VIDEO | Kelemen Hunor: „Aceasta va fi cea mai grea iarnă din ultimii 60 ani, pentru toată Europa. Sper că nu vom avea probleme cu gazele, dar vor fi mai scumpe, asta este clar”

Publicat: 12/07/2022, 23:01
Actualizat: 12/07/2022, 23:02

Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a afirmat, marți, la B1 TV, că iarna aceasta va fi cea mai grea din ultimii 60 de ani, atât pentru România, cât și pentru întreaga Europă. Oficialul a precizat că această situație cu care ne vom confrunta a apărut în urma inflației cauzată de războiul din Ucraina și că vom avea cu toții de suferit în urma sancțiunilor impuse Rusiei de către Uniunea Europeană.

Întrebat dacă în acest moment suntem capabili să privim spre iarnă cu o oarecare încredere, Kelemen Hunor a precizat că situația va fi una extrem de dificilă.

„Va fi o iarnă grea și sper că nu vom avea probleme cu gazele, dar vor fi mai scumpe, asta este clar, asta este situația. Noi am adoptat o lege, mai devreme, prin care stabilim prețurile până în aprilie 2023, ca să trecem peste iarnă, că noi am estimat că va fi o iarnă grea, la fel și pentru curentul electric, dar, așa cum se conturează peste tot în Europa, va fi o iarnă grea, poate cea mai grea iarnă din ultimii 40, 50, 60 de ani, chiar pentru toată Europa, din păcate” a afirmat Kelemen Hunor.

Cu toate acestea, vicepremierul rămâne încrezător în ideea că vom reuși să depășim cu bine această iarnă, atâta timp cât țara noastră va cumpăra cele aproximativ două miliarde de metri cubi de gaze naturale necesare, de pe piață.

„Noi putem asigura cam 80% din necesitățile României pe piața gazelor naturale, dar în jur de două miliarde de metri cubi trebuie să cumpărăm și noi de pe piață. Dacă nu cumpărăm, atunci sigur avem o altă problemă, dar eu sunt convins că vom avea gaze, vom avea curent electric și, prin compensare, reușim să trecem cât de cât iarna.

Ar fi foarte greșit să spunem că totul e OK, totul e roz, ne așteaptă o iarnă ușoară – nu, ne așteaptă, din păcate, o iarnă grea, cu inflație, cu inflația datorită războiului și nu numai, dar acum simțim inflația cauzată de război”, a precizat Kelemen Hunor.

Deși este conștient că sancțiunile împotriva Rusiei trebuiau aplicate și că Uniunea Europeană nu avea alte opțiuni, președintele UDMR consideră, totuși, că „prețul în această iarnă îl vom plăti cu toții”.

„Simțim o altă problemă care a apărut în perioada COVID-ului și amplificată de război: lanțurile logistice s-au rupt și se rup în continuare. Sancțiunile, în primul rând, le vom plăti noi, cei din Uniunea Europeană, sancțiunile împotriva Rusiei, și totuși trebuiau luate aceste sancțiuni, nu puteai fără aceste sancțiuni, că Uniunea Europeană nu avea alte pârghii, dar trebuie să spunem franc, prețul în această iarnă îl vom plăti cu toții, din păcate.

Și nu se prevăd, în acest moment, nu există niciun semn că se apropie de sfârșitul războiului. Nici n-au început negocierile de pace. Va fi, din păcate, un conflict mai lung decât au crezut unii acum șase luni de zile”, a declarat Kelemen Hunor.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York