VIDEO | Caii din Delta Dunării ajung „specialități pe masa de Crăciun”, cu binecuvântarea autorităților, acuză activiștii. Cum explică autoritățile un transport cu zeci de animale netestate, posibil doar dacă ajung la abatoare

Publicat: 12/12/2022, 20:21

Iubitorii de animale din zona Deltei Dunării trag un nou semnal de alarmă cu privire la soarta cailor sălbatici din zonă, despre care spun că sunt trimiși ”la abator” pentru a deveni „specialități pe masa de Crăciun”. Membrii unui grup de inițiativă au documentat câteva transporturi și susțin că aproximativ 300 de cai sălbatici au fost sacrificați, după cum au declarat pentru Gândul.

  • Mai multe sesizări și plângeri penale au fost făcute în cazul acestor transporturi de cai, fiind așteptate rezultatele anchetelor.
  • Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării (ARBDD) a declarat, pentru Gândul, că animalele din filmările făcute publice de către activiști nu sunt dintre caii sălbatici din zona Letea, ci din altă zonă a Deltei, că au proprietari și au fost vânduți legal, dar că sunt transportați fără documentele obligatorii.
  • Polițiștii susțin că au făcut verificări, inclusiv „la fața locului” și au audiat martori, dar că până acum sesizările activiștilor nu se susțin.
  • Zeci de cai vânduți legal, dar transportați ilegal, au fost găsiți la o persoană din localitatea Mihai Kogălniceanu. Proprietarul a fost doar amendat.
  • Legea interzice transportul cailor fără a fi testați pentru anemia infecțioasă, cu excepția celor care ajung în abatoare.

Câteva sute de cai au fost strânși într-un șir de transporturi din zona cuprinsă între Grindul Perișor și Canalul Dunavăț, din sudul Deltei, iar apoi au luat calea abatoarelor, susțin membrii grupului de inițiativă „S.O.S. Caii Deltei”.

Activiștii vorbesc de o „mafie a cărnii de cal din Delta Dunării” și acuză că a fost reluată practica trimiterii la abatoare a cailor sălbatici din Deltă chiar în preajma sărbătorilor, după ce sezonul turistic s-a încheiat, aceștia devenid „specialități pe masa de Crăciun, cu binecuvântarea autorităților române ajutate de o mână de localnici binevoitori”.

Replica „Tura asta ți-am adus 25!” se aude clar pe o înregistrare făcută în după-amiaza zilei de 29 octombrie, în apropierea kilometrului 54 de pe brațul Sfântul Gheorghe, în Delta Dunării.

„Acesta este doar unu dintr-un șir de transporturi de cai într-o zonă mai puțin cunoscută publicului, între grindul Perișor și canalul Dunavăț, aflată în sudul Deltei. În data de 12 noiembrie a.c., aceeași barjă (gabară) pleca spre Perișor pentru o nouă recoltă. Iar ultimul transport documentat de noi a fost în data de 8 decembrie”, se arată într-un comunicat de presă transmis de grupul de inițiativă „S.O.S. Caii Deltei”.

Din materialele documentare se poate constata cum sunt transportați caii pe apă, ce fel de mașini îi transportă și cum este organizat țarcul, inclusiv cu un culoar unde se poate realiza microciparea cu sprijinul medicului veterinar concesionar. Unele dintre transporturi au fost oprite, la sesizarea activiștilor, de către Poliție. Transportatorii au fost sancționați contravențional pentru absența actelor de transport, însă mașinile au fost lăsate să-și continue drumul spre abator, au transmis membrii grupului de inițiativă.

Potrivit acestora, încă din 2013 au apărut în presa română și internațională informații despre „legături potenţiale între escroci români şi instalaţii de procesare a cărnii din întreaga Europă”. Articolele detaliază mecanismul de „transformare” în carne de vită și vorbesc despre colaborarea localnicilor care „rezolvă”, prin declarații, problemele de proprietate a animalelor.

„Membrii grupului de inițiativă au fost ținta amenințărilor și intimidărilor lansate de complicii din Dunavățu de Jos a rețelei de traficanți de cai. „În fața acestei situații în care organele abilitate și cele care au în custodie Delta Dunării, biosfera cu care ne mândrim atâta, și de pe urma căreia trăiește o întreagă comunitate de localnici și antreprenori, de care beneficiază anual mii de vizitatori români și străini, ne vedem nevoiți să facem publice informațiile și materialele care dovedesc faptele atroce care se petrec în Deltă, în liniștea iernii și sub ochii închiși ai unor autorități precum Poliția Română, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Agenția Națională pentru Zootehnie, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – Tulcea”, se arată în comunicatul citat.

„Local, știm că sunt toți mână în mână”

Gândul a vorbit cu Rodica Crăciunescu, una dintre persoanele din zonă, care se declară o iubitoare de animale și reclamă soarta înfiorătoare a cailor strânși din acest areal din Tulcea. Ea susține că ar putea fi 250-300 de cai în transporturile surprinse din octombrie, despre care se crede că ar fi cai sălbatici din Deltă.

