VIDEO Marcel Boloș: Cred că realitatea pe care o parcurgem în momentul de faţă cere renegocierea PNRR. Vom fi în imposibilitatea realizării 100% a indicatorului

Publicat: 13/05/2022, 23:54
Actualizat: 14/05/2022, 00:10

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, vineri, la Digi24, că România va fi obligată să renegocieze PNRR, în contextul în care țara noastră asistă la o creştere a preţului la materialele de construcţii. Oficialul este de părere că, în aceste condiții, indicatorii cantitativi vor fi imposibil de realizat.

Întrebat când va iniţia discuţii legate de renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență, Marcel Boloş a declarat că realitatea actuală va impune României să ajungă curând în acest punct.

”Cred că realitatea pe care o parcurgem în momentul de faţă cere acest lucru, pentru că, pe de-o parte asistăm la o creştere a preţului la  materialele de construcţii. Vă dau un exemplu, este cât se poate de relevant. Avem, de asemenea, o inflaţie bazată pe costuri care, aţi văzut ce niveluri înregistrează şi indiferent care ar fi politica pe care Guvernul României o duce în acest sens, foarte greu poate face faţă unui astfel de nivel ridicat al inflaţiei”, a declarat Marcel Boloş.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că inflația, prețurile la materialele de construcții și efectele pe care le are criza obligă Guvernul să renegocieze PNRR, pentru a putea fi realizați indicatorii cantitativi. În prezent, pentru autostrăzi sunt prevăzute sume în proiecte care nu mai sunt de actualitate.

”Sunt prevăzuţi anumiţi indicatori cantitativi. De exemplu, pentru autostrăzi, avem 439 de km de autostradă, iar dacă creşterea preţului la materiale continuă, practic noi vom fi în imposibilitatea realizării 100% a indicatorului şi probabil se va pune problema unei reajustări a acestor tipuri de indicatori”, a declarat Marcel Boloş.

Potrvit lui Marcel Boloș, Comisia Europeană şi-a propus ca obiectiv independenţa energetică a Uniunii Europene, aspect care va deschide uşa renegocierii Planului Național de Redresare și Reziliență.

”Programul european se cheamă Repower EU. Din acest punct de vedere, statele membre, după cum se pare că arată lucrurile, vor fi nevoite să includă în PNRR capitolul acesta de independenţă energetică, moment  în care se va deschide uşa renegocierilor cu Comisia Europeană şi aici depinde de felul în care noi, cu argumente, și, din câte se conturează lucrurile, pachet de măsuri pe care îl vom prezenta, vom şti să facem Planul Național de Redresare și Reziliență cât mai bun pentru România”, a declarat Marcel Boloş.

Întrebat, de asemenea, când ar trebui să înceapă discuţiile legate de renegocieri, ministrul a explicat că nu există un termen fix lansat de Comisia Europeană.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Oana Roman suferă din nou. Tragedie infinită, după ce şi-a pierdut mama: Să sărbătorești în...
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului