VIDEO | S-au aprins luminițele de Crăciun în Capitală. Care sunt arterele iluminate festiv în acest an

Publicat: 30/11/2023, 18:03
Actualizat: 30/11/2023, 21:13

Luminițele de sărbători s-au aprins în Capitală joi, de la ora 18:00, după ce municipalitatea a montat în ultimele zile instalațiile și decorațiunile folosite la edițiile trecute sau cumpărate în acest an.

Principale artere ale Capitalei sunt iluminate festiv începând de joi, de la ora 18:00, la două ore după ce Târgul de Crăciun București și-a deschis porțile, în Piața Constituției. Numi aici sunt peste 200.000 de luminițe menite să creeze atmosfera magică a sărbătorilor.

Trei dintre elevii care au luat medalii de aur anul acesta la Olimpiada internațională de Matematică, din Japonia, vor aprinde joi, la ora 18, în Piața Constituției din București, luminițe de la Târgul de Crăciun.

Compania Municipală Iluminat Public a început să amplaseze luminițele din primele zile ale lunii pe cele mai importate bulevarde din București, Bd. Unirii, Bd. Lascăr Catargiu, Bd. Regele Mihai I al României, Șoseaua Kiseleff, iar primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunța, într-o postare pe Facebook din 8 noiembrie, că toate artele principale din București vor fi împodobite până pe data de 30 noiembrie.

„Anul acesta, pe lângă ornamentele și luminițele aflate pe stoc din anii precedenți, vom adăuga noi elemente, pentru care Compania Municipală Iluminat Public are în derulare două proceduri, pentru achiziția și închirierea unor decorațiuni suplimentare, fiind în etapa de evaluare a ofertelor”, spunea atunci edilul-șef al Capitalei.

Cât costă decorațiunile

Nicuşor Dan anunțase anterior, pe 24 octombrie, că administrația locală a decis să aloce în acest an 5 milioane de lei pentru achiziţionarea şi închirierea echipamentelor destinate iluminatului festiv cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în urma solicitărilor venite din partea bucureştenilor.

Primarul general menţiona că, în 2022, s-au cheltuit două milioane de lei în acest scop, comparativ cu cele 21 de milioane de lei alocate în anul 2019, în mandatul fostei administraţii.

„Anul trecut, am alocat puţin sub două milioane şi anul acesta alocăm cinci. În 2019 s-au alocat 21 de milioane. Bucureştenii ne-au cerut şi le răspundem. Am avut o perioadă în care am pus ce aveam prin depozite; montate de către Compania de Iluminat. În fiecare an ni s-a spus că nu este suficient şi anul acesta o să închiriem şi o să şi cumpărăm de suma aceasta, doar pe bulevardele mari”, arăta Nicuşor Dan, pe 24 octombrie, citat de Agerpres.

Compania Municipală Iluminat Public a anunţase anterior pe SEAP două licitaţii pentru închirierea şi achiziţionarea unor decoraţiuni care să asigure iluminatul festiv cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Contractul de închiriere avea o valoare estimată la de 3,35 milionae de lei, iar cel de achiziţie, de 1,99 milioane de lei. Conform anunțului, urmau să fie închiriate 577 de elemente: şiruri, plase şi traversări luminoase, precum şi figurine luminoas, pentru a fi instalate pe bulevardele Magheru, Bălcescu, Aviatorilor, I. C. Brătianu, Constantin Prezan, pe Calea Victoriei, la rondul Charles de Gaulle şi în pieţele Romană şi Victoriei.

Oficialii își exprimau atunci intenția de a cumpăra 150 de perdele cu cel puţin 200 de leduri; 300 de figurine 3D, în formă de sferă/stea/fug de nea/candelabru; 550 de echipamente de tip perdea, cu cel puţin 550 de leduri; 220 de şiruri cu cel puţin 120 de leduri, conform sursei citate.

Sursa foto: Facebook/ Alexandra Pandrea – Gândul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?