VIDEO | Ministrul Sănătății reacționează după ce Lucian Bode a anunțat amenzi pentru cei care poartă măști textile: „Mă pune pe gânduri această insistență legată de sancțiuni”

Publicat: 07/01/2022, 16:34

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reacționat, vineri, după ce ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că cei care poartă măști textile vor primi amenzi de 2.500 de lei.

„Pe mine, într-un fel mă pune puțin așa pe gânduri această insistență legată de sancțiuni și lipsa de insistență legată de responsabilitate. Cred că suntem toți responsabili, să avem și responsabilitate civică, atunci când mergem într-un spațiu public și cineva nu poartă masca sau nu o poartă corect, sau masca nu e cea recomandată, să îi atragem atenția”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a punctat că „este o chestiune de responsabilitate și de civism”.

„Dacă noi așteptăm tot timpul ca atunci când cineva nu respectă regulile, să vină un reprezentant al unei instituții publice să îl sancționeze, să îl amendeze, vă asigur că în nicio țară din lume nu sunt suficienți reprezentanți ai autorităților publice care să îi amendeze pe cei care nu respectă regulile. Cred că mesajul este următorul: Important e să discutăm despre responsabilitatea pe care o avem fiecare ca acolo unde trăim, unde ne deplasăm, să veghem la respectarea regulilor și a legii. Acesta este răspunsul corect”, a mai spus Alexandru Rafila.

Bode, avertisment pentru cei care poartă măști textile: „E ca și cum nu ai avea una”

De sâmbătă, 8 ianuarie 2022, cine merge în spațiul public și poartă mască textilă riscă o amendă de până la 2.500 de lei.

Este ca și cum nu ar avea mască, avertizează ministrul de Interne, Lucian Bode, care a explicat și cum se va realiza verificarea în teren.

Nu este nevoie de indicații, ci de lege, a precizat Bode.

Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a declarat Lucian Bode.

„Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare”, a mai spus ministrul.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult