„Valabilitatea” cardului de ENERGIE pentru populația vulnerabilă se apropie de final. Milioane de români le-au utilizat până acum

„Valabilitatea” cardului de ENERGIE pentru populația vulnerabilă se apropie de final. Milioane de români le-au utilizat până acum
FOTO - Facebook.com/BolosIoanMarcel
Publicat: 03/05/2023, 08:39

Cardurile de energie destinate românilor vulnerabili au o perioadă limitată de utilizare pentru plata facturilor, iar termenul se apropie de final. Milioane de români au folosit aceste „vouchere” pentru a putea plăti factura la energie electrică.

Ministrul Marcel Boloș a anunțat că posesorii cardului de energie mai au la dispoziție două luni pentru a utiliza banii aferenți primei tranșe în cadrul programului de sprijin pentru plata facturilor la energie implementat de guvern.

În ultimele două luni și jumătate, peste două milioane de familii din întreaga țară și-au achitat facturile la utilități prin intermediul acestor carduri, conform informațiilor furnizate de Ministerul Investiţiilor şi proiectelor europene (MIPE).

Valoarea totală a plăților efectuate a ajuns la 464 milioane lei, iar cele mai multe plăți s-au înregistrat în București, Iași, Suceava, Bacău și Prahova.

De asemenea, 15.600 de familii și-au folosit cardurile de energie pentru a-și compensa costul lemnelor de foc, valoarea totală a acestor plăți ajungând la 10,5 milioane lei. În total, au fost emise și distribuite aproximativ 2,1 milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili.

În aceeași perioadă, au fost trimise 223.000 de cereri de plată online, iar valoarea plăților procesate a ajuns la 25,4 milioane lei. În plus, poștașii au efectuat 482.200 de plăți direct la domiciliul beneficiarilor, în valoare totală de 82,9 milioane lei.

Pentru a extinde și simplifica sprijinul acordat, Guvernul a finalizat un proiect de act normativ prin care se prevede compensarea prețului pentru mai multe tipuri de energie decât cele prevăzute în prezent, precum energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleți, brichete, combustibili lichizi sau solizi și orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor. De asemenea, Guvernul are în plan să permită achitarea de facturi mai vechi și să extindă termenul până la februarie 2022.

Patru milioane de români beneficiază de sprijin pentru plata facturilor la energie

Programul de sprijin pentru plata facturilor de energie a ajuns la peste patru milioane de beneficiari, însumând un buget total de 2,8 miliarde de lei. Aceștia primesc carduri de energie în două tranșe a câte 700 de lei fiecare, pentru a putea achita factura la următoarele servicii și produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Pentru prima tranșă de 700 de lei, cardurile pot fi folosite în perioada 20 februarie 2023 – 30 iunie 2023, iar pentru a doua tranșă, beneficiarii pot utiliza cardurile în perioada septembrie 2023 – 27 decembrie 2023. Este important de menționat că cardurile de energie alocate ambelor tranșe trebuie folosite până la data de 27 decembrie 2023, termenul de valabilitate prevăzut, iar sprijinul nu poate fi utilizat în afara acestui interval de timp.

Sursa: Antena 3

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Se limitează plățile cash. Legea a fost votată
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom