Asociația Medici pentru România a semnat un acord de colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”

Asociația Medici pentru România a semnat un acord de colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”
Publicat: 12/09/2023, 17:38

Asociația Medici pentru România a semnat un acord de colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, reprezentată de domnul Rector Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, împreună cu Fundația „Împreună pentru Educație și Sănătate”, reprezentată de domnul dr. Toma Cristian.

Principala prevedere a acordului este sprijinul cadrelor medicale române de peste hotare, care doresc să se întoarcă în țară și să se integreze în sistemul medical din România.
Obiectul colaborării va urmari promovarea unor acțiuni reciproce, de implementare, centralizare a solicitărilor de reîntoarcere în țară, ierarhizare și prioritizare în funcție de numărul de cereri (pe țară/regiune), în vederea stabilirii fiecărui impediment specific și identificării soluțiilor optime de integrare.

Totodată, se vor iniția acțiuni de diligență pentru recunoașterea studiilor și experienței profesionale a medicilor care doresc să revină din străinătate și să reîntregească sistemul sanitar din Romania.

„Este onorant pentru noi să coexistăm prin acest parteneriat cu mediul academic, iar prin prezentul acord ne dorim să fim o voce puternică în rezolvarea uneia dintre cele mai stringente probleme ale sistemului medical, și anume, personalul mult subdimensionat, îndeosebi în orașele mai mici.

Ne propunem să identificăm cele mai mari dificultăți în recunoașterea experienței profesionale și să venim cu o soluție pentru accelerarea acestui proces.
Din discuțiile purtate cu medicii din Diaspora legate de reîntoarcerea în țară, am concluzionat că una dintre reținerile acestora este reprezentată întocmai de procesul de recunoaștere, care este unul anevoios, cât și de birocrația stufoasă.

Am mare încredere că prin acest parteneriat vom contribui la sporirea numărului de cadre medicale acolo unde personalul este în deficit.” a declarat Presedintele Asociatiei Medici pentru Romania, Alexandru Costache.

„Universitatea  noastră a susținut, susține și o să susțină în continuare schimburile și cooperările internaționale. Este drept că migrația medicală reprezintă un fenomen, iar multe sisteme medicale străine sunt atrăgătoare pentru absolvenții de medicină din România. Cu toate acestea, sistemul sanitar național a cunoscut o dezvoltare, a devenit competitiv și tentant în ultimii ani.
Acasă, locul unde cunoști și înțelegi cel mai bine cultura și identitatea națională, ai cele mai mari șanse de a-ți transforma pacienții în parteneri în lupta împotriva patologiei. Mulți medici au plecat, dar și mai mulți au decis să să revină acum din varii motive – familie, viața socială, sistem sanitar cu mai multe dotări, salarii mai ridicate. Important este ca procesul de recunoaștere și integrare, care poate fi dificil prin prisma diversității sistemelor medicale internaționale și prin procesul de confirmare cu criteriile naționale, să poată fi optimizat până la un produs finit relativ facil și fiabil.

Proiecte precum cel intitulat „VREAU ACASĂ”, organizat de Asociația Medici pentru România vor avea parte întotdeauna de sprijinul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Ne bucurăm să ne vedem colegii întorși acasă și suntem deschiși la îmbunătățirea sistemului sanitar local, prin cumularea experienței acestora.”, a declarat Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie,  Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga.

Fundația Împreună pentru Educație și Sănătate, sub egida UMFCD, reprezentată de Toma Cristian, își arată, de asemenea, angajamentul de a se alătura inițiativei de integrare a medicilor de peste hotare în sistemul national de sănătate.

„Personal, am mulți colegi de generație care au plecat în străinătate pentru rezidențiat, iar acum, în altă etapă a vieții, apreciază alte aspecte, precum cele personale: familia, viața socială. Desigur, grila salarială s-a îmbunătățit, unitățile sanitare au fost dotate cu echipamente din ce în ce mai performante, iar toate aceste aspecte însumate contribuie la determinarea întoarcerii în țară a multora dintre colegii plecați. Experiența și schimbul lor de cunoștințe vor crește performanța în sistemul de sănătate.

Tot de la colegi care au revenit în țară știu că procesul este unul dificil, astfel salut cu bucurie inițiativa Asociației Medici pentru România care vine în sprijinul personalului medical ce își dorește să revină acasă.”, a declarat Presedintele Fundatiei “Impreuna pentru Educatie si Sanatate”, Dr Toma Cristian.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto