VIDEO | Filmul tragediei din Mamaia. Cei trei tineri care s-au înecat au intrat în valuri pentru a salva o fată de 16 ani luată de curenţi

Publicat: 14/08/2023, 20:30

Cei trei tineri care au murit înecați luni dimineața pe plaja Victoria din Mamaia au intrat în valuri încercând să salveze o fată de 16 ani, luată de curenţi. Sfătuiți de salvamari, turiştii au format un lanţ uman pentru salvarea lor, dar din păcate medicii nu i-au mai putut resuscita. Pe plajă era arborat steagul galben, care semnalează că scăldatul este permis doar pentru cei mai buni înotători.

Cu toate acestea, deşi erau valuri foarte mari și curenți extrem de puternici, oamenii s-au aventurat în marea agitată. Unii au reuşit să iasă la limită din apă, însă o fată de 16 ani a fost luată de curenţii şi dusă în larg. Trei bărbaţi au sărit să o salveze. Cum nici ei nu mai reuşeau să iasă la mal, în apă s-a format un uriaş lanţ uman pentru salvarea lor.

Salvamarii avertizează turiștii că urmează alte două zile cu vânt puternic, curenți și valuri iar în sudul litoralul e steag roşu şi nu se poate intra în apă!

Martor: „A fost în apă până în brâu şi i-a luat curentul pe toţi”

„Am intrat cu un salvamar, salvamar care din păcate, e şi el întins pe jos. Totul s-a întâmplat în partea asta de aici. A fost apa până în brâu şi i-a luat curentul pe toţi. Practic, ai fost în apă vreo 8. Au fost duşi în curent în partea cealaltă, trei am scos noi, încă unu au scos salvamarii şi au venit ceilalţi cu skyjetul şi i-au scos pe toţi”, a declarat un martor pentru observatornews.ro.

Un alt martor spune că cei luați de valuri „pluteau, nu au ajuns prima dată la ei”.

„A fost ceva foarte, foarte rapid. A fost o intervenţie foarte dificilă. Am înţeles că două trei fete au intrat în apă, o altă persoană şi-a dat seama că e ceva în neregulă, au intrat să salveze. A intrat şi salvamarul să îi salveze”, a spus un salvamar.

Ana Maria Stoica – pdc ISU Dobrogea relatează și ea că la faţa locului s-a format un lanţ uman, intervenţia fiind una „extrem de dificilă din cauza valurilor mari şi a mării care era foarte agitată”.

Sosiţi la faţa locului, cei de la ISU au reuşit să recupereze cu ajutorul salvamarilor şi a operatorilor economici privaţi cu skyjet două persoane conştiente din mare.

Adolescenta de 16 ani a scăpat cu viață

A durat zeci de minute până când salvamarii au reuşit să-i aducă pe toţi la mal. Fata fost resucitată şi dusă la spital. Dar pentru cei trei salvatori ai ei, medicii nu au mai putut face nimic. S-au stins sub ochii familiilor cu care veniseră la mare din diferite oraşe ale ţării. Oamenii erau din Dâmboviţa, Calărași și Argeș.

Marea Neagră este una dintre cele mai periculoase locuri pentru înot. Cercetătorii avertizează că pe litoral există curenţi ucigaşi, numiţi rip, care pot smulge pe oricine din apropierea malului, acolo unde apa nu depăşeşte nici măcar un metru. În câteva secunde, victima e purtată în larg şi, dacă nu ştie cum să reacţioneze corect, panica îi poate fi fatală.

Tot în Mamaia, un băiat a fost scos în ultima clipă din mare, iar în Venus un turist a murit. În Jupiter, salvatorii caută o fetiţă.

„Totodată, în staţiunea Mamaia în dreptul unui hotel a fost scoasă o persoană inconştientă din mare, care în urma protocolului de resuscitare, a răspuns manevrelor şi a fost transportat cu elicopterul la Spitalul Judeţean Constanţa cu respiraţie”, mai spune Ana Maria Stoica.

Steag roșu în sudul litoralului

După valul de tragedii, a fost arborat steagul roşu în sudul litoralului, ceea ce înseamnă că scăldatul e interzis. Salvamarii fac apel la oameni să nu le ignore sfaturile. Ei spun că adesea turiştii vin cu explicaţia că au plătit pentru vacanţă şi vor să facă baie în mare.

„Mâine va bate vântul mai tare. Sperăm să înţeleagă, chiar dacă sunt în concediu şi vor să intre apă, mai bine aşteaptă să se liniştească marea”, spune un salvamar.

Seara trecută, o altă operaţiune contra cronomtru s a derulat pe mare. Un velier pe care se aflau şapte oameni, printre ei şi trei copii, a rămas blocat între pietre în zonaTuzla. Ambarcaţiunea a fost luată de curenţi, iar oamenii au avut nevoie de intervenţia forţelor navale pentru a ajunge în siguranţă la mal.

MAI face apel către turiștii de pe litoral

Ministerul Afacerilor Interne a făcut un apel către turişti, luni, să nu îşi pună viaţa în pericol intrând în mare. Mai multe persoane au fost duse de curenți în larg și, deși, salvamarii și echipele de salvare au intervenit prompt, patru oameni au murit. O persoană se află în stare gravă și a fost transportată la spital cu elicopterul SMURD, iar alte patru sunt sub supravegherea atentă a medicilor.

MAI i-a rugat pe turiști printr-o postare pe Facebook să respecte anumite reguli:

  • respectați recomandările salvamarilor și nu vă aventuraţi la scăldat dacă marea este agitată și valurile sunt mari;
  • scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
  • respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului;
  • dacă nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie;
  • evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
  • nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului, seara târziu sau pe timp de noapte;
  • nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare;
  • nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii – aceste acte de teribilism pot avea consecinţe foarte grave;
  • nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă!
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Cât costă o noapte de cazare la mare de la 1 iunie! Prețurile în Mamaia...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Când este permisa traversarea deși nu exista trecere de pietoni?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Casa Regală o critică din nou pe Meghan. Ce a făcut în Nigeria
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Eu am făcut în 15 minute cât faceți voi în trei luni, de fapt” Andreea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Arheologii cred că au găsit locul în care a murit Augustus, primul împărat al Imperiului...
×