„Numărul cailor nu putem decât să îl aproximăm, noi apreciem că sunt în jur de 250 – 300 care au luat drumul abatoarelor. Noi am văzut prima dată pe 28 octombrie, iar ultima înregistrare este din 9 decembrie. În intervalul ăsta am filmat efectiv trei trasporturi, unul însă l-am intuit, pentru că se ducea din nou barja pe același traseu”, susine Rodica Crăciunescu

„De vreme ce nu s-au întors acolo, nu au unde să fie altundeva. Poate, în cel mai fericit caz, să le fi vândut, dar, din ce ne-am interesat noi, caii din Deltă nu pot fi vânduți, nu pot fi mutați în ferme, nu se poate face nimic cu ei, nu pot fi decât sacrificați, din cauză că suferă de anemie infecțioasă și nu pot fi incluși în alte colectivități decât în asta, în care trăiesc ei. De aici este raționamentul că au mers spre abatoare”, a mai spus Rodica Crăciunescu.

Grupul de inițiativă „S.O.S. Caii Deltei” a surprins în filmări două astfel de transporturi, precum și țarcul construit pe malul Canalului Dranov, iar o parte din aceste dovezi au ajuns la autorități.

Activiștii susțin că au sesizat Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea, au depus plângeri la Direcția pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului General de Poliție și la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și au apelat numărul de urgență 112.

Cu ajutorul organizației ARCA, cea care a salvat și caii de la Letea, domnul Kuki Bărbucenanu, dânsul a făcut o sesizare – folosind informațiile și filmulețul nostru – la Inspectoratul General al Poliției Române, pentru că local știm că sunt toți mână în mână, cum s-a și demonstrat, dar și la Parchetul General, care înțelegem că au trimis la Parchetul din Constanța, poate pentru a ocoli Parchetul Tulcea. Nu știm de ce, pentru că la Tulcea trebuia trimis, dar poate pentru a preîntâmpina cumetriile, și ceilalți au trimis la IPJ Tulcea, care până acum nu au făcut nimic”, a explicat Rodica Crăciunescu.

Potrivit acesteia, în 9 decembrie, membrii grupului de inițiativă au încercat un flagrant, când au văzut barja cu cai, au sunat la 112, încercând să îi direcționeze în zonă. Polițiștii ar fi transmis însă doar că duba era goală când a fost verificată, fără însă a merge la locul faptei să vadă barja.

De câte ori au pus mâna pe informații, IPJ Tulcea și DSVSA Tulcea nu au făcut decât să le dea direct infractorilor, ca să îi pună în gardă, să îi întoarcă, să ia măsuri împotriva noastră, să ne intimideze, să ne amenințe, lucruri de maniera asta. În rest, niciun control minim, să vadă dacă s-au eliberat în perioada asta acte pentru cai, dacă s-au transportat, dacă au fost anunțate transporturile de cai. Nimic, nimic, ne răspund sec că ceea ce spunem noi nu se confirmă, dar nu au făcut niciun minim demers. Ba mai mult, zilele trecute, am descoperit țarcul în care erau adunați și măcelăriți în halul acela, ca să fie urcați pe barjă – pentru că ei, totuși, sunt sălbatici, nu e așa ușor să pui un animal care a trăit o viață liber între niște scânduri și sârmă și să îl convingi să urce pe o barjă, vă dați seama că sunt bruscați, bătuți, forțați să continue spre barjă, de aceea lemnele acelea sunt pline de sânge”, susține Rodica Crăciunescu.

Noi ne plângem la lup ca să ne apere de lupul mai mare. Să răspundă punctual ce au făcut cu plângerea noastră, ce măsuri au întreprins, ce polițiști au fost la fața locului”, a mai spus Rodica Crăciunescu.

Guvernatorul Deltei: ”Nu sunt cai de la Letea, sunt cai sălbatici dintr-o altă zonă”

Guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Gabriel Teodosie Marinov, a recunoscut, într-o declarație pentru Gândul, că acele animale care apar în imagini sunt cai sălbatici, dar nu din zona Letea, ci dintr-o altă zonă a Deltei. Acolo, oameni din zonă, au cerut medicului veterinar, în calitate de propritari ai animalelor, să cipeze o parte dintre aceștia.

„În primul rând, nu vorbim despre ceea ce, în mod tradițional, de-a lungul timpului, am înțeles a fi cai sălbatici. Am fost întrebat dacă e vorba de caii de la Letea sau din împrejurimea Pădurii Letea. Nu este vorba despre acești cai, este vorba despre o cu totul altă zonă geografică, la sud, în zona Dranov. Acolo există cunoscuți, știuți, de-a lungul timpului, ca fiind aproximativ 310, 309, 308 cai sălbatici. Dintre aceștia au fost microcipați în ultimul timp de către medicul veterinar, care are concesionată activitatea în zonă, la solicitarea proprietarilor, 243 de cai și 66 de cai nu au fost cipați, pentru că sunt tineret de anul acesta”, susține Gabriel Teodosie Marinov.

Din datele ARBDD, este vorba de șase proprietari care au solicitat medicului veterinar, conform legii, microciparea cailor.

