VIDEO | Marcel Boloș: „Se lucrează la un sistem de supraimpozitare pentru ceea ce înseamnă lanţul de producător-distribuitor. Este o soluţie mai mult decât morală şi binevenită pentru ceea ce înseamnă partea de compensare”

Publicat: 17/08/2022, 16:52
Actualizat: 17/08/2022, 16:58

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a vorbit, miercuri, la Digi24, despre supraimpozitarea pe lanţul producători-furnizori și traderi de energie, un sistem la care autoritățile române lucrează, în prezent. Oficialul este de părere că aceasta este o soluţie binevenită și mai mult decât morală, care va genera venituri la bugetul de stat pentru măsurile de compensare.

„Desigur că problema aceasta a energiei şi a crizei pe care o parcurgem nu este una foarte uşoară pentru Guvern şi trebuie identificate măsuri atât pe componenta aceasta de independenţă energetică, dar şi pe zona socială, unde oamenii au nevoie de acest sprijin”, a afirmat Marcel Boloş.

În ceea ce priveşte sursele de finanţare pentru măsurile de plafonare şi de compensare, Marcel Boloș a menţionat banii care vin în urma activităţii fiscale a statului, fiind „o perioadă în care această creştere a preţului la utilităţii, dar şi a costurilor în general şi a inflaţiei generează un plus de venituri la bugetul de stat”.

Este un procent care acoperă parţial zona aceasta de compensări care ar urma să fie suportate din bugetul de stat. Pe de altă parte, se lucrează la un sistem de supraimpozitare pentru ceea ce înseamnă lanţul acesta de producător-distribuitor, traderi de pe bursă, care sigur acumulează capital în această perioadă, uneori poate chiar şi speculativ.

Este o variantă care poate să genereze venituri la bugetul de stat suplimentare şi, după aceea, măsurile compensatorii ar avea sursă de venit şi o sursă de finanţare. Ar fi oarecum nedrept, în această perioadă, ca aceste acumulări de capital, formate pe lanţul producător-furnizor de energie, cei care comercializează energia să rămână cu aceste acumulări de capital şi să nu fie impozitate.

Eu cred că este o soluţie mai mult decât morală şi o soluţie binevenită pentru ceea ce înseamnă partea aceasta de compensare şi efortul pe care bugetul de stat trebuie să îl facă în această perioadă și, cred eu, că este o chestiune de normalitate”, a precizat Marcel Boloş.

Întrebat dacă este posibilă reglementarea pieţei, în condiţiile în care energia este deja vândută, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că acest mecanism este unul foarte complicat.

„Este, într-adevăr, foarte complicat mecanismul aceasta în care acum încerci reglementezi zona aceasta de comercializare a energiei și, de fapt, energia a fost tranzacționată. Colegii din Ministerul Energiei şi Coaliţia gândesc aceste măsuri pe cele două paliere: pe de-o parte, de compensare a populaţiei şi a consumatorilor non-casnici, pe de altă parte, de a găsi sursele de finanţare pentru a acoperi efortul pe care Guvernul României îl face în această perioadă și este o măsură care vine în sprijinul oamenilor, până la urmă”, a menționat Marcel Boloș.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron