VIDEO Aurescu: Al șaselea pachet de sancțiuni se referă doar la interzicerea petrolului rusesc. Gazele nu intra în discuție acum

Publicat: 09/05/2022, 23:10
Actualizat: 10/05/2022, 00:17

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, la Digi24, că în ultimul pachet de sancțiuni pe care UE  îl pregătește împotriva Rusiei se referă doar la importurile de petrol din țara lui Putin. Interzicerea importurilor de gaze naturale nu face parte din acest pachet, dar se ia în calcul ca dependența de Rusia să scadă treptat în următoarea perioadă.

„Deocamdată suntem în faza în care al șaselea pachet de sancțiuni este în discuții, în continuare. El se referă doar la petrol în acest moment. Interzicerea importului de gaz din Federația Rusă nu face parte în acest moment din pachetul care se discută. Este o măsură care trebuie pregătită, pentru că există deja un nivel de ambiție creat de Uniunea Europeană pentru a renunța gradual la importurile de gaze din Federația Rusă”, a spus Aurescu la Digi24.

Ministrul spune că și în cazul interzicerii importurilor de petrol din Rusia încă se discută la nivelul Uniunii Europene întrucât sunt anumite state care nu sunt de acord cu forma prezentată de Bruxelles.

„În ceea ce privește petrolul încă se discută. Noi susținem această măsură, care presupune și o perioadă de tranziție – sau de grație – în acest proces de renunțare la importurile de petrol. Nu am încă rezultatul discuțiilor de astăzi, de la Bruxelles. Sper însă să ajungem la un consens în așa fel încât să putem să adoptăm acest pachet cât mai curând”, a adăugat el.

Totodată, Aurescu a precizat că în al șaselea pachet de sancțiuni sunt incluse și alte sancțiuni, printre care scoaterea alor bănci importante ale Rusiei din sistemul de plăți SWIFT.

„Ceea ce este important este ca presiunea asupra Federației Ruse să continue. Iar pachetul nu este doar despre petrol, mai sunt și alte măsuri care sunt incluse acolo – scoaterea altor bănci importante ale Rusiei din sistemul SWIFT, interzicerea anumitor canale media ale Federației Ruse care sunt utilizate pentru propaganda rusă de război. Mai sunt și alte măsuri – listări suplimentare de factori de decizie din Federația Rusă, măsuri care au în vedere și Belarusul, care a sprijinit această agresiune, este complice la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a explicat ministrul.

„Este important ca aceste măsuri să fie decise cât mai rapid. Noi susținem o adoptare cât mai rapidă și am acționat în cadrul acestor negocieri foarte constructiv”, a conchis Aurescu.