Vor crește pensiile în acest an? Ministrul Muncii: „Nu mă puneți în postura să le promit părinților și bunicilor noștri ceva care ulterior să nu fie adevărat!”

Publicat: 16/02/2022, 14:00

Ministrul Muncii nu confirmă și nici nu infirmă că pensiile vor crește încă o dată în acest an, o decizie în acest sens urmând să fie analizată în coaliție. Despre legea pensiilor, a cărei reformă este prevăzută în angajamentele din PNRR, Marius Budăi spune că este foarte bună.

Întrebat dacă este posibil să crescă pensiile cu 6 – 7% în septembrie, cum spune președintele PNL, Florin Cîțu, ministrul PSD al Muncii a evitat să dea un răspuns ferm, spunând că această opțiune va fi analizată la nivelul membrilor coaliției de guvernare.

„Nu vreau să intru cu domnul președinte (Florin Cîțu – n.r.) într-o dispută la tv pe aceste lucruri. Se discută în coaliție, se analizează, se anunță din coaliția politică care susține guvernul”, a declarat Marius Budăi, la Antena 3.

De amintit că ministrul Muncii a stârnit recent nemulțumirile liberalilor, după declarații ce au dus la o serie de discuții în ceea ce privește pensiile speciale și plafonul prevăzut în PNRR pentru cheltuielile cu pensiile, de 9,4% din PIB. Ulterior au apărut chiar în spațiul public a unele informații, de la surse politice, conform cărora portofoliul său ar urma să fie preluat de ministrul Familiei, Gabriela Firea. Fostul Primar general al Capitalei dezmințise ceea ce numea o „dezinformare”.

La întrebarea dacă sunt șanse să mai crească pensiile încă o dată în 2022, ministrul Marius Budăi a dat un răspuns politic, fără a avansa o cifră sau o dată fermă. „De asta suntem prezenți noi, PSD, la guvernare, ca să ne batem pentru cetățenii români și asta vom face în continuare. Ne vom bate și ne vom asigura că atât pe perioada cât suntem la guvernare, cum am făcut-o până acum, vom încerca să îi apărăm pe cetățenii români în primul rând de tot ce se întâmplă acum cu aceste prețuri din energie – ne aducem aminte de acea liberalizare sălbatică – însă nu numai de cetețeni trebuie să avem grijă, ci și de firme, să-și păstreze locurile de muncă, problematica este mult mai mare, atât din punct de vedere al protecției sociale, dar și a angajatorilor”, a declarat Marius Budăi, la Antena 3.

Ministrul a evitat să răspundă a treia oară la întrebarea privind o nouă eventuală creștere a pensiilor, argumentând că nu vrea să creeze așteptări pe care nu le poate îndeplini. „Atunci când vom avea ceva cert de comunicat, vom comunica, dar nu mă puneți în postura să le promit ceva părinților și bunicilor noștri sau copiilor, dacă e vorba de alocații, sau celor care lucrează, dacă vorbim de salarii, ceva care ulterior să nu fie adevărat”, a afirmat ministrul Muncii, subliniind că se caută soluții în acest sens, fără să avanseze o dată.

În ceea ce privește noua lege a pensiilor, ministrul a spus că asumarea în PNRR este spre sfârșitul anului, iar în zilele următoare este planificată semnarea acordului cu Banca Mondială pentru aistența tehnică. „Avem o lege care este foarte bună, nu o spunem numai noi, vom vedea dacă avem ceva de îmbunătățit, suntem extrem de deschiși să îmbunătățim acolo unde trebuie îmbunătățit, iar ulterior să o punem ăn practică. În paralel, noi continuăm cu prima etapă a recalculării, și anume aranjarea tuturor perioadelor contributive din fiecare dosar și în format electronic și defalcat – contributive, necontributive, spor cu caracter permanent, spor cu caracter nepermanent”, a precizat ministrul.

Obiectivele PNRR în privința pensiilor

Adoptarea noii legi privind sistemul de pensii este prevăzută pentru trimestrul 4 din 2022, cu intrare în vigoare din ianuarie 2023, potrivit jaloanelor asumate de autoritățile responsanbile, anul trecut.

„România se confruntă cu o problemă demografică serioasă: populația va continua să scadă, numărul salariaților va descrește, cel al pensionarilor va crește și, deci, raportul dintre salariați și pensionari se va diminua”, este ceea ce Guvernul admite în Planul Națonal de Redresare și Reziliență (PNRR).

În aceste condiții, sistemul de pensii trebuie să asigure un nivel de viață decent pensionarilor, în condițiile menținerii sustenabilității bugetare, iar în acest scop, sunt necesare intervenții coordonate în întreg sistemul public cu privire la stimularea continuării activității, stagiul de cotizare, formula de calcul și mecanismele de indexare, susțin autoritățile.

Astfel, „Reforma sistemului de pensii printr-un nou cadru legislativ care să corecteze inechitățile din sistemul de pensii, să răspundă la Recomandările Specifice de Țară (RST) 2019 și 2020, să asigure sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și să respecte principiul contributivității în raport cu beneficiarii drepturilor de pensie” este o componentă importantă a Pilonul III al PNRR, alături de reforma sistemului fiscal, ce vizează „Creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii”, cu un buget estimat de 481,8 de milioane de euro.

Nevoie de reformare a sistemului de pensii vine în contextul în care, argumentează Guvernul „sistemul actual de pensii este un rezultat istoric, cumulul multiplelor influențe politice, materializate prin diverse acte normative, cele mai multe orientate mai degrabă spre rezultate imediat.

„Îmbătrânirea demografică, creșterea speranței medii de viață și neaplicarea unui mecanism de indexare exact și predictibil au condus la o slabă sustenabilitate financiară a sistemului public de pensii. Anual sunt transferate pentru plata pensiilor sume importante de la Bugetul de Stat la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat. În anul 2019 valoarea subvențiilor primite de la Bugetul de Stat a fost de 2,57 miliarde lei, iar în 2020 aceasta a crescut la 12,45 miliarde lei.”, se arată în documentul elaborat și publicat integral de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Reforma sistemului de pensii pe care ne-o asumăm prin PNRR înseamnă soluții de redresare treptate, responsabile, astfel încât investițiile masive din PNRR în autostrăzi, în păduri noi plantate, în reducerea abandonului școlar și toate celelalte, astfel încât toate aceste investiții să nu fie apoi risipite în sisteme dezechilibrate. Creșterea pensiilor părinților noștri nu va mai sta în pixul vreunui ministru, nu ne vom mai fura căciula unii altora, pensiile vor crește predictibil conform unei formule bazate pe creșterea economică. Vom reajusta pensiile speciale și măririle viitoare vor avantaja pensiile mai mici, astfel încât să nu mai existe nedreptățile flagrante pe care le avem în prezent între pensionari”, se arată în preambulul documentului asumat de Guvern în fața forurilor europene.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere