Vremea din această primăvară, mult mai rece decât e normal. Climatologul Roxana Bojariu explică fenomenul (VIDEO)

Vremea din această primăvară, mult mai rece decât e normal. Climatologul Roxana Bojariu explică fenomenul (VIDEO)
FOTO: Alexandra Pandrea
Publicat: 24/04/2021, 12:33
Actualizat: 24/04/2021, 13:03

Prognoza meteo din această primăvară arată o vremea mult mai rece decât normalul perioadei. De exemplu, la începutul lunii viitoare, în zona de nord a României temperaturile maxime nu vor depăși 14 grade Celsius. Chiar și după jumătatea lunii va fi mai rece ca de obicei, arată prognoza, cu temperaturi ce se pot opri la 12 grade Celsius.

Și asta în contextul în care 2020 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată în Europa. Anul trecut, temperatura medie a depăşit cu 0,4 grade Celsius temperatura medie a următorilor cinci ani cei mai călduroşi, toţi din ultimul deceniu. Cel mai mult s-au încălzit zonele arctice din Siberia, un record absolut, cu 4,3 grade Celsius peste medie.

Schimbarea climei este tot mai evidentă, de la un an la altul, iar climatologul Roxana Bojariu a explicat ce se întâmplă, la Digi 24.

„E posibil să avem o lună mai mai rece în nord-centru și cu valori mai apropiate de normal în restul țării, dar ce observăm este că, după această iarnă, am avut într-adevăr manifestări climatice în lunile de primăvară cu care am fost surprinși. Explicația, pe de o parte, este legată de variabilitatea naturală, dar pe de altă parte, încălzirea globală poate să aducă anumite nuanțe și aici vorbim de ce se întâmplă în Arctica. Încălzirea Arcticii se face cam de trei ori mai rapid decât media globală. Or, lucrul acesta aduce perturbări în transferul de căldură și umiditate între latitudinile înalte și cele medii și joase și atunci se produc perturbații în tiparele vremii”, a explicat la Digi24 Roxana Bojariu, climatolog.

Aceasta a vorbit și despre existența celor patru anotimpuri, așa cum eram obișnuiți până acum, sau dacă vor fi doar două, rece și cald.

Regiunea aceea arctică, unde am avut în iarnă zone unde gheața nu a mai acoperit oceanul, a fost foarte importantă pentru circulația atmosferică de iarnă. Blocuri de gheață desprinse care plutesc în apa oceanului am avut în emisfera nordică, dar și în cea sudică. Acest dezechilibru duce la perturbații în care avem de-a face cu incursiuni de aer foarte rece, dinspre Arctica spre latitudinile joase și invers, în regiunile vecine, aerul foarte cald ajunge în zona arctică și încălzirea e datorată inclusiv curenților oceanici, care duc apă mult mai caldă spre zona Oceanului Înghețat. E un complex de factori care accelerează foarte mult schimbarea în Arctica și asta ne afectează și pe noi. Ne-a afectat în iarnă, iar ce s-a întâmplat în iarnă a avut inclusiv efecte pentru primăvară”, a explicat climatologul.

Roxana Bojariu exclude, totuși, ipoteza că am putea ajunge la numai două anotimpuri, dar avertizează că toate anotimpurile se vor schimba.

Mersul în ritm de patru anotimpuri este dat de poziția noastră pe glob – la latitudinile medii -, pe de o parte, și pe de altă parte, la modul mai general, de înclinarea axei Pământului față de planul orbitei sale în jurul Soarelui. Înclinarea aceasta variază și poate duce la modificări în felul în care anotimpurile se profilează, numai că aceste modificări au loc pe un interval de zeci de mii de ani. Or, noi, acum, avem parametri orbitali constanți, practic înclinarea e constantă și nu avem modificări în structura de patru anotimpuri. În schimb, se modifică anotimpurile – durata lor și caracteristicile lor, dacă le comparăm cu ce era înainte cu câteva decenii, a spus Roxana Bojariu.

Prognoza meteo de Florii. Vremea se răcește în aproape toată țara

Prognoza meteo emisă de specialiștii ANM arată că, de Florii, vremea se va răci în aproape toată țara, doar în extremitatea sudică temperaturile vor rămâne ridicate.

Începând de vineri, vremea s-a răcit în cea mai mare parte a țării, dar în Lunca Dunării, maximele vor ajunge până la 21 de grade Celsius.

De asemenea, se vor înregistra fenomene electrice în estul țării, iar în regiunile de munte, la altitudini mari, se vor înregistra precipitații mixte. Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării.

Cum va fi vremea de Paștele Ortodox. Prognoza meteo pentru următoarea lună

Meteorologii vin cu informații despre prognoza meteo în perioada 12 aprilie – 10 mai. Astfel, temperaturile medii vor fi uşor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă de primăvară. În săptămâna în care urmează Paştelui Ortodox se vor întregistra temperaturi specifice începutului de lună mai.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Gogoșile de post, desert perfect. Plus, cornulețe cu rahat
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?