VIDEO | Raed Arafat: Certificatul verde și anumite restricții și reguli sunt extrem de necesare pentru a preveni o nouă catastrofă

Publicat: 18/11/2021, 13:24
Actualizat: 18/11/2021, 14:33

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a subliniat, din nou, importanța vaccinării pentru a preveni un număr mare de decese, în contextul vizitei în România a comisarului european pentru piața internă, Thierry Breton.

Raed Arafat a ținut să sublinieze, în conferința comună organizată joi, norocul pe care îl are România în calitate de stat membru al Uniunii Europene, că a putut avea acces la soluții de prevenție și combatere a pandemiei de COVID-19.

„Vaccinul a fost pus la dispoziția tuturor țărilor membre prin acchiziție centralizată, prin solidaritate, prin toate mecanismele posibile, astfel încât orice cetățean european să poată să acceseze această soluție fără limită și fără să fie condiționat. România a fost printre țările care a pus la dispoziția populației această soluție încă de la început și care a fost în fruntea țărilor europene în prima fază a vaccinării și la acest moment vedem o situație care, cum a zis și domnul comisar, care necesită o acțiune imediată, având în vedere mai ales previziunile Organizației Mondiale a Sănătății – nu doar despre UE, dar despre toată regiunea europeană, cu interpretarea că e posibil să se ajungă până la sfâșitul lui februarie la 500.000 de noi decese”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a amintit că România a fost solidară cu alte state din familia europeană și a participat la multe acțiuni, dar, în ultima perioadă a devenit mai mult benefiara sprijinului UE. „Am văzut ce înseamnă solidaritatea europeană și încă nu pot să spun că am trecut definituiv prin ele. Încă vedem un număr mare în secțiile de trapie intensivă și încă vedem un număr mare de persoane care se îmbolnăvesc. Și vedem foarte clar că marea majoritate a deceselor este în rândul persoanelor nevaccinate”, a explicat Raed Arafat.

„Certificatul verde este o unealtă”

Șeful DSU a precizat că în prezent sunt două mecanisme de lucru: intensificarea vaccinării și certificatul verde.

„Certificatul verde este o unealtă, un mecanism, prin care se face o limitare a răspândirii bolii și o protecție a comunității, chiar dacă pentru unele persoane efectele acestui certificat nu sunt unele plăcute. Dar, un cuvânt care tot a fost zis: este, totuși, un lucru temporar, nu permanent. Însă soluțiile temporare care trebuie luate trebuie luate și implemenatate cât mai repede ca să prevenim decesele să continue și sp prevenim un nou val major major care să ducă la un număr mare de decese”, a conchis Raed Arafat.

El a conchis că sunt state UE care iau măsuri curajoase, iar „certificatul verde și anumite restricții și reguli sunt extrem de necesare pentru a preveni o nouă catastrofă și un număr mare de decedați”. „Și să nu uităm că unealta de prevenție, vaccinarea, e în mâna noastră și îndemnul la vaccinare avem nevoie să fie rostit de toți și explicat, iar parteneriatul cu mass media și autoritățile locale e extrem de necesar ca că treacă acest mesaj către populația care încă e ezitantă și încă are nevoie de răspunsuri suplimentare”, a spus Raed Arafat.

Ultimele date despre vaccinare

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 18 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 3.076 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 332 decese dintre care 76 anterioare.

Numărul deceselor este în ușoară scădere față de ziua precedentă, respectiv 50 de decese asociate COVID-19, dintre care 51 anterioare intervalului de referință. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, din totalul de 350 de pacienți decedați, 314 erau nevaccinați și 36 vaccinați. Cei 36 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 50-59 ani și peste 80 de ani. 34 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru 2 pacienți nu au fost raportate comorbidități. Numărul persoane internate la ATI cu COVID-19 era de 1.655 miercuri.

Până miercuri, 54.011 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS–CoV–2 au decedat.

Potrivit Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) miercuri, 17 noiembrie, 97.093 de persoane fuseseră vaccinate, în ultimele 24 de ore, peste 23.000 fiind la prima doză.

Per ansamblu, doar 7,01 milioane de persoane din România au schema completă de vaccinare.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase