În cadrul unei ediții transmise live de Gândul a emisiunii „Ai aflat! cu Ionuț Cristache”, Ștefan Popescu a discutat despre conflictul izbucnit între Israel și Iran, susținând că Israelul a lansat atacul asupra Iranului în mod preventiv, cu acordul Statelor Unite, deși SUA se aflau în negocieri cu Iranul. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Ionuț Cristache.
Ștefan Popescu susține că autoritățile iraniene s-ar fi folosit de negocierile cu Statele Unite pentru a câștiga timp, în timp ce intențiile lor militare ar fi rămas neschimbate. În aceste condiții, liderul israelian ar fi lansat atacul cu acordul SUA, reușind astfel să afecteze semnificativ capacitatea Iranului de a riposta.
„Americanii, într-adevăr, au fost puși la curent, dar erau angajați într-un proces de negociere destul de lung. Pe data de 15 iunie trebuia să aibă loc a șasea rundă de negocieri indirecte cu Iranul. Este posibil ca, pe parcursul acestui proces, iranienii să-i fi indus în eroare pe americani, în sensul că nu aveau, de fapt, intenția de a renunța la programul lor militar nuclear. Beniamin Netanyahu ar fi putut să-i convingă pe americani că întărirea poziției lor se face printr-o operațiune militară pe care el era dispus să o inițieze. Atunci, americanii au permis israelienilor să declanșeze această operațiune, iar când au văzut succesul acțiunii, instalațiile militare și apărarea antiaeriană iraniană fiind puse la pământ, au continuat să susțină demersul. Inclusiv capacitatea Iranului de a lansa rachete a fost afectată, în prima zi au lansat 200 de rachete, apoi 70, apoi 12, și apoi 20. Un alt detaliu relevant este că, după cum ați observat, compania aeriană națională israeliană a suspendat zborurile timp de 10 zile, semn că estimările serviciilor de informații israeliene arătau că Iranul mai avea o capacitate de reacție de aproximativ 10 zile.”
Invitatul vorbește despre faptul că liderul israelian și-ar fi asigurat deja o modalitate de a ieși din acest conflict, mai exact condiționând încheierea focului de eliminarea liderului suprem iranian. Ștefan Popescu pune accentul pe impactul major pe care o astfel de schimbare l-ar putea avea asupra structurii de putere din Iran.
„Netanyahu și-a lăsat o portiță, afirmând că această operațiune militară ar putea lua sfârșit odată cu eliminarea Aiatolahului. A mai oferit un astfel de exemplu pe 27 septembrie 2024, când a fost ucis nu doar un lider politic-militar al Hezbollahului, Hasan Nasrallah, ci și o a doua figură importantă a șiismului religios-politic, aproape de nivelul Aiatolahului Ali Khamenei. Prin urmare, Netanyahu și-a lăsat deschisă opțiunea de a încheia conflictul printr-un astfel de gest simbolic și strategic. Eliminarea Aiatolahului ar putea avea un efect de demoralizare asupra regimului și ar permite, cred eu, unei ramuri militare modernizate, poate din cadrul Gardienilor Revoluției, dar nu neapărat actuala conducere, să preia puterea. Mă aștept, astfel, la apariția unui regim militar la Teheran, care, în lipsa unui vid de putere, ar putea negocia sau ajunge la un modus vivendi cu Israelul și Statele Unite. În orice caz, marele obiectiv israelian, anume eliminarea Iranului ca putere regională, a fost atins. Iranul nu mai este o putere regională începând cu data de 13 iunie, de când au început bombardamentele israeliene.”