Problema a apărut în momentul în care nu s-a respectat legislația, repectiv că, după ce au fost microcipați acești 243 de cai, unul dintre proprietari – care avea undeva la 80%, deci aproximativ 170 de animale – a vândut către un terț animalele. Acesta, fără a avea documentele în regulă – repectiv întregistrarea în Registrul județean de zootehnie, plus eliberarea pașapoartelor care dădeau dreptul de mutarea animelelor în altă parte sau la vânzarea lor -, a luat o parte dintre animele și le-a transportat la o altă destinație, moment în care au fost interceptați și de aici toată povestea”, a explicat guvernatorul Deltei Dunării.

Întrebat dacă știe dacă doar au fost mutați în altă zonă sau sacrificați, Gabriel Teodosie Marinov s-a ferit să speculeze.

„Nu știu, din păcate nu știu (ce s-a întâmplat cu caii – n.r.), nu am niciun fel de refer, dar bănuiesc că din alte motive nu ar avea de ce să îi mute”, a spus guvernatorul Deltei, care a precizat că este la curent cu activiștilor din zonă.

Polițiștii nu au găsit dovezi că se transportă cai sălbatici la abatoare

Reprezentanții Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Tulcea spun că, în urma sesizărilor, s-au făcut verificări la fața locului, au fost audiați posibili martori, dar faptele sesizate de oameni din zona Deltei nu s-au confirmat, până la această dată, însă investigațiile continuă.

”Menţionăm că imediat după luarea la cunoştinţă a celor sesizate la data de 9 decembrie 2022, poliţiştii au efectuat activităţi de investigare, verificări la faţa locului, audierea posibililor martori etc…, activităţi ce nu s-au încheiat şi sunt în continuare în atenţia noastră.

Din imaginile prezente nu reiese bănuiala rezonabilă că animalele sunt sălbatice sau domestice. De asemenea, precizăm că, la soluţionarea aspectelor, vom reveni cu un punct de vedere”, au anunțat reprezentanții IPJ Tulcea.

Zeci de cai vânduți de un crescător din Murighiol, transportați ilegal, fără testare

Date de la Biroul pentru Protecţia Animalelor din IPJ despre un transport de 33 de cai, din 8 decembrie, pentru care nu existau documente sanitar-veterinare au ajuns la DSVSA Tulcea.

Animalele erau în proprietatea unui crescător din satul Dunavățu de Jos, comunia Murighiol, care le-a vândut unei persoane din localitatea Mihail Kogălniceanu. Vânzarea s-ar fi făcut legal, dar neregulile au apărut în momentul în care caii au fost transportați de noul proprietar fără să aibă toate documentele necesare de la medicul veterinar.

”În data de 08.12.2022, a fost identificat un transport de ecvidee efectuat de un cetăţean din localitatea M. Kogălniceanu. Acest transport nu îndeplinea condiţiile legale, respectiv nu era însoţit de certificat sanitar-veterinar de transport eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit de pe raza CSV Murighiol, cabalinele nu deţineau paşapoarte, iar mijlocul de transport nu era autorizat sanitar-veterinar. După debarcarea animalelor s-a constatat că acestea nu prezentau leziuni evidente care să le pună viaţa în pericol şi, prin citirea la distantță, prin sondaj, s-a constatat existenta microcipului la un număr de 17 cabaline.

Din informaţiile pe care le deţinem reiese ca aceste cabaline au fost identificate de medicul veterinar la solicitarea proprietarilor, iar cele 33 de cabaline aparţineau unui crescător de animale din Dunavățu de Jos, care le-a vândut prin contract de vânzare-cumpărare cetăţeanului din localitatea M. Kogălniceanu”, susțin reprezentanții DSVSA Tulcea.

Doar caii care ajung la abator pot fi transportați fără teste pentru anemia infecțioasă

Conform legislaţiei sanitar-veterinare, pentru a putea fi transportați, caii trebuie să fie testați pentru anemia infecţioasă ecvină, cu excepția celor care sunt transportați – direct sau indirect – la abatorizare.

Legea obligă ca toate ecvideele care sunt transportatate să fie microcipate, să deţină paşaport completat cu numărul de microcip și cu testele Coggins efectuate şi cu rezultatele acestora. Mai mult, pentru ca aceste animale să poată fi transportate, proprietarii trebuie să aibă și un certificat de sănătate completat cu indicarea locului de destinaţie.

„O echipă de specialişti din cadrul DSVSA Tulcea s-a deplasat în localitatea M. Kogălniceanu, în exploataţia unde au fost debarcate cabalinele, și a constatat că există un număr de 61 cabaline pentru care sunt asigurate apă şi furaje. Întrucât proprietarul nu a putut prezenta documentele sanitar-veterinare cu care au intrat în exploataţie, acesta a fost sancţionat în conformitate cu prevederile HG 984/2005 cu amenda contravenţională în valoare de 6.000 lei”, a precizat Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Protecţia Animalelor Tulcea.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vremea îi surprinde și meteorologi. Ce se întâmplă în următoarele 24 de ore
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