Volodimir Zelenski: Există vești IMPORTANTE din România, sunt recunoscător președintelui Iohannis

Volodimir Zelenski: Există vești IMPORTANTE din România, sunt recunoscător președintelui Iohannis
Publicat: 14/11/2023, 07:37

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski le-a vorbit luni seara compatrioților despre „veștile bune” din România și l-a mulțumit președintelui Klaus Iohannis și premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloților pentru F-16 de la Fetești, cu atât mai mult cu cât, într-o aparentă respingere a propunerii fostului secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ca Ucraina să adere la alianță fără teritoriile ocupate de Rusia, Zelenski a reiterat obiectivul de a elibera toată țara, inclusiv Crimeea, și a anunțat că inamicul va fi lovit „corect și puternic”, atât pe teren, cât și în Marea Neagră, grație, în mare parte, activității serviciilor ucrainene de spionaj.

„Există veşti importante din România: a fost lansat un centru de pregătire a piloţilor de F-16, iar băieţii noştri vor fi instruiţi acolo. Sunt recunoscător preşedintelui român Iohannis şi premierului olandez Rutte pentru faptul că toate acordurile noastre sunt puse în aplicare”, a spus Zelenski în mesajul nocturn transmis, ca în fiecare seară, ucrainenilor.

Zelenski a reiterat faptul că obiectivul Kievului rămâne eliberarea întregului teritoriu ocupat de Rusia, inclusiv Crimeea.

Pretextul pentru pledoaria liderului ucrainean a fost anunțul întâlnirii cu conducătorul etnicilor tătari din Crimeea, Mustafa Djemilev, care a împlinit luni 80 de ani și pe care Zelenski l-a decorat cu titlul de Erou al Ucrainei.

Zelenski a spus că Djemilev este „un om demn, un om curajos, un apărător al poporului său şi al întregii Ucraine”.

Zelenski vrea o comunicare mai bună cu statele partenere

Președintele Zelenski a mai anunțat că a cerut îmbunătățirea „comunicării internaționale” a Ucrainei, astfel încât partenerii „să îi înţeleagă şi să îi audă pe ucraineni”.

„Astăzi, am avut mai multe întâlniri privind noile noastre măsuri internaţionale care sunt planificate pentru săptămânile următoare – negocieri cu liderii ţărilor noastre partenere, noi pachete de sprijin pentru soldaţii noştri şi comunicarea internaţională a Ucrainei. Putem şi trebuie să asigurăm un rezultat absolut clar: indiferent de agenda informaţională a lumii, partenerii noştri trebuie să ne înţeleagă şi să îi audă pe ucraineni. Şi acest lucru se va întâmpla”, a asigurat Zelenski.

Acesta a lăudat servicile de spionaj din Ucraina, anunțând că a primit rapoarte de la şeful Serviciului de informaţii al Ministerului Apărării din Ucraina (SBU), Kirilo Budanov, şi de la şeful Serviciului de informaţii Externe (SZRU), Oleksandr Litvinenko.

Situația rămâne dificilă

În privința liniei frontului, Zelenski a recunoscut că situația rămâne dificilă la Avdiivka, Mariinka, direcţia Bahmut, direcţia Lîman, Kupiansk, Zaporojie, regiunea Herson. „Este dificil în fiecare dintre aceste zone. Dar le mulţumesc tuturor celor care sunt rezistenţi. Le sunt recunoscător tuturor celor care nu-şi pierd puterea şi poziţiile. Le mulţumesc tuturor comandanţilor cărora le pasă de soldaţi. Le mulţumesc tuturor medicilor de teren care salvează vieţi. Tuturor oamenilor noştri care îşi amintesc că Ucraina trăieşte, pentru că există cineva care să oprească inamicul”, a transmis Volodimir Zelenski.

Zelenski a mai spus că în ciuda războiului pe care îl poartă cu Rusia, Ucraina trebuie să-și reformeze legislația pentru a obține o „decizie necondiționată” de începere a negocierilor de aderare la UE, decizie care este așteptată luna viitoare. „Succesul ţării şi al poporului nostru – economic, social şi în dezvoltarea relaţiilor Ucrainei cu lumea – poate fi obţinut doar ca un succes comun al întregii Europe”, a subliniat liderul de la Kiev.

Zelenski a precizat că a avut pe parcursul zilei întâlniri cu diplomați ai parlamentului pentru a pregăti Ucraina pentru decizia politică a Consiliului European de a începe negocierile de aderare a Ucrainei la UE. „Pentru Ucraina, este crucial să punem în aplicare toate recomandările făcute de Comisia Europeană”.

Comisia Europeană a recomandat Consiliului European săptămâna trecută ca Ucraina – alături de Republica Moldova – să fie invitată să înceapă negocierile de aderare la UE. Decizia ar urma să fie luată de liderii europeni la summitul din decembrie, scrie news.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii