VIDEO | Tancurile rușilor, T-90, victime sigure în fața rachetelor din Occident (DOCUMENTAR)

Publicat: 18/03/2022, 20:30

Invincibilitatea tancurilor rusești T-90 a devenit doar un mit. Și asta pentru că tancurile T-90 sunt victime sigure în fața rachetelor dezvoltate în Occident.

Armata ucraineană dar și civilii din mișcarea de rezistență au reușit să distrugă cu ușurință blindatele, cu ajutorul rachetelor antitanc moderne Javelin FGM-148 de producție americană și tunurile NLAW de producție anglo-suedeză. Deși armata Federației Ruse a încercat să contracareze aceste rachete, eforturile au fost fără succes.

Astfel, de la declanșarea invaziei în Ucraina pe 24 februarie și până în data de 3 martie, pierderile rusești au fost documentate de Oryx Spioenkopp. În acest interval de timp, patru tancuri T-90 au fost distruse, împreună cu alte 54 de tancuri rusești de diferite modele, cum ar fi T-72B, , T-72B3, T-B3M şi T-80, dar și alte peste 100 de blindate. Sistemele de protecție ale acestor tancuri s-au dovedit a fi inutile, chiar dacă blindajul este realizat din oțel-compozit-reactiv, un sistem de avertizare la iluminarea laser, camuflaj Nakidka, sistem de generare a pulsurilor electromagnetice pentru distrugerea minelor magnetice, dar și un sistem de bruiere a rachetelor antitanc cu infraroșu.

Pare ca acest sistem nu a ajutat tancurile atunci când acestea au devenit ținta directă a sistemelor antiblindaj Javelin și NLAW. Cele două sisteme folosite de ucraineni sunt arme de ultimă generație care dispun de un sistem „fire-and-forget”, adică trage și uită. După ce soldatul alege ținta, trage și se poate ascunde.

T-90 este un tanc principal de luptă al Armatei ruse, din a treia generație, conceput de Kartsec-Venediktov și produs de Uralvagonzavod. Tancul a intrat în serviciul armatei ruse încă din anul 1993, care era o variană moderntă a tancului sovietic T-72B și avea multe caracteristici similare cu T-80U. Acesta este cel mai modern tanc care se află în dotarea Forțelor Terestre și Infanteriei Marine rusești.

Tancul T-90 folosește un tun principal cu țeava de 125 mm și are un motor performant și un sistem de vedere pe timpul nopții care se bazează pe imagini termice. Măsurile de protecție includ blindajul reactiv, sistem de avertizare la iluminarea laser, camuflaj, un sistem de generare a pulsurilor electromagnetice pentru distrugerea minelor magnetice și un sistem de bruiere a rachetelor antitanc cu infraroșii. Blindajul său este un amestec de oțel-compozit-reactiv APFSDS.

Armamentul montat este alcătuit din mai multe sisteme. Cel principal constă într-un tun de 125 mm cu 43 de proiectile, iar cel secundar este compus din mitraliera Kord de 12,7 mm și mitraliera PKMT de 7,62 mm. Acesta folosește același sistem de auto-încărcare prezent și pe tancul T-72 și reușește să tragă între 6 și 8 obuze pe minut. Pentru o mai bună protecție, tancul este dotat și cu lansatoare de grenade cu fum, dar și cu un sistem care permite pulsuri electro-magnetice pentru dezactivarea sistemelor de ochire și de vedere ale altor tancuri.

Motorul tancului T-90 este un diesel în 12 cilindri.Are o autonomie de 500 km și poate atinge viteza maximă de 70km/oră.

Greutatea acestor variază în funcție de variantele tancului T-90. Modelul standard are o greutate de 46 de tone, versiunea T-90 cântărește 46,5 tone, iar noul model T-90MS atinge chiar și 48 de tone. Carcasa tancului are o lungime de aproximativ 7 metri, în timp ce lungimea totală, cu tot cu tun, ajunge până la 9,63 de metri. Totodată, lățimea tancului ajunge până la 3,78 metri, în timp ce înălțimea peste 2,20 metri.

Legenda indestructibilă a rușilor a fost folosită până acum în mai multe războaie. T90 a fost vedetă în timpul  conflictului din Daghestan, în războiul civil Sirian, dar și în Donbas sau în Nagorno-Karabah.

RĂZBOAIELE ÎN CARE A FOST FOLOSIT T-90:

  • Războiul din Daghestan
  • Războiul Civil Sirian
  • Războiul din Donbas
  • Războiul din Nagorno-Karabah
  • invadarea Ucrainei din 24 februarie

Până în acest moment, au fost construite 8.500 de unități T-90. Iar prețul unuia nu este deloc mic, în funcție de dotare ajungând la aproape 5 milioane de dolari.  India deține 1.000 de exemplare, iar Algeria, Armenia, Irak, Siria, Turkeminstan, Uganda și Vietnam au câteva exemplare fiecare. Egiptul urma să achiziționeze anul acesta aproxumativ 200 de unități T 90 în diferite configurații.

Echipajul care se află la bordul unui astfel de tanc este format din trei persoane: comandant, trăgător și șofer.

O explicație a probemelor grave cu care se confruntă tancurile rusești ar fi că, din cauza gradului ridicat de corupție, blindajul ar fi trecut doar în actele oficiale. Conform armatei ucrainene, modelele T 90 și T 72 aveau cartoane de ouă în loc de armură din oțel. Oleksandr Novikov, conducătorul Agenției Naționale Ucrainene de Prevenire a Corupției (NACP), a transmis un document Ministerului Apărării de la Moscova și a lăudat eforturile Rusiei de a garanta un nivel de corupție înalt în armata Federației.

„Obiectivul acestei scrisori este de a arăta falsitatea guvernului rus, a întregului sistem, a arăta că generalii ruşi sunt slabi. Această forţă de care fac paradă în public este slăbiciune pură” a declarat Novikov.

Pe lângă neregulile găsite la protecția tancurilor, armata ucraineană a descoperit că vestele antiglonț ale forțelor ruse sunt făcute din carton, nu din Kevlar ori plăci de oțel. Astfel de veste au fost purtate de echipajul unui blindat rusesc Barnaul-T, care a fost ulterior capturat de armata ucraineană și este folosit pentru a combate agresorul. Totodată, Navikov susține că toate camioanele folosite de ruși pentru transportul militarilor, ZIL-130 sunt lipsite de camuflaj și asta îi face pe ruși o țintă ușoară, chiar și pentru cei care nu sunt obișnuiți să folosească armele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern