceeași cantitate. Aceste scumpiri survin într-un moment în care cererea este în creștere, amplificând impactul asupra consumatorilor.

Conform datelor recente furnizate de INS, prețul zahărului a crescut cu 100 de euro pe tonă față de luna aprilie. În ultimul an, am asistat deja la o creștere de peste 60% a prețului zahărului, potrivit Antena 3.

Comisia Europeană a prelungit restricțiile pentru importurile de cereale ucrainene

Comisia Europeană a prelungit restricţiile pentru importurile de cereale din Ucraina până pe data 15 septembrie, Regulamentul Uniunii Europene fiind deja publicat în Jurnalul Oficial, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„A apărut deja Regulamentul Uniunii Europene în Jurnalul Oficial. Restricţiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina se prelungesc până pe data 15 septembrie. Se dovedeşte faptul că am avut constanţă, am reuşit să transmitem informaţiile necesare, iar Comisia Europeană a înţeles greutăţile cu care se confruntă fermierii şi a decis asupra acestui aspect, având în vedere că în scurt timp intrăm la recoltat şi trebuie să avem spaţiile libere, dar şi posibilitatea de a valorifica producţia atât intern cât şi extern”, a precizat Petre Daea.

În ceea ce priveşte deblocarea celui de-al doilea pachet de sprijin pentru fermierii afectaţi de importurile ieftine din Ucraina, în valoare de 100 de milioane de euro, în cadrul căruia Comisia a propus alocarea unei sume de aproape 30 de milioane de euro pentru România, ministrul Agriculturii a transmis că în prezent se aşteaptă conformarea Ungariei de a suspenda măsura unilaterală pe care a luat-o.

„Sper ca Ungaria să se conformeze şi să-şi suspende măsura unilaterală pe care a luat-o, pentru că este condiţie impusă de Comisia Europeană. Sper ca după prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina, după apariţia Regulamentului 1100 din 5 iunie 2023, Ungaria să-şi suspende măsura, iar Comisia să dea drumul la bani”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican