Vladimir Putin amenință că ocupă o nouă țară. Ambasador rus: „Dacă decide să participe la ceva…”

Vladimir Putin amenință că ocupă o nouă țară. Ambasador rus: „Dacă decide să participe la ceva...”
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images
Publicat: 17/03/2022, 14:02
Actualizat: 17/03/2022, 16:31

Ambasadorul Rusiei în Bosnia și Herțegovina, Igor Kalabukhov, a declarat că țara poate decide dacă vrea sau nu în NATO, dar Kremlinul își rezervă dreptul de a reacționa la o astfel de posibilitate.

Kalabukhov a vorbit despre acest lucru la un post de televiziune britanic.

„Dacă (Bosnia și Herțegovina) decide să participe la ceva, aceasta este o chestiune internă. Dar reacția noastră este o altă chestiune. Folosind exemplul Ucrainei, am arătat la ce ne așteptăm. Dacă există o amenințare, vom reacționa”, a spus Kalabukhov, potrivit antena3.ro.

Acesta a spus că nu crede că „într-o fantezie, într-o anumită realitate, BiH devine membră a NATO”, deoarece „nu există un consens în țară, iar BiH nu va lua o decizie atât de ușor în aceste circumstanțe”.

Deocamdată, Rusia nu are încă un plan de acțiune pentru BiH, iar Moscova va reacționa în funcție de „situația strategică și geopolitică”.

Șeful Prezidiului Bosniei și Herțegovinei, Zeljko Komsic, a criticat dur declarațiile ambasadorului Rusiei în BiH, numindu-l „inacceptabil”.

Komsic a declarat că decizia Bosniei și Herțegovinei de a adera la NATO poate reprezenta o decizie a instituțiilor din Bosnia și Herțegovina, nicidecum un motiv de atac asupra acestei țări.

Bosnia și Herțegovina a fost invitată de NATO să se alăture Planului de acțiune pentru aderare (MAP) în urmă cu 12 ani.

Totodată, partea sârbă a BiH, Republica Srpska, și-a declarat neutralitatea militară în anul 2017, informează sursa citată.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult