„Valabilitatea” cardului de ENERGIE pentru populația vulnerabilă se apropie de final. Milioane de români le-au utilizat până acum

„Valabilitatea” cardului de ENERGIE pentru populația vulnerabilă se apropie de final. Milioane de români le-au utilizat până acum
FOTO - Facebook.com/BolosIoanMarcel
Publicat: 03/05/2023, 08:39

Cardurile de energie destinate românilor vulnerabili au o perioadă limitată de utilizare pentru plata facturilor, iar termenul se apropie de final. Milioane de români au folosit aceste „vouchere” pentru a putea plăti factura la energie electrică.

Ministrul Marcel Boloș a anunțat că posesorii cardului de energie mai au la dispoziție două luni pentru a utiliza banii aferenți primei tranșe în cadrul programului de sprijin pentru plata facturilor la energie implementat de guvern.

În ultimele două luni și jumătate, peste două milioane de familii din întreaga țară și-au achitat facturile la utilități prin intermediul acestor carduri, conform informațiilor furnizate de Ministerul Investiţiilor şi proiectelor europene (MIPE).

Valoarea totală a plăților efectuate a ajuns la 464 milioane lei, iar cele mai multe plăți s-au înregistrat în București, Iași, Suceava, Bacău și Prahova.

De asemenea, 15.600 de familii și-au folosit cardurile de energie pentru a-și compensa costul lemnelor de foc, valoarea totală a acestor plăți ajungând la 10,5 milioane lei. În total, au fost emise și distribuite aproximativ 2,1 milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili.

În aceeași perioadă, au fost trimise 223.000 de cereri de plată online, iar valoarea plăților procesate a ajuns la 25,4 milioane lei. În plus, poștașii au efectuat 482.200 de plăți direct la domiciliul beneficiarilor, în valoare totală de 82,9 milioane lei.

Pentru a extinde și simplifica sprijinul acordat, Guvernul a finalizat un proiect de act normativ prin care se prevede compensarea prețului pentru mai multe tipuri de energie decât cele prevăzute în prezent, precum energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleți, brichete, combustibili lichizi sau solizi și orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor. De asemenea, Guvernul are în plan să permită achitarea de facturi mai vechi și să extindă termenul până la februarie 2022.

Patru milioane de români beneficiază de sprijin pentru plata facturilor la energie

Programul de sprijin pentru plata facturilor de energie a ajuns la peste patru milioane de beneficiari, însumând un buget total de 2,8 miliarde de lei. Aceștia primesc carduri de energie în două tranșe a câte 700 de lei fiecare, pentru a putea achita factura la următoarele servicii și produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Pentru prima tranșă de 700 de lei, cardurile pot fi folosite în perioada 20 februarie 2023 – 30 iunie 2023, iar pentru a doua tranșă, beneficiarii pot utiliza cardurile în perioada septembrie 2023 – 27 decembrie 2023. Este important de menționat că cardurile de energie alocate ambelor tranșe trebuie folosite până la data de 27 decembrie 2023, termenul de valabilitate prevăzut, iar sprijinul nu poate fi utilizat în afara acestui interval de timp.

Sursa: Antena 3

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alex Ashraf se revoltă după acuzele aduse de Oana Zăvoranu! A rupt tăcerea: 'Eu am...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Mirii cărora le-au murit la nuntă 25 de membri ai familiei povestesc ce s-a întâmplat....
Cum fac dragoste femeile musulmane înainte de căsătorie! Scandalos!
"Prea tânără, talentată. Cea mai mare tristeţe care există". DJ Lalla, condusă pe ultimul drum:...
La câți KM se schimbă uleiul la diesel, față de motoarele pe benzină?
VIDEO. S-a aflat cauza morții Laurei Roșca, alias DJ Lalla. "În urma autopsiei, așa s-a...
"Suntem morți pe interior" Primele declarații ale mirilor de la ''nunta groazei'' din Irak. Revan...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
1 octombrie 331 î.Hr. - Alexandru cel Mare îi învinge pe perşi în bătălia de...
O prezentatoare din România a început să plângă în direct, în această dimineață. Femeia primise...
Relațiile INCENDIARE din viața actriței care a jucat-o pe Prințesa Leia! Ce făcea cu...
SIMONA HALEP a uimit pe toată lumea! Cum a fost văzută marea noastră sportivă
Casele de pariuri dau cote. Cine va ajunge președintele României
Primul interviu acordat de mirii de la ”nunta groazei” din Irak, la care peste 110...
BANCUL ZILEI. Două tipe foarte frumoase discută în club: Dragă de când s-a cuplat cu...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse