VIDEO | Ciucă anunță noile măsuri împotriva creșterii prețurilor la energie și gaze: S-a stabilit introducerea unui tarif social 0,68 lei per kw

Publicat: 24/02/2022, 19:25

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, noile măsuri pentru protejarea populației și a economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi la gaze naturale. Aceste măsuri vor fi aplicate timp de un an de zile. Noutatea vine prin implementarea unui tarif social 0,68 lei per kw/h pentru clienții casnici cu un consum lunar până în 100 de kilowați, potrivit News.ro.

”Ne-am asigurat că România are suficiente stocuri de gaze din depozite pentru gestionarea perioadei sezonului rece. Monitorizăm şi evaluăm permanent intrările şi ieşirile de gaze naturale pe toate grupele din ţară pentru a putea lua, în funcţie de evoluţia situaţiei, măsurile necesare pentru a asigura continuitatea în aprovizionarea cu gaze naturale”, a declarat, joi, premierul Nicolae CIucă, într-o conferinţă de presă.

”Am decis noile măsuri pentru protejarea populaţiei şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi la gaze naturale. Aceste măsuri vor fi aplicate timp de un an de zile, vor asigura ta predictibilitatea şi stabilitatea de care cetăţenii şi mediul de afaceri au nevoie”, a mai afirmat premierul.

La electricitate pentru clienții casnici s-a stabilit introducerea unui tarif social de 0,68 lei per kilowatt cu TVA inclus pentru gospodăriile cu un consum lunar până în 100 de kilowați. Sunt peste 4 milioane gospodării care se încadrează la acest timp de consum.

”Sunt peste 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest tip de consum. Alte 4 milioane de gospodării care au un consum lunar de energie electrică între 100 şi 300 de kW vor beneficia de tariful de 0,8 lei pe kilowatt cu TVA inclus”, a mai airmat premierul.

De asemenea, el a afirmat că pentru clienții non-casnici tariful va fi de 1 leu/kwh

”Pentru clienţii non-casnici, IMM, micro-întreprinderi, mici şi mijlocii, instituţii publice, spitale, şcoli, grădiniţe, lăcaşuri de cult, primării, universităţi, ONG-uri precum şi alte astfel de instituţii va fi un tarif unic de un leu pe kilowat de asemenea cu TVA inclus.

Măsurile de ajutor vin și la gazele naturale, unde clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 de kW vor beneficia de un tarif de 0,31 lei/kw, iar pentru clienții non-casnici 0,37 lei pe kW.

”La gaze naturale, clienţii casnici care vor avea un consum anual de până la 1200 de metri cubi vor beneficia de un tarif de 0,31 RON pe kilowatt. Impact estimat – 2,8 miliarde RON până la sfârşitul anului.
Pentru consumatorii non-casnici, costul gazului natural va fi de 0,37 lei pe kW, la IMM,  instituţii publice, spitale, şcoli, grădiniţe, lăcaşuri de cult, primării, universităţi, ONG-uri şi alte asemenea instituţii, excluzând marii consumatori care vor beneficia de scheme separate. Impact estimat 2,5 miliarde lei până la sfârşitul anului”, a adăugat premierul.
Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase